avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati calculate anticipat la asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari

ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat urmatoare....

adica..ex..pe lista de cheltuieli a lunii iulie..penalitati de intarziere calculate pana la data afisarii listei...30 august, de exemplu.
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 03:13, 7 Noiembrie 2012
NORME METODOLOGICE din 19 decembrie 2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 43 din 18 ianuarie 2008:

Art. 25 (1) din Norme si art. 49 (1) din Legea 230/2007
bine punctat, dar iata si fraza care poate aduce mai multe lamuriri"

Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007

Deci pentru suma neachitata, nu zice nimic de luna la care face referire lista.

Penalizarile sunt date de aceste elemente:
- data scadenta a datoriei + 30 zile
- data platii

Nu lista genereaza penalizarile, ci doar corelarea datelor de mai sus.
Cum spuneam si in alt post, lista de plata are 2 elemente obligatorii pe langa luna la care e calculata:
- data afisarii listei actuale
- data scadenta a listei actuale

Faptul ca unii afiseaza intr-un fel, si altii in altfel cred ca are mai putina importanta. Importanta e corectitudinea datelor la momentul T0 care ne intereseaza. Va intereseaza sa recuperati in instanta suma cat mai aproape de adevar? Atunci folositi afisarea penalizarilor la zi, la data listei. Oricum se scurg termene mari si restantierul acumuleaza noi debite.

Faptul ca nu exista normativ, nu inseamna ca cineva greseste, ci doar ca se aplica uzanta, in acest caz, eventual vorbim de 2 uzante: cu afisare pana la zi, sau cu afisare pana la finele lunii la care face referire luna.

Mie unul mi se pare mai normala afisarea la zi. Si restantierul, si adminul si CEx si Cenzorii, si alti vecini stiu in cazul defata cat au exact de plata la data afisarii noii liste.
raser a scris:

NORME METODOLOGICE din 19 decembrie 2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 43 din 18 ianuarie 2008:

Art. 25 (1) din Norme si art. 49 (1) din Legea 230/2007

Nu are nici o legatura cu ceea ce am solicitat eu mai sus. Nu este nicaieri specificat ca modul lor de afisare pe lista.
arockz a scris:

Faptul ca nu exista normativ, nu inseamna ca cineva greseste, ci doar ca se aplica uzanta, in acest caz, eventual vorbim de 2 uzante: cu afisare pana la zi, sau cu afisare pana la finele lunii la care face referire luna.

Mie unul mi se pare mai normala afisarea la zi. Si restantierul, si adminul si CEx si Cenzorii, si alti vecini stiu in cazul defata cat au exact de plata la data afisarii noii liste.

Bun daca exista 2 uzante si nu exista normativ, cum v-a sti instanta care e cea corecta???
Eu nu pot afirma in fata instantei, d-na presedinta sunt 2 uzante, una cu penalizari pana la afisarea listei, una cu penalizari pana la sfarsitul lunii pentru care s-a afisat lista....dam cu banul...:D

Si apropo,ati uitat elelmentul esential al listei - titlul acesteia...care spune asa:

" Lista de cheltuieli de intretinere Asociatia ..X...Luna..Y.anul..Z."...

.Onorata intanta,..lista e pentru cheltuielile din luna Y, dar noi am afisat si penalizarile pe luna Y''pentru ca asa am crezut de cuviinta..asa se poarta pe la noi"

Cu tot respectul domnilor si doamnelor...dar la acest topic....raspunsul ramane la aprecierea instantei..sau la aprecierea expertului contabil.
marilyn31 a scris:

.Onorata intanta,..lista e pentru cheltuielile din luna Y, dar noi am afisat si penalizarile pe luna Y''pentru ca asa am crezut de cuviinta..asa se poarta pe la noi"

Aici gresiti dv. Penalizarile pe care le vedeti pe lista lunii Y nu sunt calculate si pentru luna Y, ci mai vechi decat Y.

Alte discuții în legătură

Penalizarea restantelor laurentiuo laurentiuo nu am mai platit asociatia de ceva timp acumulandu-se astfel, o suma totala de plata cu tot cu penalitati in valoare de 12.000 lei. pe lista de plata pt luna ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)