avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract servicii persoana fizica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract servicii persoana fizica

Buna ziua

Ma intereseaza care este modalitatea prin care o firma poate plati o persoana fizica pentru un serviciu prestat timp de 1 saptamana, in valoare de x euro. Ce tip de contract guverneaza acest tip de relatie, si care sunt taxele pe care le plateste firma, respectiv angajatul, catre stat ? Ideea e ca "intelegerea" intre parti a fost ca persoana fizica sa primeasca x euro pentru serviciile respective, dar fara ca din suma respectiva sa mai fie trunchiata de taxe; ce orma trebuie sa imbrace contractul pt ca eventulele dari catre stat sa le plateasca firma?

va multumesc
gabi
Cel mai recent răspuns: gaby76 , utilizator 19:59, 22 Ianuarie 2009
Obligatia lui PF este de a plati cota unica de impozitare pe veniturile realizate din contractul de servicii. Adica 16%. Firma isi plateste la randul ei, cotele catre stat (statul milog, cersetor la coltul strazii). Si pe contractele de depozit bancar SE PLATEA tot 16% la veniturile obtinute din dobanzi. Numai ca din Ianuarie 2009 impozitarea dobanzilor la depozite PF este zero. Chestia asta e buna daca ai de prisos cel putin 500.000 lei noi, evident.
Modificarile aduse Codului fiscal a adus si o noua perspectiva asupra impozitarii veniturilor obtinute in baza conventiilor civile. Noile prevederi nu sunt cu mult mai clare in ceea ce priveste stabilirea categoriei din care fac parte aceste venituri. Legiuitorul le include în continuare în categoria veniturilor din activitati independente, cu obligatia retinerii la sursã a unui impozit anticipat de 10%. Aceleasi venituri insa pot fi incluse in categoria altor venituri, pentru care impozitarea se face la sursa si este finala (prin aplicarea cotei de impozit de 16%).

potrivit normelor metodologice, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Insa, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris „in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

=D>
ok, m-am lamurit
merci mult de raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit contracte prestari servicii lia19 lia19 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Care este cota de impozit care se opreste ptr contractele de prestari servicii prin colaborare?Noi oprim 10%dar ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare persoana fizica sevenx sevenx Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca exista vre-o modalitate prin care se poate incheia un contract care are drept scop prestarea unor servicii in partea ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare geo26 geo26 Buna seara! As vrea sa stiu daca se poate incheia un contract de colaborare ( exemplu: pentru serviciile unui sofer, sau angajarea unei bone) intre o persoana ... (vezi toată discuția)