avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am semnat o conventie care cuprinde obligati pana la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am semnat o conventie care cuprinde obligati pana la grad 4 de rudenie! este valabila?

In urma cu 6 luni socrul meu a vrut sa ne cumpere o casa. Am inceput sa ne interesam la agentii imobiiare si prieteni de un astfel de imobil. Am semnat cu o agentie imobiliara o conventie de viualizare prin care eu ma obligam pana in grad 4 de rudenie sa platim comision 2% din valoarea imobilului in cazul in care ne placea unu din casele prezentate de ei. Am vizualizat o casa "mai mult de afara" care mi-a placut dar ulterior am refuzat-o. Am afla ica in acelasi timp socrul meu vorbise cu proprietarul casei, ajunsese la el prin ceva cunostinte. Am incetat sa mai caut prin agentie deoarece socrul se hotarase sa cumpere acel imobil. S-afacut contract vanzare cumparare in felul urmator: Socrul finantatorul proprietatii, soacra proprietar de drept iar eu cu sotia uzufruct viager. Dupa 6 luni apare firma imobiliara sa ii platim comision de 2% din valoarea imobilului +penalitati de 1% pe zi dupa 5000E desi tranzactia nu a fost facuta prin agnetia lor ci socrul meu a facut contract direct cu proprietrul. Daca nu le dam 3500E la intelegere zic ei ma dau pe mine in judecata!
Ar avea castig de cauza sau nu?

Nu mi se pare corect sa platesc servicii de care nu am beeficiat!

Va rog sa ma sfatuiti ce am de facut!!
Cel mai recent răspuns: tavi_buc , utilizator 09:51, 7 Februarie 2009
romascanu a scris:

Apropos... socrul si ginerele nu sunt rude.

Nu sunt, e adevărat. Da' eu zic cum că soţia ginerelui nu poate fi altceva decît fiica socrului... :)

Eu n-am inteles exact ce scria in contractul initial cu firma de intermediere...

Firma are dreptul la 2% daca va place casa, sau daca ati (dvs sau una din rudele de pana la gradul 4?) cumparat-o?
Contractul a fost semnat doar de dvs sau si de sotie?
De fapt si daca n-a fost semnat si de sotie, cred ca aici intervine prezumtia de mandat tacit, astfel incat si sotia este considerata ca fiind obligata prin contract, astfel incat, desii ginerele nu e ruda cu socrul, sotia (parte contractuala in virtutea mandatului tacit... sper sa nu ma insel aici;)) e ruda cu parintii ei...

Mai exista si alte prevederi in contractul de intermediere in afara de "daca ne place casa ne obligam sa platim 2%:O"?
a sunat sa ii dau un raspuns pana vineri! ce sa fac? Cum obtin un contract?
sa astept pana ma cheama in instanta? sau merge doar la intimidare?

Data post: Marti, 27 Ianuarie 2009, 11:47
Subiect: RE: Am semnat o conventie care cuprinde obligati pana la grad 4 de rudenie! este valabila?

firma are 2% din valoarea casei daca o cumparam. Contractul a fost semnat numai de mine. Prevederi mai sunt legate de penalitati 1% pe zi dupa valoarea comisionului adica 5000E.

Data post: Marti, 27 Ianuarie 2009, 11:51
Subiect: RE: Am semnat o conventie care cuprinde obligati pana la grad 4 de rudenie! este valabila?

Sa inteleg ca desi socrul e cumparatorul si contractul l-a facut direct cu vanzatorul, acestea in conditiile in care ei se cunosteau dinainte de a merge eu cu agentia se poate sa platesc 2% si 1%penalizari?

:offtopic: Va rog nu mai editati mesaje consecutive, multumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
themis a scris:

romascanu a scris:

Apropos... socrul si ginerele nu sunt rude.

Nu sunt, e adevărat. Da' eu zic cum că soţia ginerelui nu poate fi altceva decît fiica socrului... :)

Si asta e adevarat. Dar obligatia asumata de sot e prezumata a fi personala si nu comuna. (przumtia de comunitate functioneaza cu privire la bunuri, nu si in privinta obligatiilor). Asa ca, e de presupus ca "rudele" de acolo erau ale celui care s-a obligat... nu si ale vecinului sau ale mele.
Dar fara text in fata, discutam discutii. Naiba stie ce minuni or mai fi scrise prin ...conventia aia. (poate le-au scapat si ...afinii printre randuri. Daca i-a dus capul sa scrie o astfel de clauza, ma tem ca n-au lasat-o la jumatate... ).
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
Cred ca daca se ajunge la proces o sa conteze destul de mult opinia judecatorului...

Astfel conform contractului incheiat se pare ca dvs. sunteti obligat sa platiti comisionul.
Contractul de vanzare cumparare a fost incheiat in conditiile preavzute (dvs. sotia sau o ruda..) astlfe incat daca ar fi sa ne luam strict dupa contract dvs ati fi obligat sa platiti.
Insa daca dvs reusiti sa faceti proba ca socrul dvs se cunoastea cu vanzatorul de x ani ca doar din intamplare s-a ajuns la cumpararea unei case pe care ati vazut-o prin intermediul firmei poate ca judecatorul va aprecia ca partile nu-si datoreaza prestatiile prevazute in contratcul de intermediere.

O sa fie insa dificil,...
Adica, in cazul unui proces dvs. aveti cartile mai proaste...
Insa nici intermediarul nu e chiar suta la suta sigur ca va castiga asa incat incercati eventual sa va intelegeti la un comision mai mic..
Poate functioneaza!
In orice caz, tinand cont ca e vorba de o suma nu foarte mica de bani poate ca merita sa discutati cu un avocat...

Alte discuții în legătură

Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare lony_269 lony_269 Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea: am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare apartament pongracz pongracz Buna ziua, daca am incheiat un contract de vizionare cu o agentie fara a plati sau incheia alt contract de rezervare pe un apartament specificat ex:1 si am ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere-agentie imobiliara- sunt contracte nenegociabile, abuzive cf. lg. 193/2000? Romeo Babias Romeo Babias Intr-un dosar am solicitat instantei sa dispuna obligarea debitorului la plata dublului comisionului si la 0,5 % penalitati/zi ca urmare a incalcarii ... (vezi toată discuția)