pakos a scris:
Daca nu lipsesc ceva detalii, atunci e posibil ca cel de-al treilea omulet sa fi gandit asa:
Nu suntem 2 cu caciuli negre. Fiecare dintre noi stie acest lucru. (cel care ar vedea pe cei 2 cu caciuli negre, ar sti ce culoare are caciula lui si ar spune imediat)
Omuletul 1(vede 2 si 3) nu spune nimic(nu stie ce are: alba sau neagra) - vede 2 omuleti cu caciula alba (daca ar fi unul cu caciula neagra, ar sti ca a lui e alba, in urma rationamentului de mai sus)
Omuletul 2 (vede 1 si 3) nu spune nimic(nu stie ce are: alba sau neagra) - vede 2 omuleti cu caciula alba (daca ar fi unul cu caciula neagra, ar sti ca a lui e alba, in urma rationamentului de mai sus)
Rezulta ca a mea caciula e alba.
Daca am gresit cu ceva in rationament, puneti-o pe seama orei inaintate.
PS Multumesc, JH, de impuls. Parca nu as fi vrut un silogism cu conotatii negative pentru avocatnet :)
Corect, pakos =D>
Asadar se pot trage concluzii cu grad ridicat de certitudine nu numai din ceea ce spun ceilalti ci si din ceea ce nu spun.
Alta, veche de tot, am dat un google si daca n-am gasit nimic hai sa o spun:
O tara africana, o mama cu un copil merge pe malul unei ape sa spele rufele. Din rau, dupa cum era de asteptat, iese un crocodil care "hat!" rapeste copilasul si dispare cu el in apa. Disperata mama se duce pe malul apei si incepe sa-si strige copilul, sperand ca acesta a scapat poate si o sa apara, insa in locul copilului apare crocodilul care, mare amator de probleme logice, ii propune mamei un test, respectiv ii propune sa-i dea copilul inapoi daca si numai daca mama va raspunde corect la intrebarea: "Va da crocodilul mamei inapoi copilul ?"
Plina de speranta, mama se pregateste sa raspunda, insa crocodilul, cu un zambet su[perior, o opreste si ii spune:
- Daca raspunsul tau este "Da!" atunci sa sti ca gresesti, pentru ca raspunsul corect la intrebare mea este "Nu!" Iar daca " Nu" este raspunsul pe care-l vei da atunci, intr-adevar, n-am sa-ti dau copilul inapoi. Asa ca orice raspuns vei da n-am sa-ti inapoiez copilul.
Mama, dupa ce a stat cam doua (poate chiar trei ) clipe pe ganduri ii raspunse crocodilului ca a gasit solutia dilemei sale.
Care o fi aceasta ?