avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datoriile bancare se mostenesc de catre copii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datoriile bancare se mostenesc de catre copii?

Cum pot fi sistate taxele si comisioanele de intarziere de plata la termenul stabilit initial?
Datoriile la banca se mostenesc de catre copii?
In prezent conform NCC mostenirea se accepta sub beneficiu de inventar.
Din acest motiv nu mai exista probleme deosebite fata de trecuta lege.
”cântăriți” activul și pasivul, socotiți bine interesele actuale și cele de viitor : dacă pasivul e mai mare decât 3/4 din activ, poate ar fi mai bine să renunțați la dezbaterea succesorală.Este nerentabil!
Efectele acceptarii Art. 1.114
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile
si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral
, proportional cu cota
fiecaruia.

„Contul curent indiviz Art. 2.187
(1) In cazul in care titularul contului decedeaza, pana la efectuarea partajului, mostenitorii
sunt considerati titulari coindivizari ai contului, pentru efectuarea operatiunilor in cont
fiind necesar consimtamantul tuturor coindivizarilor.
(2) Creditorul personal al unuia dintre comostenitori nu poate urmari silit prin poprire
soldul creditor al contului indiviz. El poate doar sa ceara partajul.
(3) Comostenitorii sunt tinuti divizibil fata de institutia de credit pentru soldul debitor al
contului
, daca prin lege sau prin conventie nu se stabileste altfel.

DIn aceste două prevederi ale NCC, rezultă că moștenitorii pot să răspundă de datoriile antecesorului lor doar în limita pasivului succesoral - prevederea art. 1.114 alin. (2) are caracter general, iar pe de altă parte, ei răspund de debitele conturilor bancare ale antecesorului lor - prevederea art. 2.187 alin. (3) are caracter special, aplicându-se în acest sens doar contractului de cont bancar.

S-ar pune problema ce se întâmplă cu dobânzile și comisioanele debitelor care se acumulează după decesul titularului de cont și până la acceptarea moștenirii de către succesori.

După părerea mea succesorii nu pot să fie ținuți față de instituția de credit pentru soldul debitor conform art. 2.187 alin. (3) decât după acceptarea moștenirii. Eventualele acumulări de comisioane și dobânzi în această perioadă fiind stornate reptroactiv dacă succesorii nu acceptă moștenirea.
Dupa cate stiu eu bancile cum zicea un coleg mai sus,in momentul creditarii unei persoane cu bani i se face si o asigurare de viata care dupa cate stiu eu acopera toata suma data de catre banca iar daca acesta a achitat inainte cativa dintre banii luati, li se reatituie diferenta mostenitorilor de la asigurarea de viata facuta de catre banca.Iar pentru colegul Viorel tin sa va anunt ca eu am platit pt. altul chiar daca nu erau datoriile mele catre finante.Daca aveti nervi scormoniti la mine sa vedeti ca se poate din pacate.Legea la noi este facuta pt. a fi incalcata din pacate si nu respectata.Totul este posibil in tara asta.
Ai platit deoarece ti-ai exprimat acordul la incheierea unui raport juridic ale carei efecte se intind si asupra ta! Niciodata nu poti plati pentru altul iar daca cineva te obliga, mergi la instanta; judecatorul va constata nulitatea actului prin care iti este imputata o plata al carei debitor nu esti... Nu iti pierde timpul sa-mi explici detalii pentru ca nu vreau sa le stiu; ia mai bine actul de la finante si studiaza-l cu atentie, apoi stii tu ce ai de facut!
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
viorelperianu, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Credit bancar cu deces ionutglogojan ionutglogojan Buna ziua, am o cunostinta de familie care in 2008 a facut un credit de 25000Ron pentru nevoi personale. Omul avea 62 de ani si creditul a se pare ca are si o ... (vezi toată discuția)
Titularul unui credit a decedat, transfer al obligatiilor de plata catre familie ionut2601 ionut2601 buna ziua, Credit facut la credit europe bank in 10-12-2007,suma 8,497.50,perioada de rambursare 120 luni.Clientul a decedat la 01.07.2015.Dupa achitarea ... (vezi toată discuția)