avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... inscriere in tablou direct ca avocat definitiv. Baroul ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

inscriere in tablou direct ca avocat definitiv. Baroul Cluj

Buna ziua,

in decembrie 2008 am promovat examenul de intrare in profesie organizat de baroul Cluj. Inainte de inscriere, mi s-a confirmat de catre secretariatul baroului ca, in cazul promovarii examenului, voi fi inscris direct in tablou ca avocat definitiv, intrucat fusesem definitivat anterior in functia de consilier juridic (prin aplicarea art. 281 din Statutul UNBR). Desigur ca intre momentul inscrierii si cel al sustinerii examenului, a intervenit celebra OUG nr. 159/2008, care a abrogat tocmai prevederile din art. 16 si 19 ale Legii 51, pe care se baza art. 281 din Statut. Intrucat, ca majoritatea normelor romanesti (ca si statutul profesiei, desigur), aceasta ordonanta este execrabil redactata, inclusiv in ce priveste dispozitiile sale tranzitorii, este un prilej numai bun de interpretare contradictorie a sa, de catre onoratele barouri. Astfel, in continuare unele barouri (Mures, Suceava, de ex), accepta inscrierea direct ca avocat definitiv a celor care au fost definitivati anterior in functia juridica, pe cand altele (care anii anteriori procedasera astfel) nu. Conform informatiilor oferite de baroul Cluj, doar dupa 1 februarie (de, ardeleni...) vor fi eliberate deciziile de validare a examenului, pana atunci incertitudinea continuand sa domneasca asupra subiectului. Va rog pe cei care eventual sunteti in aceeasi situatie cu mine, daca aveti alte informatii, sa le impartasiti.

Va multumesc anticipat :D
Cel mai recent răspuns: ariam , utilizator 12:20, 6 Aprilie 2009
Desigur ca se poate purta o intreaga discutie. Cum spuneam, celebra ordonanta de urgenta este execrabil redactata. Conform normelor de tehnica legislativa, prevederile art. 19 alin. 2 si 3 trebuiau abrogate expres, intrucat, asa cum judicios ai remarcat, au ramas fara obiect. In lipsa unei astfel de prevederi normale, dar neobisnuite pentru legiuitorul nostru, trebuie considerate abrogate implicit, intrucat contravin unei norme speciale ulterioare din acelasi domeniu de reglementare.
si eu sunt in aceiasi situatie, doar ca am sustinut examenul la baroul Bucuresti. Am fost si la UNBR si domnii de acolo mi-au comunicat ca ei nu pot si nu vor sa se implice in aceasta problema. Eventual sa incercam sa formulam o petitie la UNBR si sa vedem ce se intampla.
Ai fost cam laconic :). Ce inseamna "in aceeasi situatie"? Adica cererea de inscriere direct ca definitiv a fost respinsa de cei de la baroul bucuresti in mod oficial, sau doar nu ai informatii sigure despre cum vor proceda?
Si eu ma confrunt cu aceeasi situatia la Bucuresti , se pare ca nu vor ca sa intram ca avocati definitivi , am fost la UNBR si acelasi lucru
2007_rozi a scris:

Ai dreptate .....la Suceava candidatii declarati admisi la examenul de primire in profesia de avocat din decembrie 2008 care au fost consilieri juridici definitivi sunt inscrisi in tabloul avocatilor definitivi.
Si inca ceva, art 19 din legea 51/95 nu a fost abrogat prin OUG nr. 159/2008, ci doar art 16. Este posibil sa fie o scapare cu abrogarea art 19, dar nicaieri nu scrie ca este abrogat....in consecinta - este in vigoare.

Buna seara.
Am gasit extrem de interesanta discutia, cu atat mai mult cu cat, ma regasesc intr/o situatie similara la Baroul Bucuresti. Astept un refuz de respingere a cererii de inscriere ca si avocat definitiv, desi am fost definitivat in functia juridica inainte de aparitia Legii nr. 514/2003. Chiar exista precedente la Baroul Suceava la finele anului trecut ? Va intreb pt ca, la noi, posibilul refuz se bazeaza pe Hotararea nr. 6/2008 a Congresului Avocatilor, prin care s/a modificat art. 281 din Statut.
In perspectiva unei lupte pe taramul contenciosului adm. (vezi forum: Ne judecam cu Baroul Bucuresti?) chiar as avea nevoie de precedente favorabile, indiferent din partea carui Barou din tara.
Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Cum devii avocat daca esti consilier juridic? CARMEN_LUCIANA2000 CARMEN_LUCIANA2000 sunt consilier juridic, am 2 ani si 8 luni vechime ca si consilier juridic la o primarie si as vrea sa stiu cum pot deveni avocat. se ia in considerare aceasta ... (vezi toată discuția)
Cu vechime peste 5 ani sunt sau nu av. definitiv avocat&mediator avocat&mediator Am intrat anul acesta in barou, iar de la barou mi se spune ca de anul acesta totzi admisii sunt avocatzi stagiari. Lucrez in M.I. iar un coleg de-al meu a ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la baroul bucuresti andabej andabej Sau, mai bine zis, intrebari: 1. In calitate de consilier juridic definitiv cu peste 5 ani vechime pot intra in Barou ca avocat definitiv, dupa sustinerea ... (vezi toată discuția)