avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Respingerea cererii de aplicare a disp.art 320 ind. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Respingerea cererii de aplicare a disp.art 320 ind. al. 7 din c. proc. pen.- ce mai pot face?

am si eu o intrebare?am un proces penal in urma caruia am o condamnare de 6 ani.am facut apel la curtea de apelsi am cerut art.320,indice 1.,dar parca nici nu a avut loc acest proces.....au respins cererea si a ramas aceeasi pedeapsa .am facut recurs la curtea constitutionala...credeti ca am sansa acolo? mai pot cere art 320,indice 1?sau ce mai pot face?mentionez ca este vorba de un proces penal care sa judecat .intai la judecatorie.apoi la tribunal iar in cele din urma la curtea de apel.ce cale de atac mai am?va multumesc
Haideti sa aranjam putin in ordine cronologica evenimentele:
1. parca in 2008 ati spus ca a inceput procesul in fata primei instante.
2. In 2010 a intrat in vigoare Lg 202/2010 cu art 320^1
3. in septembrie 2011 a inceput judecarea apelului, moment la care ati cerut aplicarea lui 320^1
4. la 2 decembrie 2011 art 320^ a fost declarat neconstitutional
5. la 22 decembrie 2011 a intrat in vigoare OUG 121/2011 care modifica art 320^1 ca urmare a exceptiei de neconstitutionalitate
6. in septembrie 2012 s-a judecat apelul si vi s-a respins cererea pt aplicarea lui 320^1.

Pt a intelege cum stau lucrurile, dvs. ati cerut aplicarea lui 320^1 in septembrie 2011 cand instantele respingeau aplicarea lui pt ca depasiseti momentul procesual pana cand il puteati invoca (inainte de inceperea cercetarii judecatoresti in prima instanta), bineinteles ca il depasiseti pt ca nu exista Legea 202/2010 cand a inceput cercetarea judecatoreasca in dosarul dvs., dar aceasta era practica instantelor si de aceea a fost ridicata exceptia de neconstitutionalitate, pt ca persoane ca dvs nu puteau beneficia de prevederile lui.

Apoi, in decembrie a venit OUG 121/2011, care prevedea faptul ca art 320^1 putea fi invocat la primul termen cu procedura completa imediat dupa ce s-a dat aceasta ordonanta. Deci dvs, la primul termen dupa 22 dec. trebuia sa invocati art 320^1, dar deja formulaserati o astfel de cerere, deci instanta trebuia sa tina cont de aceasta. In consecinta trebuia doar sa aduceti la cunostinta instantei despre OUG 121/2011.

Asadar, in motivarea recursului dvs aratati cele discutate aici pt a vi se aplica in mod corect art. 320^1 si pt a remedia omisiunea instantei. Totusi, daca instanta de apel a respins cererea dvs pe motiv ca nu va incadrati in prevederile acestui articol (ex. nu ati recunoscut in totalitate fapta retinuta in actul de sesizare) si instanta de recurs va considera respingerea ca fiind corecta nu aveti ce sa faceti.
Asteptati motivarea hotararii instantei de apel pt a vedea motivul respingerii cererii, altfel putem discuta zile intregi.

PS: spuneti-ne care este incadrarea juridica a faptei pt a ne putea da seama la ce instanta se va judeca recursul, astfel sa va inlaturam si nelamurirea cu Curtea Constitutionala ( care oricum nu e o instanta competenta a solutiona astfel de dosare) si cea cu judecarea dosarului la Bucuresti.
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2012
ContSters178374, utilizator
Initiere,constituire sau aderarela un grup organizat...cred ca asta e incadrarea juridica....
Deci pana la urma unde se va judeca recursul?daca apelul sa judecat la curtea de apel?si dupa acest recurs daca nu se rezolva nimic adica sa se aplice 320,ind 1..mai exista vre_o sansa de reducere a pedepsei pt a intra in suspendare cu supraveghere...daca alta solutie nu exista?

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cererea de aplicare art320 trebuia facuta la primul termen cu procedura completa!
Asta dupa ultima modificare a art 320.
deci se mai poate aplica 320.ind 1?
Ca sa aflati cititi cu mare atentie tot ce am scris peste tot pe forum despre acest lucru.
Doar dvs. stiti in ce caz din cele expuse va aflati...in mod concret...
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

320 ind 1 in recurs. iccj ContSters241638 ContSters241638 Ieri am avut ultimul termen la ICCJ intr-un caz de dosar de infractiuni informatice pentru care am fost condamnat la pedeapsa de 5 ani inchisoare. In apel am ... (vezi toată discuția)
Cum functioneaza art.320 ind 1 cpp? poate fi anulat? id_store id_store Situatia este urmatoarea: in urma unui proces pentru ucidere din culpa, sentintei initiale i s-a aplicat art 320 ind 1 deoarece s-a mers prin recunoasterea ... (vezi toată discuția)
Neacceptarea in instanta a recunoasterii vinovatiei inculpatului sacre_blue28 sacre_blue28 Buna ziua. As vrea sa stiu daca urmatoarea situatie este posibila: in cazul unui recurs (infractiunea de vatamare corporala din culpa, accident auto, ... (vezi toată discuția)