avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Intrebari de cultura generala
Discuție deschisă în Cultură generală

Intrebari de cultura generala

dak azi sunt 0 grade si ieri a fost de 2 ori mai frig, cate grade au fost ieri?
u.b.i.k. a scris:

adriantot a scris:

Mi-aminteste de filmul cu Pacala care-si pieptana parul uitadu-se in ochii vacii ca in oglinda .
E corect ?

Nu! E vorba de un rationament logic destul de interesant (si cu unele aplicatii si mai interesante in practica ) nu de o smecherie.

de aproape o luna si nici o incercare de raspuns...:O

stati linistiti, ca nici io n-am nici o ideee...:P:P:P
fac doar o constatare (de fapt doua):
-site de avocati
-intrebare de logica la care nimeni nu stie raspunsul...

Concluzia?;)
Daca nu lipsesc ceva detalii, atunci e posibil ca cel de-al treilea omulet sa fi gandit asa:
Nu suntem 2 cu caciuli negre. Fiecare dintre noi stie acest lucru. (cel care ar vedea pe cei 2 cu caciuli negre, ar sti ce culoare are caciula lui si ar spune imediat)
Omuletul 1(vede 2 si 3) nu spune nimic(nu stie ce are: alba sau neagra) - vede 2 omuleti cu caciula alba (daca ar fi unul cu caciula neagra, ar sti ca a lui e alba, in urma rationamentului de mai sus)
Omuletul 2 (vede 1 si 3) nu spune nimic(nu stie ce are: alba sau neagra) - vede 2 omuleti cu caciula alba (daca ar fi unul cu caciula neagra, ar sti ca a lui e alba, in urma rationamentului de mai sus)

Rezulta ca a mea caciula e alba.

Daca am gresit cu ceva in rationament, puneti-o pe seama orei inaintate.
PS Multumesc, JH, de impuls. Parca nu as fi vrut un silogism cu conotatii negative pentru avocatnet :)
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
pakos, utilizator
Pakos, cu placere...

M-am gandit si eu un pic in directia asta... insa efortul a fost prea mare... asa ca am renuntat!
pakos a scris:

Daca nu lipsesc ceva detalii, atunci e posibil ca cel de-al treilea omulet sa fi gandit asa:
Nu suntem 2 cu caciuli negre. Fiecare dintre noi stie acest lucru. (cel care ar vedea pe cei 2 cu caciuli negre, ar sti ce culoare are caciula lui si ar spune imediat)
Omuletul 1(vede 2 si 3) nu spune nimic(nu stie ce are: alba sau neagra) - vede 2 omuleti cu caciula alba (daca ar fi unul cu caciula neagra, ar sti ca a lui e alba, in urma rationamentului de mai sus)
Omuletul 2 (vede 1 si 3) nu spune nimic(nu stie ce are: alba sau neagra) - vede 2 omuleti cu caciula alba (daca ar fi unul cu caciula neagra, ar sti ca a lui e alba, in urma rationamentului de mai sus)

Rezulta ca a mea caciula e alba.

Daca am gresit cu ceva in rationament, puneti-o pe seama orei inaintate.
PS Multumesc, JH, de impuls. Parca nu as fi vrut un silogism cu conotatii negative pentru avocatnet :)

Corect, pakos =D>
Asadar se pot trage concluzii cu grad ridicat de certitudine nu numai din ceea ce spun ceilalti ci si din ceea ce nu spun.
Alta, veche de tot, am dat un google si daca n-am gasit nimic hai sa o spun:
O tara africana, o mama cu un copil merge pe malul unei ape sa spele rufele. Din rau, dupa cum era de asteptat, iese un crocodil care "hat!" rapeste copilasul si dispare cu el in apa. Disperata mama se duce pe malul apei si incepe sa-si strige copilul, sperand ca acesta a scapat poate si o sa apara, insa in locul copilului apare crocodilul care, mare amator de probleme logice, ii propune mamei un test, respectiv ii propune sa-i dea copilul inapoi daca si numai daca mama va raspunde corect la intrebarea: "Va da crocodilul mamei inapoi copilul ?"
Plina de speranta, mama se pregateste sa raspunda, insa crocodilul, cu un zambet su[perior, o opreste si ii spune:
- Daca raspunsul tau este "Da!" atunci sa sti ca gresesti, pentru ca raspunsul corect la intrebare mea este "Nu!" Iar daca " Nu" este raspunsul pe care-l vei da atunci, intr-adevar, n-am sa-ti dau copilul inapoi. Asa ca orice raspuns vei da n-am sa-ti inapoiez copilul.
Mama, dupa ce a stat cam doua (poate chiar trei ) clipe pe ganduri ii raspunse crocodilului ca a gasit solutia dilemei sale.
Care o fi aceasta ?
Tot eu? Daca nu lipseste niciun amanunt (semn punctuatie, etc)
Intr-adevar, se naste o dilema:
Punctul de vedere al crocodilului
DA este gresit, atunci raspunsul corect este NU
Mama spune NU, atunci raspunzand corect, el nu va inapoia copilul.
Pe de alta parte, dpdv al mamei:
Daca raspunde Da, atunci a gresit raspunsul, iar crocodilul nu ii va inapoia copilul.
Daca raspunde NU, raspunde corect si atunci , in urma conditiei indeplinite (sa-i dea copilul inapoi daca si numai daca mama va raspunde corect la intrebarea: "Va da crocodilul mamei inapoi copilul ?") pusa de crocodil (pentru a-i da copilul)va trebui sa isi recapete copilul.
Daca raspunde NU si nu il primeste, inseamna ca a raspuns tot corect, si iar ajungem la conditia de mai sus ce a fost indeplinita si crocodilul trebuie sa o puna in aplicare (adica tot sa i-l dea)
Se intelege ceva ? :duh:
Mi se cam plimba neuronul dezorientat :)
PS Eu am de lucru, insa ma ocup cu...:hammer: Eu is mai proasta ca mama, mi-a luat mai mult de 3 clipe...
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Rezolutiune/reziliere ContSters323967 ContSters323967 avocatul ma poate executa pentru restul de onorariu in situatia in care am denuntat unilateral contractul de asistenta insa avand clauza de renuntare la ... (vezi toată discuția)
Perle, nestemate, bijuterii, francutii ... de-ale copiilor nostri ContSters126200 ContSters126200 Daca recunosc ca am cam furat titlul beneficiez de reducerea pedepsei? :vishenka: Sunt sigura ca toti aceia dintre noi care avem copii am avut ocazia sa ne ... (vezi toată discuția)
Vizitare minor dorel13 dorel13 Exista o hotarare judecatoreasca prin care autoritatea parinteasca asupra unui minor va fi exercitata in comun de catre parinti. Domiciliul copilului s-a ... (vezi toată discuția)