avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in cazul contractului aditional de formare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in cazul contractului aditional de formare profesionala

Buna ziua, anul trecut(2011) in noiembrie m-am angajat la o firma ca lacatus mecanic eu avand diploma de operator calculator am incheiat cu firma un contract aditional de formare profesionala. Durata contractului este de un an, avand urmatoarele clauze: Angajatul sa ramana minim trei ani dupa terminarea prezentului contract iar in caz de demisie se va plati 200 ron/luna timp de un an. Intrebarea mea este, eu mai sunt nevoit sa le platesc banii acestia daca plec ?Avand in vedere ca am facut cateva cursuri de lacatus dar ei zic ca nu pot sa imi dea o diploma/certificare in domeniu pentru ca nu sunt autorizati/acreditati ceva de genul asta. Si m-au pus sa fac alte cursuri de gauritor filetator saptamana asta, si nu am fost de acord , doresc sa imi dau demisia. Nu mi-au dat nici o calificare, certificare ca lacatus.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:29, 14 Martie 2013
Asa gandesc si eu, dar angajatorul, in cazul meu, prin astfel de asa zise cursuri, obliga salariatii care participa la cursuri, si participa toti ca altfel nu ii angajeaza, sa ramana in firma o perioada de timp sub sanctiunea achitarii unor costuri constand in scoaterea din productie pe durata cursurilor, acestea fiind costurile suportate de angajator.
Codul Muncii prevede expres ca modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.

Exista incheiat un astfel de act ? ... daca da , atunci raman la ideea ca finalizarea unor cursuriu se poate demonstra prin emiterea acelor diplome/certificate ....
Referitor la art. 194-195 C muncii puteti sa-mi spuneti ceva?
Aceasta in paralel cu 197 din acelasi cod.
Formarea profesionala se poate efectua : fie la initiativa angajatorului, fie la initiativa angajatului.

Art.194 si 195 C.mun. reglementeaza in sarcina angajatorului obligativitatea programelor de formare profesională si elaborarea planului de formare profesională.
Incalcarea acestor obligatii nu este sanctionata de Codul Muncii , ci cel mult da posibilitatea angajatului sa demisioneze fara preavzi sau sa beneficieze de un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore De asemenea, planul de formare profesionala nu este negociabil deşi el are aceeaşi forta juridica cu cea a contractului colectiv de munca.

Art.197 alin.1 C.mun. dispune ca, in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
Insa aceste chetuieli trebuie sa fie si dovedite .. o speta pe acest subiect
[ link extern ] /
Multumes pentru osteneala.
Are vreo relevanta faptul ca aceste cusruri organizate de angajator se desfasoara in perioada de proba -art 31

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Act aditional cursuri de calificare costy0866 costy0866 Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin ... (vezi toată discuția)
Clauze cim ery ery Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim? (vezi toată discuția)