avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... NEPLATA SALARII
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

NEPLATA SALARII

As avea si eu o intrebare: firma la care lucrez nu a mai platit salariile din august si nimeni nu ne-a comunicat absolut nimic. Firma are administrator persoana juridica.Am depus intre timp si o sesizare la ITM la care inca nu avem raspuns. Am facut si o notificare catre firma cu solicitare de plata a salariilor, insa nu au vrut sa o inregistreze. Nu inteleg ce se intampla si care ar fi motivul pentru care risca procese cu salariatii. Ce se intampla cu salariile noastre daca firma intra in faliment? Daca nu intra in faliment au vreo portita de scapare in instanta in conditiile date?Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:43, 26 Octombrie 2012
Subiectul acesta e similar:
www.avocatnet.ro/content/for...

Chemati angajatorul in judecata, sunteti scutit de taxe

Faceti plangere si la Inspectia Muncii, la petitii@inspectiamuncii.ro si mentionand toate datele dvs personale si ale angajatorului

Conform legii 108/1999 art.19 (1) h) ce prevede ca inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale. Aceste masuri se pot lua si atunci cand se constata cazuri de hartuire morala chiar. Conform art. 21 din Legea nr. 108/1999 refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si art. 19 din lege, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 10000 lei.

Legea 108/1999

ART. 6
- stabilirea şi acordarea drepturilor salariale[...]


... si este posibil sa existe un fond de garantare a salariilor, acoperit si de stat, din care sa se plateasca salariile in astfel de situatii, insa nu stiu daca a intrat in vigoare legea aceea.
cry23

1. De la ITM veti primi raspuns in termen de 30/45 de zile de la data inregistrarii sesizarii.

2. Daca intra in insolventa angajatorul, atunci puteti apela la Fondul de garantare a creantelor salariale. Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale asigura plata creanţelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

3. Daca nu intra in insolventa si nu fac dovada achitarii salariilor, atunci nu au sorti de izbanda in instanta astfel de angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creante salariale suportate din fondul de garantare potrivit legii nr. 200/2006 andrerieu56 andrerieu56 - Impotriva angajatorului a fost pronuntată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolventei fara a fi dispusă măsura ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii firma faliment kinder_doina kinder_doina Daca dupa ridicarea dreptului de administrare lichidatorul judiciar propune intrarea firmei in faliment,se mai poate accesa fondul de recuperare a creantelor ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante kartush1977 kartush1977 Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in ... (vezi toată discuția)