In urma cu 6 luni socrul meu a vrut sa ne cumpere o casa. Am inceput sa ne interesam la agentii imobiiare si prieteni de un astfel de imobil. Am semnat cu o agentie imobiliara o conventie de viualizare prin care eu ma obligam pana in grad 4 de rudenie sa platim comision 2% din valoarea imobilului in cazul in care ne placea unu din casele prezentate de ei. Am vizualizat o casa "mai mult de afara" care mi-a placut dar ulterior am refuzat-o. Am afla ica in acelasi timp socrul meu vorbise cu proprietarul casei, ajunsese la el prin ceva cunostinte. Am incetat sa mai caut prin agentie deoarece socrul se hotarase sa cumpere acel imobil. S-afacut contract vanzare cumparare in felul urmator: Socrul finantatorul proprietatii, soacra proprietar de drept iar eu cu sotia uzufruct viager. Dupa 6 luni apare firma imobiliara sa ii platim comision de 2% din valoarea imobilului +penalitati de 1% pe zi dupa 5000E desi tranzactia nu a fost facuta prin agnetia lor ci socrul meu a facut contract direct cu proprietrul. Daca nu le dam 3500E la intelegere zic ei ma dau pe mine in judecata!
Ar avea castig de cauza sau nu?
Nu mi se pare corect sa platesc servicii de care nu am beeficiat!
Cam cum suna o astfel de clauza de exclusivitate?
Ceva de genul "x se obliga sa cumpere doar prin intermediul agentiei"?
Poate aflam ca exista asa si ceva in contract...
Eu le-as face frumusel o notificare in care le arat ca au luat contractul ca sa-mi scrie vizionarile alea si ca... nici macar nu mi l-au dat inapoi ca sa vaz daca astea sunt penalitatile din contract!
Ce mai, cum spunea colega, mi-as sustine cauza asa incat sa vada ca nu sunt picat din luna si are si muschiul meu niste drepturi!
Nu stiu in ce masura insa denumirea chiar are importanta, dar m-as lega de ea ca argument asa, intre noi, in notificari...
Din pacate insa, chiar si tipul de contract incheiat de socru va dezavantajeaza, putand crea prezumtia ca ati ocolit intr-adevar cumpararea prin agentie, caci sunteti uzufructuar...
Nicoleta, nu i se aplica articolele, caci contractul e incheiat inainte de intrarea in vigoare a ordonantei de modificare. Dar m-as uita bine pe contract la celelalte clauze...
J H, clauza de exclusivitate are diverse formulari in practica, cel mai des am intalnit ceva de genul: "se considera (asimileaza) realizarii intermedierii orice modalitate in care beneficiarul a incheiat contractul de vanzare..." sau similar, nu-mi amintesc exact acum, cam pe-aici.
Se considera obiectul realizat (intermedierea) sau se considera obligatia agentiei indeplinite daca vanzatorul a vandut etc.
Nu este un contract de exclusivitate, nu mi s-a impus sa vizionez imobile exclusiv prin ei. Si nu stiu cum sa fac sa obtin contractul de vizionare care mi se cuvine? Macar as sti real ce scrie acolo. Cine stie ce au mai adaugat si asa eu tin minte ca am vazut 5-6 case, iar ei spun acum ca sunt 13.
O sa incer sa fac o notificare in urma caruia sper sa obtin contractul. Sper sa il dea. Cum ar trebuie sa sune o notificare? Sunt modele standard? I-mi cer scuze ca a postat din nou dar sunt incepator pe forum.:(
Daca in contract nu ar scrie exclusiv atunci as avea ceva sanse? Sub nici o forma de exclusivitate care are diverse formulari in practica.?
:offtopic: Va rog nu mai editati mesaje consecutive, multumesc.