avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare limita de varsta

Buna ziua!
Am nevoie de un raspuns la urmatoarea situatie: salariata a implinit varsta de pensionare ( 10.01.1954) , si stagiul de cotizare este de 25 de ani.Este obligatoriu intocmirea dosarului de pensie de catre angajator daca salariata nu doreste pensionarea ? Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
popesculili2003, utilizator
Cel mai recent răspuns: popesculili2003 , utilizator 14:50, 12 Noiembrie 2013
1. - Dosarul de pensionare nu se intocmeste de catre angajator ci il face fiecare persoana si il depune la Casa de Pensii.
- Pentru salariata dvs., nascuta in ianuarie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 29 de ani si 4 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 4 luni.


2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

3. - In cazul salariatei dvs. aceasta a indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta la data de 10.09.2013 data la care angajatorul trebuia sa-i inceteze contractul individual de munca (CIM) indiferent daca salariata era sau nu de acord.
- Dupa aceea, daca si angajatorul si salariata sunt de acord, i se putea incheia un alt CIM.
- Daca salariata se duce sau nu cu actele la Casa de Pensii este problema ei.

4. Daca nu ati facut incetarea CIM conform legii atunci macar sa o faceti acum.

Va multumesc foarte mult !
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
popesculili2003, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare bogdaneugen bogdaneugen V-as ruga sa ma lamuriti daca sotia mea se poate sa pensiona anticipat. Ea este medic stomatolog, cu o vechime de 37 ani si lucreaza in armata, ca angajat ... (vezi toată discuția)
Pensionare teodoras teodoras Buna Ziua, Pentru o persoana care implineste in 03.02.2014 varsta de 60 ani, fara a avea sagiul minim de cotizare (are numai 11 ani lucrati) este legala ... (vezi toată discuția)
Pensionare elyt2004 elyt2004 o persoana nascuta in iulie 1953,este obligata sa se pensioneze in ianuarie 2013?Unitatea poate sa-i desfaca,contractul de munca,fara a fi depusa cererea de ... (vezi toată discuția)