avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Certificarea ISO 9002 ºi ISO 9001 si accidentul de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Certificarea ISO 9002 ºi ISO 9001 si accidentul de munca....

Certificarea ISO 9002 şi ISO 9001 a unei Societati Comerciale din Romania poate fi afectata de catre producerea unui accident de munca colectiv in cadrul acitivitatii firmei in ceea ce priveste nerespectarea Legii 319 /2006 de catre firma ?
Care este institutia careia trebuie sa ma adresez pentru a face plangere in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: DespinaLupu , utilizator 17:38, 29 Noiembrie 2012
Certificarea ISO 9001 nu are legatura cu SSM. Certificarea pe acest domeniu este reglementata de standardul SR OHSAS 18001,iar producerea unui accident de munca, fie si colectiv, nu duce automat la suspendarea certificarii.
dragupfa a scris: "Certificarea ISO 9001 nu are legatura cu ssm."
Nu ati citit cu atentie mesajele celui care a deschis discutia - i s+a retras acreditarea ISO 9001 si ISO 9002 in urma inregistrarii unui accidente de munca colectiv.
Daca citeati mesajul meu, observati unde intervine conformitatea, fapt care a dus la retragerea certificarii si anume faptul ca s-a produs evenimentul a aratat ca "mersul" procedurilor de acreditare nu a mai fost respectat.
Certificarea de securitate si sanatate SR OHSAS 18001 este forma de acreditare strict pe domeniul ssm, pentru activitati, echipamente de munca, mediu de lucru in conditii de securitate si sanatate. Aceasta acreditate se obtine numai in conditiile in care s-a obtinut anterior acreditarea de calitate si acreditarea de mediu.
Certificarea ISO 9001 poate fi retrasa daca societatea nu trece auditul anual de supraveghere sau auditul de recertificare care are loc din trei in trei ani - daca organismul de certificare (sau firma de audit, cum este numit mai sus) constata ca acea societate nu continua sa indeplineasca cerintele standardului ISO 9001.

Citind cuprinsul standardului sau un rezumat (de ex. www.consultanta-certificare.ro/faq/presupune-iso-9001-intelesul-tuturor.html), ne dam seama ca ISO 9001 se axeaza pe calitatea proceselor si, astfel, pe calitatea produselor si serviciilor oferite. Factorul uman este considerat mai degraba o resursa si nu finalitatea acestui standard. Dupa cum spune si dragupfa, SR OHSAS 18001 este standardul care garanteaza sanatatea si securitatea in munca. El poate fi implementat si certificat si independent de ISO 9001, ISO 14001 etc. Cand sunt implementate impreuna, ele alcatuiesc un sistem de management integrat. Dar deviez. Daca societatea comerciala respectiva ar fi fost certificata OHSAS, la urmatorul audit ar fi trebuit sa explice - cu documentatie - masurile corective pe care le-a luat pentru a rezolva situatia prin care au trecut angajatii sai (deoarece se pare ca masurile preventive nu au functionat). Deci nici atunci nu ar fi fost neaparat ca certificarea OHSAS sa ii fie retrasa.

Insa cum ea este certificata ISO 9001, ceea ce ii intereseaza pe auditori este calitatea a ceea ce ofera societatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competente floriontehnic floriontehnic dupa absolvirea unui curs ssm de 224 ore,persoana respectiva poate efectua audit ssm?daca da ,de care (vezi toată discuția)
Audit ssm floriontehnic floriontehnic o persoana care a absolvit un curs postunuversitar de 180 ore (evaluator riscuri) ce competente are in realizarea auditului ssm? multumesc! (vezi toată discuția)
Iso 45001 MatiesiAlin MatiesiAlin Buna ziua, Sunt nou pe post si treaba mea este imprelemtarea standardului nou ISO 45001. Inca nu am facut nici un curs.(urmeaza) Intrebarea mea ... niste ... (vezi toată discuția)