Buna ziua. Am cumparat un imobil in valoare de X Euro cu TVA, pret pe care dezvoltatorul imobiliat/vanzatorul mi la stipulat de la inceput incheierii precontractului de vanzare-cumparare. In momentul vanzarii, la notar, am aflat de cota redusa de impozitare, de 5% TVA, (eu indeplinind conditiile acordarii acestei reduceri), insa eu am achitat tot suma de X Euro cu tva, prevazuta la inceput. ***De TVA redus beneficiaza doar vanzatorul la plata TVA-ului, sau si eu ca cumparator ar fi trebuit, deoarece pretul initial cuprindea TVA standard, de 24%, adica ar fi trebuit sa platesc mai putin fata cat e pretul initial ??? Va multumesc
Dezvoltatorul imobiliar nu era obligat ca la livrarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia sa aplice scutirea de TVA.
Aceasta este o facilitate de care putea dispune, dar numai in cazul in care opta pentru taxarea acestei operatiuni pe baza unei notificari depuse la organele fiscale in care trebuia sa precizeze bunurile imobile pentru care dorea aplicarea cotei reduse de TVA.
pe contract e specificat TVA INCLUS, si am facut si declaratia notariala conform careia indeplinesc conditiile astfel incat sa beneficiez de TVA 5%, o declaratie ramanand si la vanzator. La incheierea precontractului am platit un avans de 2500, la care mi s-a dat factura si acolo e specificat tva 24% => cred k reducerea de TVA se aplica si acelei sume?!
daca antecontractul s-a semnat dupa intrarea in vigoare a OUG 200/2008 (15 dec 2008) cand a intrat in vigoare cota redusa de 5%, atunci nu aveti ce face, ati platit pretul final cerut de vanzator cu toate taxele incluse.
daca ati semnat antecontractul inainte de aceasta data, atunci cred ca puteti solicita (numai in instanta) refacerea contractului si aplicarea cotei reduse.