avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

o persoana nascuta in iulie 1953,este obligata sa se pensioneze in ianuarie 2013?Unitatea poate sa-i desfaca,contractul de munca,fara a fi depusa cererea de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:38, 30 Octombrie 2012
1. Daca este vorba de o femeie nascuta in iulie 1953 varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare este de 29 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani.

2. Daca indeplineste conditia de stagiu minim de cotizare de 14 ani atunci contractul individual de munca (CIM) ii inceteaza de drept, in ianuarie 2013, conform prevederilor din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

3. - Asadar angajatorul este obligat sa-i inceteze CIM incepand cu datya cand salariata imp[lineste 59 de ani si 6 luni.
- Daca partile se inteleg intre ele sa continuie activitatea atunci se va incheia un nou CIM cu aceeasi data cu care a incetat celalalt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data de pensionare hacman hacman Buna ziua In primul rand permiteti-mi sa va urez tuturor un an plin de impliniri si realizari, este prima mea intalnire cu dvs in 2016. La sfarsitul lunii ... (vezi toată discuția)
Pensionare teodoras teodoras Buna Ziua, Pentru o persoana care implineste in 03.02.2014 varsta de 60 ani, fara a avea sagiul minim de cotizare (are numai 11 ani lucrati) este legala ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta popesculili2003 popesculili2003 Buna ziua! Am nevoie de un raspuns la urmatoarea situatie: salariata a implinit varsta de pensionare ( 10.01.1954) , si stagiul de cotizare este de 25 de ... (vezi toată discuția)