In urma cu 6 luni socrul meu a vrut sa ne cumpere o casa. Am inceput sa ne interesam la agentii imobiiare si prieteni de un astfel de imobil. Am semnat cu o agentie imobiliara o conventie de viualizare prin care eu ma obligam pana in grad 4 de rudenie sa platim comision 2% din valoarea imobilului in cazul in care ne placea unu din casele prezentate de ei. Am vizualizat o casa "mai mult de afara" care mi-a placut dar ulterior am refuzat-o. Am afla ica in acelasi timp socrul meu vorbise cu proprietarul casei, ajunsese la el prin ceva cunostinte. Am incetat sa mai caut prin agentie deoarece socrul se hotarase sa cumpere acel imobil. S-afacut contract vanzare cumparare in felul urmator: Socrul finantatorul proprietatii, soacra proprietar de drept iar eu cu sotia uzufruct viager. Dupa 6 luni apare firma imobiliara sa ii platim comision de 2% din valoarea imobilului +penalitati de 1% pe zi dupa 5000E desi tranzactia nu a fost facuta prin agnetia lor ci socrul meu a facut contract direct cu proprietrul. Daca nu le dam 3500E la intelegere zic ei ma dau pe mine in judecata!
Ar avea castig de cauza sau nu?
Nu mi se pare corect sa platesc servicii de care nu am beeficiat!
Am citit tot pe avocatnet ca nu exista lege prin care eu sa raspund de faptele unui tert. Nu aveam de unde sa stiu ca socru a vorbit cu el cu cateva zile inainte.
Nicoleta, nu spun că nu ai dreptate. Dar, dacă aş fi în locul judelui, aş interpreta mult mai lejer acea clauză cu privire la rude, chiar şi în lipsa unei prevederi exprese privind afinii. Aş aprecia că finalitatea clauzei este aceea de a sancţiona cumpărătorul pentru acte simulate prin interpunerea unor persoane aflate într-o strînsă relaţie cu el - incluzînd în cercul acestora şi afinii. Cu atît mai mult cu cît persoanele nefamiliarizate cu noţiunea strict juridică de rudă nu fac distincţie între rudele de sînge şi afini.
În fapt, ştiu de unde vine dorinţa agenţiilor imobiliare de a introduce acea clauză. Vin eu, care nu am nicio intenţie de a cumpăra un imobil, închei contractul cu agenţia, văd imobilul, după care îl trimit pe tata socru să vadă şi să cumpere, el fiind de fapt cel direct interesat. Sau, chiar dacă eu sunt cel interesat, socrul, în care am încredere, va cumpăra imobilul fără plata vreunui comision. Iar dacă o are doar pe fi-sa, pot aştepta transferul proprietăţii pînă după deces. Mai ales dacă el a fost cel cu finanţarea.
Nu e nici prima, nici ultima oară cînd se procedează aşa, iar economiile realizate sunt, după cum se vede, de ordinul miilor de euro - în dauna agenţiei imobiliare. Nu că aş muri eu de grija agenţiilor - multe dintre ele nu justifică, prin ceea ce fac, comisionul - dar contractul e contract.
Se poate sa fie si asa dar nu e cazul meu.Socrul meu chiar se stia dinainte cu vanzatorul si asta o poate confirma si vanzatorul. Problema este ca firma inafara de deplasarea la imobil nu a facut nimic pt mine. Toate actele si pregatirea de intabulare si taxe au fost facute de noi. In acest timp eu am fost la ei la agentie sa obtin exemplarul care mi se cuvine si sa vorbesc cu ei. M-am intalnit cu ei pe scari si mi-au spus ca sunt ocupati, dupa care nici un telefon nu am mai primit de la ei.
OG 21/1992 privind protectia consumatorilor ... (cu modificari).
Art. 9 indice 4. - În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a) preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei imobiliare;
b) deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor;
c) nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d) situaţia juridică a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului.
__________
Art. 9 indice 5. - Contractul de intermediere imobiliară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare a părţilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) preţul solicitat de proprietar/pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) condiţiile în care contractul poate fi denunţat unilateral;
f) condiţiile în care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
h) clauza de exclusivitate, în cazul în care aceasta a fost acceptată de părţi;
i) precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează comision agenţiei imobiliare;
j) drepturile şi obligaţiile părţilor;
k) situaţiile de forţă majoră;
l) data încheierii contractului.
__________
Art. 9 indice 6 . - Contractele de intermediere imobiliară în care consumatorul are calitatea de potenţial cumpărător vor conţine, în plus faţă de cele prevăzute la art. 94, următoarele elemente:
1. caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenţa decizia de cumpărare, incluzând nivelul de finisare, dimensiuni, vechime şi poziţionarea faţă de punctele cardinale;
2. tarifele pentru serviciile prestate.
__________
Art. 9 indice 7. - O tranzacţie imobiliară se consideră încheiată în momentul în care vânzătorul şi cumpărătorul au semnat actul de vânzare-cumpărăre.
__________
Art. 9 indice 8 . - Contractul de intermediere imobiliară sau alte eventuale contracte accesorii încheiate între consumator şi agenţia imobiliară nu pot conţine clauze penale care să oblige consumatorul care nu îşi îndeplineşte angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decât onorariul pe care l-ar fi plătit în cazul încheierii tranzacţiei.
__________
Art. 9 indice . - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.
__________ (Adica eu as avea ceva de comenetat incepand de la titlul contractului dvs. ...de vizionare.).
Art. 9 indice 10. - Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.
Art. 911. - În baza contractului de intermediere imobiliară dintre agenţia imobiliară şi cumpărător, agenţia trebuie să asigure vizionarea imobilelor ce corespund preferinţelor consumatorului, înainte de încheierea contractului de vânzarecumpărare.
Va multumesc o sa fie de mare ajutor! Este o lege care se aplica si retroactiv? Contractul de vizionare este incheiat in luna iulie 2008, cel de vanzare-cumparare august 2008.