avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuzurile patronilor nepedepsite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuzurile patronilor nepedepsite

am lucrat ca sofer pe camion de 40 tone si am fost concediat pentru ca am refuzat sa incalc regulamentul 561/2006 referitor la timpii de lucru si de odihna.Nu am primit salariul pe ultimile doua luni.Nu pot sa ma angajez in alta parte fiindca potentialii angajatori cer referinte de la firma care m-a concediat abuziv,iar acestia mint ca sa se razbune.Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: mihainita , utilizator 12:14, 29 Octombrie 2012
Voi depune o noua sesizare in care voi da mai multe amanunte despre neregulile si abuzurile pe care le face aceasta firma.Cel putin eu pot sa vorbesc fara riscul de a fi concediat si astfel imi ajut colegii care sint supusi in continuare aceluiasi tratament la care am fost supus si eu.
freeelis a scris:

Cererile /sesizarile adresate ITM-ului care au acelasi continut vor fi clasate, potrivit OG nr.27/2002.

Petitia poate sa ia forma: "in urma raspunsului ITM nr. x ca angajatorul a fost sanctionat pentru neplata salariilor, dar angajatorul tot nu acorda salariile. Va rog sa luati masurile legale ce se impun", sau, "va rog sa dispuneti obligatia angajatorului la plata salariului in termene succesive de maxim 30 de zile, cu amenda la fiecare termen la care angajatorul n-a platit inca salariile, si majorari succesive la amenda lunara, pornind de la minim cu incremente de 1000 de lei, pana cand angajatorul va plati salariile". Evident la o asemenea plangere nu mai e nevoie sa revii cu alta, si, nu cunosc o lege care impiedica amenda repetata... poate o fi, dar mi se pare cat se poate de moral sa fie amendat oricine pentru o asemenea abatere grava

Practica dreptului este unitara, deci in domeniul amenzilor se poate repetat... fiindca vad ca se plange lumea de amenzi repetate in legatura cu rovinieta =D>

Ceea ce evident e ca prima formulare nu se va repeta in "nr. x". "Acelasi continut" e interpretabil. Daca legea era in sensul in care o interpretati dvs, trebuia sa sune cam asa: "(2) Daca dupa trimiterea raspunsului se primeste o noua petitie despre aceiasi incalcare a legii a aceluiasi faptas comitand aceasi paguba, in aceasi data si la acelasi timp, aceasta se claseaza la numarul initial, facandu-se mentiune despre faptul ca s-a raspuns. ", dar aceasta nu stinge obligatia inspectorului de munca de a dispune masuri pentru indreptarea situatiei... astfel incat raspunsul nu poate fi "ne dam batuti, adresati-va instantei", ci, "continuam sa amendam angajatorul, insa va sfatuim ca aveti concomitent deschisa optiunea de a chema in judecata angajatorul"

Masurile dispuse de inspectorii muncii trebuie sa-si atinga scopul. Acestia nu pot pur si simplu sa renunte sa aplice legea, fiindca asta inseamna incalcarea responsabilitatilor fisei postului. Pot sa-si dea demisia in schimb, si tot nu se stinge plangerea...

Deasemenea astfel de "clasari" sunt abuzive, impotriva legii functionarului public care trebuie sa vina in serviciul cetateanului, si nu pot fi interpretate in buna credinta in sensul inchiderii cazului niciodata. Spre exemplu, mie mi-au raspuns de la ITM (intr-un tarziu) la plangerea prin email, sa specific datele x, y, z ca sa se ia in considerare plangerea...
ITM-ul nu poate obliga pe un angajator .. singura autoritate in stat care obliga este instanta de judecata. ..
Incredibil! in urma cu mai multi ani si eu am primit raspuns de la o entitate a statului, ca nu au gasit in timp utuil adresa mea,ca sa-mi raspunda.la sesizarea respectiva. Atunci am renuntat. Acum o sa urmez sfatul tau si o sa-i ,,bombardez" cu petitii pina cind se va rezolva problema.
Multumesc pentru informatie.
mihainita a scris:

Incredibil! in urma cu mai multi ani si eu am primit raspuns de la o entitate a statului, ca nu au gasit in timp utuil adresa mea,ca sa-mi raspunda.la sesizarea respectiva. Atunci am renuntat. Acum o sa urmez sfatul tau si o sa-i ,,bombardez" cu petitii pina cind se va rezolva problema.
Multumesc pentru informatie.

Nu foarte des. Asteptati raspunsul lor, sau, intrebati-i de ce dureaza dupa 30 de zile. N-ar trebuie sa ia mai mult de 7-14 zile sa va dea un raspuns, fiindca e destul de simpla petitia dvs.

Altfel, daca ii bombardati, o sa le starniti aroganta si ori nu va mai raspund, ori, claseaza petitia, si nu mai aveti cu cine discuta fiindca nu-i sanctioneaza nimeni, si decat sa va certati cu ei in Contencios Administrativ, mai bine mergeti in Litigii de Munca. Ideea e sa incercam sa ne folosim de institutiile statului in masura care mai functioneaza.

Adica, "bombardati", dar tactic
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
justice123, utilizator

Alte discuții în legătură

Neplata salarii cry23 cry23 As avea si eu o intrebare: firma la care lucrez nu a mai platit salariile din august si nimeni nu ne-a comunicat absolut nimic. Firma are administrator ... (vezi toată discuția)
Control itm tudor64 tudor64 Buna seara,in primul rand multumesc pentru timpul acordat,a o intrebare;Am lucrat la o firmă de pază unde nu mi sau plătit unele drepturi salariale,in ... (vezi toată discuția)
Neplata remuneratie mexic85 mexic85 in caz de-ntarziere a remuneratiei, din partea unui angajator, catre angajat, in baza unui contract individual de munca banal, normal, fara clauze speciale,, ... (vezi toată discuția)