avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fara preaviz

Buna seara!
Intampin o mare problema cu angajatorul. Acesta sustine ca eu as fi semnat un contract cand mi s-ar fi dat un document pentru eliberarea unui card de salariu. Eu nu imi amintesc de asa ceva. Acesta insista ca m-a inregistrat la itm in conditiile in care eu nu am primit nicio copie dupa acel contract. Va intreb pe dvs , este posibil asa ceva? Va mai aduc la cunostinta faptul ca atunci cand l-am rugat sa-mi arate contractul mi s-a spus ca nu-l gaseste, iar atunci cand am intrebat de exemplarul meu de contract am primit un raspuns de genul " poate s-a ratacit pe undeva".
Precizez ca vreau sa plec, insa nu stiu cum sa procedez. In conditiile de fata, as fi obligat sa respect zilele de preaviz, dat fiind faptul ca angajatorul s-a comportat astfel? De asemenea, primeam 4 zile libere pe luna, fara ca weekendurile sa fie platite dublu.
Va multumesc!
Sper sa primesc un raspuns cat mai curand
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 25 Septembrie 2012
sa inteleg ca nu ai un exemplar din contractul de munca?? acolo ar trebui stipulat si preavizul......nu poti renunta unilateral la el daca iti dai demisia, trebuie sa fie de acord angajatorul...asta grosso-modo, ca se poate cu niste complicatii, daca nu au fost respectate conditiile din contractul de munca.....dar daca nu il ai...nici nu stii ce prevede :(
te poti interesa la ITM, sa vezi daca a inregistrat contractul de munca, cei de acolo iti dau o hartie....
1. In Codul Muncii la art.16 (3) se dispune ca, angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3) constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei. (art.260 alin.1 lit.p C.mun.).

2. Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator. Asadar , nu este nevoie de aprobarea angajatorului in cazul in care va dati demisia.

3. Depuneti o solicitare scrisa la angajator prin care doriti sa va inmaneze un exemplar de pe c.i.m. ... in aczul refuzlui angajatorului , va puteti adresa ITM-ului.

4. Termenul de preaviz este cel prevazut in c.i.m. si nu poate avea o durata mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Astazi o sa fac o solicitare a CIM. Daca nu-l voi primi eu ajung la concluzia ca fie inregistrarea la ITM s-a realizat fara semnatura mea, fie nu s-a rrmealizat deloc si ei merg la intimidare. E posibil sa apar in revisal fara sa fiu totusi inscris la ITM?
Da, este posibil in situatia in care data de incepere a activitatii este ulterioara datei de 01.01.2011, inclusiv .. dupa aceasta data , c.i.m. se completeaza si se transmit prin REVISAL la ITM.
Am semnat astazi si am inmanat demisia cu acordul partilor in care am precizat ca nu doresc efectuarea preavizului. Angajatorul a fost de acord, semnandu-mi demisia. Am primit de asemenea o copie dupa aceasta, semnata de catre angajator.
In conditiile de fata, sunt ok dpdv legal? In sensul ca nu exista riscul de a ma trezi cu incheierea contractului disciplinar, respectiv cu litera "i"? Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Revisal fara cim nesemnat MariaParaschiv MariaParaschiv Buna ziua! M-am angajat de pe data de 23 iulie cu o perioada de proba desfasurata pe parcursul a doua saptamani (fara plata). Dupa aceste doua saptamani am ... (vezi toată discuția)
Refuz de inmanare a cim. sfat urgent! angel_3ro angel_3ro Mi-am depus demisia de la firma la care lucrez, si acum suntin perioada de preaviz. Cererea de demisie este inregistrata, dar directorul nu vrea sa o semneze. ... (vezi toată discuția)
Carte de munca dasca7727 dasca7727 am si eu o problema m-am angajat la un restaurant dar nu am semnat nici un contract eu am vrut sa plec si mi s-a spus ca tb sa dau preaviz tot ce le-am dat e ... (vezi toată discuția)