avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Respingerea cererii de aplicare a disp.art 320 ind. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Respingerea cererii de aplicare a disp.art 320 ind. al. 7 din c. proc. pen.- ce mai pot face?

am si eu o intrebare?am un proces penal in urma caruia am o condamnare de 6 ani.am facut apel la curtea de apelsi am cerut art.320,indice 1.,dar parca nici nu a avut loc acest proces.....au respins cererea si a ramas aceeasi pedeapsa .am facut recurs la curtea constitutionala...credeti ca am sansa acolo? mai pot cere art 320,indice 1?sau ce mai pot face?mentionez ca este vorba de un proces penal care sa judecat .intai la judecatorie.apoi la tribunal iar in cele din urma la curtea de apel.ce cale de atac mai am?va multumesc
După părerea mea ar trebui văzută motivarea respingerii cererii de aplicare a art 320 ind. 1.
Instanța nu e obligată să admită cererea chiar dacă inculpatul îndeplinește condițiile. Dacă nu e pe deplin lămurită cu ceea ce s-a făcut de către parchet pe perioada desfășurării urmăririi penale, cu probele administrate de procuror și cu ceea ce se spune în rechizitoriu, instanța poate respinge cererea și dispune judecarea cauzei pe procedura obișnuită.

Din aceste motive cred că motivarea respingerii cererii de aplicare a art. 320 ind. 1 e importantă în acest caz.
am avocat ,dar se pare ca procesul este prea greu ...este vb de initiere,constituire sau aderare la un grup organizat ,instigare la inselaciune,fals material in inscrisuri sub semnatura privata,fals material in inscrisduri oficiale,.astea sunt capetele de acuzare...dintre toate mi_a dat pedeapsa cea mai mare....6 ani cu executare...suntem 17 inculpati in dosar.......se poate scoate acuzatia de grup infractional ?suntem 7 inculpati care am primit cu executare....,ceilalti din dosar au primit cu suspendare....eu am primit cea mai mare pedeapsa....cu toate ca eu am fost numai scriptic...faptic au fast alte persoane....nu mai inteleg nimic....se pare ca totusi trebuia sa imi schimb av decand dosarul a luat alta incadrare juridica....adica cand a fost mutat la tribunal...nu vreau sa jignesc pe nimeni...dar se pare totusi ca av nu e pregatita pt un asa proces...credeti ca ar trebui sa imi schimb av acum cand ea cunoaste dosarul ,dar totusi nu a facut nimic pt reducerea pedepsei la 1/3?chiar fiind cu cazierul curat,neavand niciodata probleme cu legea...dupa 2007 ,am dat faliment si lucrez la acelasi angajator din 2008 pana in prezent,nu am facut probleme la nimeni...am avut si am un comportament ireprosabil...sunt lucruri pe care nu pot sa le inteleg?nu mai stiu ce sa fac?da_ti_mi si mie un sfat va rog frumos...
Înainte de toate trebuie să știți că procedura prevăzută de art. 320 ind. 1 nu presupune implicit reducerea pedepsei cu 1/3.
Acestă procedură presupune reducerea limitelor pedepsei cu 1/3. Deci se poate foarte bine să fiți judecat pe procedura de la 320 ind. 1 și să rămâneți tot cu 6 ani.
De exemplu, doar pentru înșelăciune pedeapsa prevăzută este 6 luni și 12 ani. Dacă se merge pe prev. art. 320 ind. 1 se va ajunge la o pedeapsă între 4 luni și 8 ani. Deci cei 6 ani la care ați fost condamnat se încadrează foarte bine și între aceste limite.
În concluzie, vroiam să spun că aplicarea art. 320 in. 1 nu vă garantează o reducee a pedepsei.

Referitor la problema complexității cauzei, aveți dreptate. Este o cauză complexă, deci nu se pot face aprecieri cu privire la soluționarea acesteia de către instanțele respective și nici despre competența avocatului pe care l-ați angajat.
Numai dvs. puteti sti daca este cazul sa schimbati avocatul. Avand in vedere complexitatea dosarului poate instanta nu a dorit sa recurga la procedura simplificata si nu a considerat ca faptele au fost recunoscute in totalitate asa cum au fost retinute in rechizitoriu.
Avocatul nu va poate garanta ca instanta va face un anumit lucru,
Atentie, limitele de pedeapsa prevazute in cod pt infractiune se pot reduce cu o treime, nu pedeapsa primita.

De asemenea, instanta nu este obligata sa faca aplicarea lui 320^1, are doar facultatea si in asemenea cauza cu 17 inculpati si infractiunile retinute e mai greu sau chiar imposibil sa mearga pe procedura simplificata avand nevoie cel mai sigur de administrarea si altor probe decat cele din rechizitoriu.

Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
ContSters178374, utilizator
Atunci voi ramane cu cei 6 ani indiferent daca recursul se judeca la bucuresti?deci nu mai am nici o sansa?trebuie sa renunt si sa cer executarea pedepsei sau ma lupt cu morile de vant? asta e ce vreau eu sa stiu? sunt sanse cat de mici sa primesc cu suspendare sub supraveghere? nimeni nu imi spune concret ce e de facut sau daca am sanse de reducere?cat poate dura procesul la bucuresti? 1 an ,2 ani sau mai putin?
Sau trebuie sa astept motivatia sa vad din ce cauza mi_a fost respins apelul?cat dureaza un dosar la redactat?o luna o saptamana...nimeni nu stie nimic..?

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament

Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

320 ind 1 in recurs. iccj ContSters241638 ContSters241638 Ieri am avut ultimul termen la ICCJ intr-un caz de dosar de infractiuni informatice pentru care am fost condamnat la pedeapsa de 5 ani inchisoare. In apel am ... (vezi toată discuția)
Cum functioneaza art.320 ind 1 cpp? poate fi anulat? id_store id_store Situatia este urmatoarea: in urma unui proces pentru ucidere din culpa, sentintei initiale i s-a aplicat art 320 ind 1 deoarece s-a mers prin recunoasterea ... (vezi toată discuția)
Neacceptarea in instanta a recunoasterii vinovatiei inculpatului sacre_blue28 sacre_blue28 Buna ziua. As vrea sa stiu daca urmatoarea situatie este posibila: in cazul unui recurs (infractiunea de vatamare corporala din culpa, accident auto, ... (vezi toată discuția)