avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii?

Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului!
Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La interviu,cand m-am angajat a spus ca dupa 3 luni imi va mari sal.Dupa 6 luni m-ia mai dat 100 de lei.Acum,dupa noua grila de salarizare 1200 pentru studii superioare,vreau sa renegociez salariul. Unde gasesc o grila de salarizare?Nu avem contract de munca la nivel de unitate,mergem dupa contreactul colectiv la nivel national.
Care este procentul care se adauga salariul de baza,cand treci de la debutant la prima treapta de salarizare?
Sunt economist,pe post de economist cu studii superioare,am sal de incadrare 1200.Eu ar trebui sa beneficiez de spor de vechime 15%,dar mi s-a spus ca patronii nu sunt obligati sa il acorde,numarul de zile de concediu de odihna 21,minimul nu se calculeaza in functie de vechime.poate ca asa este corect,nu stiu desi am studiat legea poate ca nu am inteles eu bine?
Unde pot sa ma lamuresc in aceste probleme?
Toti angajatorii spun ca pot sa acorde ce vor ei.Ar trebui sa iesim la pensie cu salariul minim pe economie daca lucram la patroni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:51, 26 Ianuarie 2009
multumesc, deci eu avand 6 ani vechime sunt indreptatita sa cer un spor de vechime mai mare
CCMN pe anii 2007 - 2010
Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
(2) Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
(3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
a) pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de bază;
b) pentru condiţii nocive de muncă, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;
e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;
f) pentru exercitarea şi a unei alte funcţii se poate acorda un spor de până la 50% din salariul de bază al funcţiei înlocuite; cazurile în care se aplică această prevedere şi cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi.
(4) Sporurile prevăzute la alin. 3, lit. a) şi b), nu se includ în salariul de bază şi nu se mai acordă după normalizarea condiţiilor de muncă în conformitate cu dispoziţiile art. 25 din prezentul contract.
(5) Prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi şi unităţi pot fi negociate şi alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi străine, dacă aceasta nu este cuprinsă în obligaţiile postului etc.).

In practica, spor pentru vechimea in munca se acorda astfel:
la transa de vechime de 3-5 ani – spor de 5%,
la transa de vechime de 5-10 ani – spor de 10%,
la transa de vechime de 10-15 ani – spor de 15%,
la transa de vechime de 15-20 ani – spor de 20%,
peste 20 de ani – spor de 25%.
Acest spor se va plati incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care s-a implinit vechimea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La societatile comerciale cu capital privat ar trebui se existe o grila de salarizare? MIRELA35 MIRELA35 Buna ziua. Va rog,sa ma ajutati.Societatea unde lucrez nu are CCM (DESI ARE 45 ANGAJATI).Salariile se negociaza individual.Se respecta partial ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime scorpixel scorpixel In cazul in care eu sunt angajat pe post cu studii superioare, acum cu marirea salariului minim mi-a facut salariul de 1200 conform ccmn. In cazul asta eu ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime tomaioan tomaioan As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)