avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Subordonarea Profesiei de mediator altor profesii?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Subordonarea Profesiei de mediator altor profesii?

Constat cu surprindere că se continuă cu o falsă temă în ceea ce priveşte coexistenţa medierii cu alte profesii.
Astăzi mă voi referi la relaţia mediere-avocatură.
Sunt persoane care insistă pe inscrierea avocatului, în mod automat pe tabloul mediatorilor.
De ce consider că un astfel de demers nu poate duce decât la aducerea medierii în derizoriu?
În primul rând, chiar dacă cele două profesii nu sunt incompatibile, sunt total diferite.
Un avocat nu poate fi în acelaşi caz şi avocat şi mediator deoarece în calitate de avocat reprezintă interesele unei părţi, iar în calitate de mediator o condiţie esenţială este cea de neutralitate faţă de părţi. De asemenea nu poate fi mediator într-o cauză în care anterior a reprezentat una din părţi, şi de asemena îi este interzis ca şi pe viitor să reprezinte vreuna din părţi în aceeaşi cauză. Aceleaşi restricţii se aplică şi economiştilor, experţilor precum oricărei alte profesii liberare care nu este incompatibilă cu medierea.
În concluzie, medierea este şi trebuie să se impună ca o profesie distinctă, fiind imperios necesar să-şi producă efectele pentru care a fost creată.
P.S.
Dacă prin reciprocitate s-ar pune problema ca toţi mediatorii cu o pregătire juridică să intre în mod automat în barou sunt curios care ar fi reacţia avocaţilor.
daca nu v-a fi declarat neconstitutionala :)

exista 2 avize negative din partea CE in 2 dosare deschise pe rolul Curtii de Justitie a UE - cauza Galioto si caua di Donna - referitor la costurile prealabile ale medierii (sau ale informarii, stiut fiind faptul ca deja se solicita bani ptr emiterea acelui certificat de informare). Directiva Europeana ce prevede medierea deja se interpreteaza in sensul ca medierea / informarea contra cost nu sunt in obiectivele Directivei si ca incalca dreptul la liberul acces la justitie.

Drept efect imediat al acestor avize negative, Curtea Constitutionala a Italiei a declarat neconstitutionala o prevedere asemanatoare cu cea romana, este adevarat ca motivul de baza nu era in costurile medierii ci o chestiune procedurala dar motivele sale pe fondul problemei se preteaza si la CT Romaniei.

Desi medierea are viitor, obligativitatea ei nu cred ca va subzista ramine de vazut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)
Rolul asistentei in mediere Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu Pe diferite forumuri apare afirmatia necesitati asistari partilor in mediere de catre rude, avocat etc. Va intreb, este necesara asistarea partilor in mediere? ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea unei parti de catre avocatul care a facut informarea privind medierea ContSters299584 ContSters299584 buna ziua..sedinta de informare privind medierea este facuta de catre un avocat..poate reprezenta partea in instanta un alt avocat, abii apartinand aceluiasi ... (vezi toată discuția)