avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 Inchiriere termen scurt fara punct de lucru - cod CAEN ...
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

Inchiriere termen scurt fara punct de lucru - cod CAEN stand electronice

Buna ziua,
Tocmai am incheiat un contract cu un lant comercial pentru amplasare stand prezentare si vanzare produse. Contractul este incheiat pe 30 zile si se reinoieste cu voia locatarului din 30 in 30 de zile. Pe contract nu este stipulat exact magazinul in care pot sa desfasor activitatea, deci nu pot sa declar un punct de lucru la registrul comertului. Sa presupunem ca o sa ma plimb cu standul prin diferite sedii ale lantului comercial. Sub ce cod CAEN pot sa desfasor o astfel de activitate pentru a fiscaliza si casa de marcat ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alibaba40theft , utilizator 18:47, 31 Ianuarie 2013
Buna ziua,

am aceiasi situatie cu cea descrisa mai sus,
respectiv am contracte de inchiriere spatiu pentru un STAND de vanzare in 3 Mall-uri distincte. Contractele sunt incheiate pe o perioada de 1 luna, 3 luni si respectiv 6 luni.
( Aceste conditii au fost impuse de mall-uri, cu posibiltatea prelungirii perioadei de inchiriere )
Initial am vrut sa declar puncte de lucru, dar mi s-a spus de la ORC si de la finante,
ca acestea sunt dezmebraminte, conform Legii 31/90, si nu este necesara declararea lor ca puncte de lucru, mai ales ca perioada contractuala este una scurta.
{ Mentionez ca in cazul solutiei cu punct de lucru, cei de la ORC mi-au spus ca acesta este declarat doar pe perioada contractuala, si daca prelungesc contractul de inchiriere spatiu, trebuie sa ma prezint si sa "redeclar" acel punctul de lucru...mi se pare ABERANT sa declar un punct de lucru lunar !!! }
Mi s-a spus ca este suficient sa declar comert ambulant, ceea ce am si facut.
1. Am facut actele la ORC pentru:
4789-Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri si pieţe al altor produse
2. Am obtinut Certificatul Constatator cu acest CAEN si am autorizat aceasta activitate.
3. Am cumparat 3 case marcat, si le-am fiscalizat pe comert ambulat.
( dupa indelungi discutii cu cei de la fiscalizare, care sustineau ca TREBUIA sa-mi declar puncte de lucru, si nu comert ambulant ).
4. Am RUC la fiecare stand.
5. Doar 2 angajati / stand
6. Am depus si la finante ( de care apartine sediul social ) o declaratie tip privind sediile secundare + copie dupa contractele de inchiriere.
( asa am fost indrumat de catre cei de la finante )

Intrebari:
1. Am procedat corect ?
2. Sunt acoperit din punct de vedere legal ?
3. Care este durata perioadei contractuale de inchiriere spatiu ( daca exista vreo-una stipulata in lege ) pentru a fi obligat sa declar un punct de lucru, 1 an...3 ani...perioada nedeterminata ? Adica cat timp pot functiona in formula actuala, de comerciant ambulat,
daca voi prelungi aceste contracte ?
4. Daca primesc un control de la Garda/Finante...etc...si se trezeste un habarnist sa-mi explice ca nu este legal sa fiu ambulant si ca ar fi trebuit sa declar punct de lucru, chiar daca stau o perioada scurta de 1-6 luni, ce argumente LEGALE pot sa invoc ?
5. Pot fi amendat de un habarnist pentru acest aspect ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.







Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
alibaba40theft, utilizator
478 - Comert cu amanuntul efectuat prin standuri, chioscuri si piete
Explicitare: Aceasta grupa include comertul cu amanuntul al oricarui tip de produse noi sau second-hand printr-un chiosc de obicei mobil, ce poate fi situat de-a lungul unui drum public sa intr-un loc fix in piata.

Daca ma intrebati pe mine:
1. Din punctul meu de vedere, atata vreme cat exista un contract pe un spatiu bine determinat, in care se desfasoara cu regularitate (zi de zi) o activitate, atunci trebuie facut punct de lucru si nu autorizate pe comert ambulant!

2. Partea buna este ca nu are cine sa va amendeze! Atat garda cat si finantele nu au puterea de a interpreta si de a da amenzi pe coduri CAEN necorespunzatoare. Atata vreme cat aveti casa de marcat si va indepliniti obligatiile fiscale, ei nu au cum sa va amendeze! De asemenea, va trebui sa aveti avizele de functionare pentru specificul dumneavoastra de activitate, pentru a nu va trezi cu amenzi date pentru lipsa avizelor!

3. Nu exista in nici o lege o durata stabilita minima ... decat perioada maxima prevazuta de Codul Civil in vigoare pentru contractele de locatiune si anume pentru o perioada de 49 de ani!
Va multumesc pentru opinie,

Bineinteles ca in Romanica, totul este "interpretabil" de aceea am si solicitat cateva pareri avizate pe acest forum.

Activitatea mea va fi vanzare de produse ( baloane, planse de colorat, ) la un stand fix amplasat intr-un Mall. Simplu ca bunaziua.

4789-Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri si pieţe al altor produse

Explicitarea codului CAEN este si ea interpretabila...!?
Poate fi considerat drum public o alee dintr-un Mall ? ( sau este privat ?)
Poate fi considerata "piaţeta" dintr-un mall o piata cu loc fix, iar standul meu o "taraba" in piata ?
...de obicei mobil...! si daca nu este mobil ?
sa-i pun roti la stand si sa-l deplasez zilnic 2 cm, ca sa fie mobil ? =D>


CAEN-ul este CAEN, si tot cu acest CAEN puteam sa-mi declar punct de lucru,
din moment ce am un "STAND"...unde comercializez,
De aici si intrebarea si dilema ...
Comert prin standuri la un punct de lucru declarat sau ambulant ?

La opinia 1.
Si eu am avut aceiasi opinie cu a dumneavoastra, vroiam sa declar punct de lucru, pana am ajuns la ORC unde mi s-a spus ca el va fi valabil doar 1 luna ( cat am contractul de inchiriere ), dupa care va trebuie sa fac "reinoirea" punctului de lucru...samd...luna de luna...pentru a fi in "legalitate" ...STUPID mi-am zis...cum sa ma duc luna de luna sa declar mereu acelasi punct de lucru ?

De la ORC m-am dus la un consilier la finante care imi spune:
NU domnule draga, conform Legii 31/90, acestea sunt dezmebraminte, iar matale NU ai contract pe o perioada nedeterminata, sau pe o perioada "lunga" ( aici nu am inteles masura lungimii timpului / perioadei contractuale, asa cum bine spuneti ca nu este stipulata in nici o lege ), deci NU esti obligat sa-ti faci punct de lucru !!!
Iti faci AMBULANT deoarece stai acolo o perioada "scurta"...1-6 luni.
Daca pe viitor te gandesti sa stai mai mult 1-2 ....1.000.000 ani ( nici ea nu stia sa-mi spuna ) si este logic din moment ce nici o lege nu stipuleaza aceasta durata, poti sa-ti declari un punct de lucru.
Deci autorizarea pe AMBULANT am facut-o in urma celor descrise mai sus,
si mie mi se pare ca opinia consilierei de la finante este OK.

Opinia 2.
Bineinteles ca voi avea si voi folosi case de marcat, si voi abtine toate avizele necesare.
Temerea mea PRINCIPALA era sa nu ma trezesc cu un habarnist de la Garda sau Finante si sa-mi iau o amenda pe motivul ca trebuia sa-mi fac punct de lucru si nu ambulant.

Atata timp cat nu pot fi amendat pe acest motiv, nu ma intereseaza, iar daca totusi vor s-o faca, vroiam sa stiu daca sunt acoperit din punct de vedere legal.

Am detaliat un pic speta considerand ca poate mai sunt si altii in aceiasi dilema,
si vor gasi opinii calificate pe acest site.

Va multumesc anticpat pentru alte opinii / comentarii.




Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
alibaba40theft, utilizator
@ alibaba40theft

Salut, sunt intr-o situatie similara. Vreau sa urmez procedura ta, explica-mi insa te rog cateva aspecte:
1. "Am obtinut Certificatul Constatator cu acest CAEN si am autorizat aceasta activitate" - cum ai autorizat activitatea? La primarie (cum mai exact) sau ajunge constatatorul?
2. "Am depus si la finante ( de care apartine sediul social ) o declaratie tip privind sediile secundare + copie dupa contractele de inchiriere." - ce tip de declaratie? tipizat sau scrisa de mana si depusa la registratura? ai un model sau numar de declaratie?

Mersi

[Editat - nu mai citati, va rog, mesajele in intregime, este suficient sa va adresati utilizatorului care le-a postat. Multumesc]
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
Ares-3, moderator
1.E suficienta autorizarea pe Certificatul Constatator
2. La finante am depus declaratie tip ( identica cu cea pentru pct. de lucru ) + copii contracte de inchiriere, evident trecuta prin registratura...
Alte autorizari tin doar de specificul activitatii/produselor comercializate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punct de lucru mobil? giovanni1 giovanni1 daca o firma inchiriaza sa zicem o masa..asa cum sunt la AFI la etaj..pentru vanzarea de produse cosmetice se considera punct de lucru?B-) (vezi toată discuția)
Comert in targuri si piete alvld alvld rog daca poate cineva sa -mi spuna pt comert in aleea castanilor trebuie sa-mi schimb codul caen(am un magazin) si daca trebuie casa de marcat.va multumesc (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu pentru expozitie, fara activitate economica FeriFeri FeriFeri Vand bijuteii exclusiv online, inchiriez spatii comerciale pentru stand-uri expozitii bijuterii ce se poate comanda online. Ce autorizatii trebuie sa am, ... (vezi toată discuția)