avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații

Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna Totala RCA / Catalog Schwacke / Valoarea reala ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna Totala RCA / Catalog Schwacke / Valoarea reala auto

Buna ziua,
Pe data de 26.08.2012 am fost implicat intr-un eveniment rutier.
Pe scurt, o doamna a intors in fata mea pe linia continua, neputand sa evit impactul, am lovit-o pe acesta. Ea si-a recunoscut vina, a venit politia la fata locului, a eliberat toate actele necesare, mi-a dat o copie a politei RCA etc.
A doua zi am fost la [EDITAT] unde doamna avea asigurarea obligatorie.
Am mers cu domnul inspector,am facut poze la ambele masini, apoi poze la locul accidentului. Zilele urmatoare s-au facut constatari suplimentare la autoturism.
Am citit Ordinul 14/2011 CSA de mai multe ori pentru a intelege cat mai bine cum functioneaza lucrurile,deoarece nu am mai avut tangenta cu lucruri de genul acesta.
Pana in momentul de fata nu am primit nici un raspuns din partea ASTRA in ceea ce priveste dosarul. Nici daca masina se repara,nici daca este dauna totala.
In ordinul 14/2011 Art. 41. Alin. (14) se precizeaza ca : "In cazul unei daune majore,asiguratorul RCA are obligatia de a comunica in scris pagubitului,in teremen de 10 zile de la data avizarii daunei,valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata, precum si modul de calcul al acestuia."
In paralel am solicitat sevice-ului sa-mi elibereze un deviz complet si am calculat valoarea autoturismul la data producerii evenimentului asigurat.
Deviz = 140000 RON.
Valoarea reala = 175000 RON
In aceasta situatie ne aflam in dauna totala.
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa depun toate documente celor de la ASTRA cu modalitatea mea de calcul, inclusiv cererea de despagubire, sau se le solicit acestora mai intai valoarea lor maxima de despagubire si sa-i presez cu articolul amintit mai sus?
Uzura am calculat-o in conformitate cu Ordinul 14/2011 CSA.
Am folosit cursul euro la data producerii evenimentului asigurat.
Va rog sa-mi comunicati daca va pot ajuta cu mai multe informatii in legatura cu acest dosar de dauna si astept sugestiile voastre.
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:14, 15 Decembrie 2012
1- Sa inteleg ca site-ul oficial www.schwacke.de nu va fi luat in calcul nici de catre inspectorul de dauna si nici de catre judecatori? Daca da,ma puteti indruma de unde pot face rost de un catalog schwacke editie mai noua in care sa gasesc si pretul dotarilor optionale?

2- Am pregatit o scrisoare pt cei de la[EDITAT] in legatura cu uzura si va citez:

"Calculul UZURII VEHICULULUI la data producerii accidentului se face în conformitate cu dispozitiile art.58 alin. (3), alin. (4) si art.59 din Norma privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, pusă în aplicare prin Ordinul 14/2011.

Atragem atentia în mod deosebit asupra faptului că în acest caz se cunosc toate elementele mentionate la art. 58 alin. (4), pentru stabilirea coeficientului de uzură al vehiculului, orice altă interpretare privind calculul uzurii fiind în afara prevederilor legale.

Drept urmare, s-a luat in calcul data introducerii in exploatare de nou a vehiculului (mentionata in cartea de identitate, copie anexata la dosar) si parcursul in kilometri realizat de vehicul de la data introducerii lui in exploare de nou si pana la data producerii evenimentului asigurat.
Pentru stabilirea coeficientului de uzura a vehicului am cautat in tabelul coeficientilor de uzura nr.1 (Ordin 14/2011, anexa nr.3 CSA) linia corespunzatoare vechimii in exploatare, in ani, si coloana corespunzatoare starii de intretinere medie.
La intersectia lor am gasit coeficientul de uzura 73% pentru starea de intretinere medie .

In Ordinul 14/2011 Art. 59. alin. (2) si alin. (3) se precizeaza ca in cazul in care exista diferente intre parcursul real si cel rezultand utilizandu-se media anuala, coeficientul corespunzator starii de intretinere medie se va corecta cu 0,5% pentru fiecare 1.000 km, fara a se putea depasi coeficientii corespunzatori starilor de intretinere buna sau satisfacatoare.
Corectia se face prin adunare,daca parcursul real este mai mare decat parcursurile medii mentionate la Art. 59. alin. (1), ori prin scadere, daca parcursul real este mai mic.
Conform Ordin 14/2011 art. 59. alin.(1) , parcursul mediu anual pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5t, altele decat motocicluri, si pentru cele al caror numar de locuri pe scaune nu este mai mare de 9, este de 15.000 km.

Autoturismul a fost introdus de nou in exploatare in anul 2004.
Pana la data producerii evenimentului asigurat acesta a inregistrat 9 ani.
Parcusul mediu = 9 x 15.000 km = 135.000 km
Dar autotusimul proprietate personala a inregisrat numai 89.910 km de la data introducerii de nou in exploatare si pana la data producerii evenimentului asigurat.
Corectam starea de intretinere medie cu 0,5% pentru fiecare 1.000 km (Ordin 14/2011 Art.59. alin. (3).
135.000 km ? 89.910 km = 45.090 km
0,5% x 45.090 km = 22,5 puncte procentuale
Corectam coeficientul de uzura medie de 73 puncte procentuale scazand din acesta 22,5 puncte procentuale deoarece parcursul mediu realizat de autoturismul meu este mai mic decat parcursul mediu.
73pp-22,5pp = 50,5pp
De aici rezulta ca uzura autoturismul este de 50,5%
Dar in Ordinul 14/2011 Art. 59. alin. (2) se precizeaza ca acest coeficient nu poate depasi coeficientii starilor de intretinere buna sau satisfacatare, in cazul nostru buna.
Analizand tabelul coeficientilor de uzura nr. 1 din anexa nr. 3 Ordin 14/2011 identificăm coeficientul de uzura pentru starea de intretine buna, pentru un autoturism de 9 ani vechime ca fiind de 61%.
Valoarea uzurii calculate de noi este mai mica decat cea din tabel.
In acest caz, se va folosi valoarea din tabel si anume 61%."

3- La acest punct m-am referit la Ordinul 14/2011 art.50 alin. (10) - plata despagubirii inainte de efectuarea reparatiei.

4-5- va multumesc pentru raspunsuri
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Metodologia de stabilire a uzurii autoturismului este corecta.
Judecatorii nu calculeaza uzura autovehiculelor si nici valorile acestora. Ei vor cere parerea unor experti judiciari.
Buna ziua, sunt aproximativ in aceeasi situatie ca si dl. Bujor Marius. Dosarul de daune imi este gestionat de catre B.A.A.R. deoarece autoturismul vinovat de producerea accidentului era inmatriculat in Franta. Mi s-a oferit o suma pentru dauna totala care este cu aproximativ 2000 de euro mai mica decat calculele conform acestui ordin 14/2011 si asta se datoreaza unui inspector de daune care se incapataneaza sa imi incadreze autoturismul la starea de intretinere satisfacatoare desi autoturismul este sub media de 15000 km pe an, este o decapotabila cu care s-a circulat preponderent vara, pe scurt arata foarte bine si asta nu pentru ca este masina mea. Am cerut recalcularea valorii motivata pe articole si pe date exacte, insa aceeasi problema acel inspector de daune fara a face alte evaluari sau verificari la masina imi incadreaza masina la starea de intretinere satisfacatoare pentru ca citez "auto avea urme de rugină în îmbinări în partea din spate, precum și de faptul că un asemenea auto are valoarea de piață apropiată de valoarea de 4000 de euro (înmatriculat)". Mentionez ca partea lovita sau mai bine zis facuta zob este chiar partea din spate. Masina oricine ar evalua-o ar putea spune ca arata foarte bine. Nu prezinta nici o zgarietura pe caroserie, nici o urma de rugina, vopseaua este intacta, in compartimentul motor nu exista urme de ulei sau alte reziduri, pe scurt nu se incadreaza la starea de intretinere satisfacatoare pentru ca nu prezinta defectele din acel articol. Intrebarea mea ce pot face in continuare, desi am cerut o noua recalculare si sa fie evaluata de alta societate alt inspector de daune?
Nu va ramane decat sa-i actionati in instanta...
Bujor-Marius a scris:

Nu va ramane decat sa-i actionati in instanta...


Nu inainte de convoca societatea de asigurari la conciliere directa.

Alte discuții în legătură

Dauna totala 24.05.2012 monta monta Masina este dacia solenza,an 2004,39700km,echiparea confort. Inspectorul de la Groupama,a trecut masina la starea de intretinere buna si a intocmit un deviz ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca dauna totala IulianCh IulianCh Buna ziua, In noiembrie 2015 am avut un eveniment cu masina. Am deschis dosar de dauna la asiguratorul celui vinovat si dupa ce am depus toate hartiile am ... (vezi toată discuția)
Problema cu societatea de asigurari... geo26 geo26 Cu respect! Ma confrut cu urmatoarea problema in materie de asigurari: autoturismul meu a fost avariat in proportie de 85%, mi s- a ca voi fi incadrat la dauna ... (vezi toată discuția)