avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tichete de masa, cadou, cresa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tichete de masa, cadou, cresa

Buna seara,
Ma poate ajuta cineva sa ma lamaureasca in problema de mai jos:
salariatul poate fi platit pentru orele de noapte si orele suplimentare cu tichete de masa, cadou, cresa.. in loc de bani?
Multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:25, 16 Octombrie 2012
Nu .. asa ceva nu se poate .

Pentru munca de noapte :
art.126 C.mun. - Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Pentru munca suplimentara:
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Bun, stiu asta, dar in 200 ron ii dau tichete de masa,codul muncii ne lasa sa platim o parte din salariu in natura -art.165, 166.
Pana la urma acordarea de tichete de masa nu poate fi considerata hrana si cele cadou alte facilitati cum se specifica la art 165?
1. Plata in natura a unei parti din salariu, in conditiile stabilite la art. 165 C.mun., este posibila numai daca este prevazuta expres in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.

2. Fata de aceste prevederi invocate de dvs, cele prevazute pentru munca de noapte si munca suplimentare au prioritate ... nici pentru munca de noapte si nici pentru munca suplimnetara nu se prevede ceea ce doriti dvs ...legea prevede ca se acorda un anumit spor si nu tichete de masa/cadou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor lucru noapte zxz19 zxz19 Buna ziua daca o persona care are programul de lucru de la 14-22 efectueaza [u]doar [/u][u]intr-o zi [/u]3 ore suplimentare, pt cele 3 ore se va plati si ... (vezi toată discuția)
Sporuri salariale ionelpo906 ionelpo906 Buna seara.As dori sa aflu care sunt sporurile minime obligatorii pe care angajatorul este obligat sa le plateasca - spor de noapte,spor ore suplimentare ... (vezi toată discuția)