avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se platesc cheltuielile la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se platesc cheltuielile la bloc

Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc ANL, iar asociatia de chiriasi, printr-o votul dintr-o sedinta comuna ma obliga sa platesc factura de gaz la numar de persoane (mentionez ca nu am fost informati in scris depsre aceasta decizie). Acum este toamna si gazul consumat este pentru incalzirea apei calde nu pentru incalzirea spatiului de locuit. Blocul are centrala proprie care incalzeste apa, problema este ca nu are un contor de apa care sa inregistreze cati metri cubi de apa au fost incalziti intr-o anumita perioada din aceasta cauza nu se poate face un calcul pentru costul incalzirii unui metru cub de apa. Avem contoare pentru apa calda care sunt sigilate, si ar fi normal sa platim in functie de cantitatea de apa consumata nu sa platim factura de gaz in functie de numarul de persoane. Administratorul spune ca locatarii nu ii comunica consumul real al apei sau nu ii deschid usa pentru a citi contorul. De exemplu in luna august 2011 am platit apa calda 20 lei la un consum de 2 metri cubi, anul acesta am platit 125 de lei gazul, nu e normal sa platesc de 10 ori mai mul la acelasi consum de apa. As dori sa stiu daca din punct de vedere legislativ este ok (sa platesc gazul in functie de nr de persoane atata timp cat avem contoare pentru apa calda), si care este legea care dispune modalitatea de plata si calcul a cheltuielilor. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:28, 11 Iulie 2014
@adriantot

Aveti mai jos extrasele din Ordinul 233/2004 si Norma tehnica de aplicare a Ordinului 343/2010 ale ANRSC.

Ordinul 233/2004

ART. 72
Dacă din motive întemeiate consumatorul nu poate efectua
autocitirea sau nu poate asigura accesul în locuinta în perioada
stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apa calda
de consum, se ia în considerare consumul aferent citirii anterioare
ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea sa se facă luna
următoare.
ART. 73
(1) Pe perioada în care chiar dacă un singur repartitor de
costuri pentru apa calda, montat într-un spaţiu cu destinaţie de
locuinta, este defect sau scos din circuit repartizarea
cheltuielilor pentru apa calda pentru acel spaţiu se face în regim
pausal.
(2) Cantitatea lunară de apa calda de consum, ce revine fiecărui
locatar în cazul în care repartitoarele de apa calda sunt
indisponibile, indiferent de cauza, se determina prin raportarea
consumului mediu de apa calda facturat în decursul ultimelor 3 luni
consecutive la numărul mediu de locatari din condominiu din aceeaşi
perioada.
(3) Perioada se considera în luni calendaristice întregi,
indiferent de numărul de zile în care a fost indisponibil
repartitorul de apa calda în acea luna.
ART. 74
(1) În cazul în care, în urma calculelor de repartizare, se
constata anomalii în repartizarea cheltuielilor pentru unii
proprietari ai spaţiilor cu destinaţie de locuinta, se vor lua
măsuri de verificare şi de depistare a cauzelor, iar pentru
acel/acele apartament/apartamente pentru care rezulta anomalii
repartizarea cheltuielilor se va face conform prevederilor art. 73.
(2) Se considera anomalie şi repartizarea unui consum de apa
calda mai mic de 15 litri pe zi pentru o persoana, cantitate care
reprezintă norma sanitară minima de sănătate.


Norma tehnica de aplicare a ord. 343/2010

Art. 26

...
d) timp de trei luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă, consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit.
c), pe cheltuiala proprietarului;
e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a
repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.


Art. 27. Dacă din motive întemeiate proprietarul apartamentului nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă, se ia în considerare consumul aferent citirii anterioare ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea sa se facă luna următoare sau la o dată stabilită de comitetul executiv al asociaţiei funcţie de situaţia concretă existentă.
Buna ziua. As dori sa redeschid acest topic. Situatia cu care se confrunta persoana care a deschis aces topic o avem si noi, adica centrala termica comuna (pt toata scara) si apa rece. Repartizarea se face in felul urmator:
Se insumeaza consumul de apa calda de la toate apartamentele si se imparte factura de gaz la acest total rezultand pretul pt un m3 apa calda. Acest calcul il aplicam de aprox 4 ani.
Anul acesta ne confruntam cu o alta problema tot referitor la apa calda. Consumul in bloc (16 ap) pt apa calda este intre 25-30 m3 lunar. Aplicand modul de calcul mai sus mentionat pretul variaza deoarece centrala este prevazuta cu un boiler buffer de 500l care-n permanenta acesta se incalzezste, ori daca se consuma sau nu apa. Daca temperatura din acesta scade centrala porneste si il readuce la temperatura setata (in cazul nostru 55 grade). Intrebarea este nu ar trebui sa tinem cont de acest aspect, adica daca centrala tine "pregatita" apa si nimeni nu o consuma aceasta diferenta de gaz pentru incalzirea apei sa fie inpartita in mod egal la toate apartamentele si daca da cu cat ar trebui sa platim 1 m3 de apa calda?
Cred ca e bine sa renuntati la aceasta idee deoarece un calcul al energiei consumate pentru a incalzi o apa care nu e folosita si se raceste singura nu e masurabil, nu aveti niciun fel de referinta.
V-ar trebui un ceas care sa fie pus pe instalatie si care sa masoare concomitent timpul cat nu se face consum de apa si care sa se opreasca atunci cand este consum, dar si energia consumata numai in acest interval de timp. Dupa ce ati avea aceste elemente ati putea calcula cata energie se consuma "degeaba" si pe aceea ati putea s-o impartiti intre toti proprietarii. Dar pe ce criterii? Cine sa plateasca mai mult? Cei care consuma mai mult? Cei care au o cota-parte mai mare? Toti la fel?
Deocamdara aceasta energie "degeaba" este difuzata in pretul / mc, adica este repartizata pe consum. Vreti sa schimbati acest mod de repartizare? Cum si cu cat v-ar modifica de mult cotele de plata la acest reper - apa calda? Parerea mea este ca ar fi nesemnificativ, dar si ca este cel mai corect mod de repartizare, acela pe consum.

Mergeti pe simplificarea lucrurilor, nu pe complicarea lor in calcule sofisticate.
Asa cum functionati acum si cum se calculeaza acum este pe intelesul tuturor si este acceptabil tuturor....sau aproape tuturor :)

Costul energiei pentru a incalzi 1 mc de AR si a-l transforma in AC in sistemul centralizat mare depinde foarte mult de localitate deoarece pretul Gcal este variabil.
Va spun pentru Bucuresti unde Gcal este subventionata substantial: intre 4.70 lei - 7.40 lei, in functie de anotimp. La asta se adauga pretul AR si se ajunge vara la cca 12 lei, iar iarna la cca 14.50 lei.
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
elga50, moderator
Intr-adevar, de ce sa mai complicati lucrurile cu calcule inutile?
Totusi, in astfel de cazuri, un buffer de 0,5 mc este cam mic in situatia descrisa, dar daca asa a fost proiectata instalatia si mai ales daca va satisface, asta e... Eu cunosc cazuri in care la o scara de bloc P+10 (80-100 persoane) instalatia originala avea un vas buffer de 3 mc si oamenii au mai adaugat inca un vas de aceeasi capacitate, foarte bine izolate. Acest lucru permitea livrarea de catre instalatie a unei ape calde de calitate, in mod continuu, reducandu-se si consumul de gaze in acelasi timp. Stiu ca si ei s-au „lovit” de aceeasi problema si la un moment dat si-au facut si un „program de apa calda”, adica in general spre dupa-amiaza, cineva urmarea mai atent functionarea instalatiei pentru livrarea unei ape calde de calitate.
Eu v-as propune ca acest vas tampon sa-l izolati suplimentar cu o manta de 10-15 cm de vata minerala, acoperita la randu-i cu tabla zincata, astfel incat apa incalzita sa se raceasca mult mai greu. Se mai poate face o combinatie de tip boyler electric, adica incalzirea suplimentara sa se faca cu o rezistenta electrica si nu cu gaz - automatizarea facandu-se mult mai comod in acest caz, insa depinde daca se poate umbla la instalatie...

Oricum, „discutii” au sa mai fie, indiferent cum o sa procedati, dar trebuie sa depasiti aceste faze si este foarte simplu pentru niste oameni inteligenti!

As mai adauga in final faptul ca toata instalatia de apa calda (inclusiv conductele transportoare) ar trebui f. bine izolate, iar in spatiul in care functioneaza centrala sa mai aveti un vas de 2-3 mc in sistem inchis, pentru depozitarea apei reci care intra in sistemul de incalzire. Acesta este foarte util, mai ales pe timp de iarna, atunci cand temperatura de intrare a apei reci in instalatia de incalzire este de 4-5 gr.C si pentru a aduce temperatura de livrare la 55 gr.C se consuma multa energie. In acest fel puteti sa „aduceti” AR la o temperatura de 15-20 gr.C, ceea ce nu este de neglijat in ecuatia consumului de gaze!
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
Adam Grecu, utilizator
Multumesc mult pt sfaturi. Programul de repartizare al cheltuielilor a fost facut integral de mine si asa am considerat ca este cel mai bine, asa functionam de 4 ani dar acum sunt cateva persoane care vor sa tin cont de acest aspect "pierderile "pt incalzirea apei. Pe timp de iarna ne raportam la consumurile din vara si de aceea variaza pretul. In prezent sunt 4 blocuri pt care repartizez cheltuielile si cand stabilim pretul pt AC iarna tin cont de toate 4 (media pretului pt un m3 AC pe timp de vara acesta fiind cam apropiat intre blocuri). Problema este ca daca vara nu se consuma AC in bloc pretul se poate chiar si dubla de la un bloc la altul. In primul an nu am avut un background cu ce consuma centrala si am mers pe un calcul matematic bazat pe formula fizica a caldurii (cam ce a fost explicat si de @elga50) am obtinut pretul pt AC si restul l-am considerat caldura si am impartit in mod egal (apartamentele fiind cu aceasi suprafata utila).
Ar mai fi o solutie sa fixam un pret pt AC (ex 18 lei/m3) si diferenta sa o incadrez ca pierdere si sa o distribui in mod egal la toate cele 16 ap, dar nu stiu cat de legala este fixarea acestui pret. Dupa acea trebuie sa dau explicatii cum de am ales acest pret. Stiu ca ne complicam dar caut solutii sa impac si capra si varza. Cred ca o sa convoc o adunare generala si daca majoritatea o sa agreeze aceasta idee o sa ma raportez la o centrala de ap cu 2 cam (am facut un studiu si cam tot atata consuma si centrala noastra pe timp de iarna daca impart factura de gaz in mod egal la cele 16 ap de pe scara) sau o sa iau pretul pt m3 de la Arad. O sa fac cateva incercari sa vad cam ce diferenta este in aceste "pierderi".

Alte discuții în legătură

Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Repartizare cost pentru preparea apei calde menajere Arabella Pap Arabella Pap Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un mod de calcul pentru repartizarea legala a costului de pe factura pentru combustibilul folosit pentru a incalzi apa? ... (vezi toată discuția)
Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)