avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA norma fixa de venit plateste CAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA norma fixa de venit plateste CAS

Buna ziua,
Am infintat un PFA cu norma fixa de venit (9500lei) in luna februarie 2012 si la acea data nu eram obligata sa platesc contributie la pensie. Mentionez ca impozitul si sanatatea le platesc trimestrial. As vrea sa stiu:
-daca dupa noile modificari trebuie sa platesc si la pensii?
-unde aflu daca trebuie sau nu
-trebuie sa primesc instiintare acasa ca am de plata, sau trebuie sa ma duc eu la administratia financiara?
-cand mi-am platit in septembrie impozitul si sanatatea, nu mi-a zis nimeni nimic de plata pentru pensie.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: iurcut dumitru , utilizator 17:40, 15 Februarie 2013
Se depune declaratia 600
NU trebuie sa depuna aceasta declaratie:
- Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei)
- Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
- Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii

venitul dvs lunar (9500/12 = 791) este mai mare de 741 lei, deci daca nu aveti un CMI valabil sau nu sunteti intr-o alta categorie de scutire ati fi obligat la plata cas.
adresati-va administratiei financiare de care apartineti pentru lamuriri
Si la venitul asta ,741 lei,cat plateste domnul,la cas?
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
petroniki, utilizator
741*31,3%=232 lei/luna.
Incerc sa ma angajez dar e foarte greu sa gasesc un loc de munca. De curand am primit o oferta de la o firma. Sa imi fac PFA cu norma de venit pentru servicii de Dactilografiere si stenografiere. Venitul ar fi fix si au spus ca au o echipa de avocati care au gasit o chichita in lege si PFA-urile cu norma de venit pana in 1500 euro si cod caen Dactilografiere si stenografiere nu sunt obligte sa plateasca la stat nici pensie, nicic cas si nici alta taxa cu exceptia unui impozit anual de 2200 lei. Unde pot verifica acest lucru. Specific ca eu sunt invatatoare si nu ma pricep la legi.

Va multumesc,
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
alinaily29, utilizator
da ca sunt angajat cu norma intreaga pe perioada nedeterminata si am pfa inregistrat cu jumatate de norma de venit, pentru pfa sunt obligat sa platesc asigurarea de sanatate?

Alte discuții în legătură

Contributii asigurari sociale pfa la norma de venit lmparalescu lmparalescu PFA la norma de venit depune declaratia 600? Daca da, ce trece la \\"venitul baza de calcul\\"? - venitul de la norma de venit, sau ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale pentru pfa ContSters237549 ContSters237549 Vreau sa ma inregistrez ca persoana fizica autorizata cu activitate principala cod CAEN 6201 - activitati de realizare software la comanda . Pentru acest cod ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate de pfa adicris adicris Buna ziua, as vrea sa dechid un pfa. Ce contributii ar trebui sa platesc la stat, cand si ce suma ar presupune acestea. (vezi toată discuția)