avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare sau intretinere ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare sau intretinere ?

Buna ziua.
Tatal meu doreste sa-mi cedeze mie partea lui de mostenire primita in urma succesiuni dupa mama mea.
Tinand cont ca mai am frati care nu vor fi multumiti de aceasta decizie, va intreb care ar fi cea mai buna varianta de contract pentru a avea cele mai mari sanse de castig in cazul unui proces.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:34, 16 Octombrie 2012
Numai daca contractul de vanzare se face cu uzufruct viager pt tatal dvs.
Conform art.1091 CC."Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere ",cine trebuie sa faca dovada platii ,in cazul unui proces,paratul ca sa platit aceea tranzactie sau reclamantul ca nu sa platit ?.
Va multumesc.
Sarcina probei incumba celui care invoca prezumtia.
In cazul unui contract de intretinere este sau nu obligatorie prezenta unui reprezentant al Autoritatii Tutelare?.
Unii notari sustin ca nu este necesara prezenta lui,cel mult unul sau doi martori care sa fie prezenti la semnarea contractului.
Este obligatorie prezenta conform legii 17/2000. Nu este necesara prezenta martorilor.

Alte discuții în legătură

Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire oxigene oxigene tatal meu sa casatorit cu o alta femeie,,eu nu ma am pe bune cu tatal meu aceasta a decedat in urma cu 1 an.acuma intreb.daca tatal meu face acte de vanzare ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager bosog bosog Buna ziua. Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei ... (vezi toată discuția)