avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie sportiva
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie sportiva

Buna ziua! Am citit cam tot ce este scris despre infiintarea unei asociatii sportive si tot am nelamuriri....poate sunt mai greu de cap.
Sa o luam cu inceputul:
Am infiintat o echipa de fotbal si am inscris-o la AJF. Cateva persoane s-au oferit sa faca sponsorizari dar au spus ca vor sa le faca in regula, cu acte. Atunci am inceput sa caut modalitatea cea mai simpla de a intra in legalitate, daca pot spune asa... Din ce am citit cel mai simplu pare a fi o asociatie sportiva fara personalitate juridica. Si aici m-am blocat. Pasii pentru a infiinta asociatia sportiva fara personalitate juridica sunt aceeasi cu a infiinta un ong? Adica cu rezervare nume, caziere la membrii fondatori, etc.? Sau trebuiesc facute doar stampila, contul bancar pentru patrimoniu, actul constitutiv care trebuie depus la directia judeteana de sport si tineret si alte cateva documente? Aici am nelamuririle. Eu as dori sa implic si primaria ca membru fondator... sau se poate ca primaria sa fie singurul membru? Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
catalinban, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:20, 23 Septembrie 2013
george_neagu a scris:

Din ce v-am recomandat urmati procedura pentru clubul sportiv, nu cea de la asociatia sportiva.


Am inteles, dar.....raman nelamurit totusi. De ce nu asociatie sportiva fara pers. juridica? Care ar fi dezavantajele? Unul il stiu: fiind a.s. echipa poate activa doar pe plan judetean. Nu ma deranjeaza.... dar alte motive care ar fi? Dupa cum am zis, nu sunt nici eu, nici ceilalti doritori de a cheltui bani. Va rog, detaliati un pic avantajele si dezavantajele. Pe noi ne intereseaza doar forma cea mai simpla in care se poate primi sponsorizari. Daca e necesar o trecem prin consiliul local, asta nu e o problema.
Va multumesc inca odata pentru raspunsurile oferite, dar va spun sincer ca ``am ramas in plop``. Nu am fost inca lamurit de ce sa fac club sportiv cand exista asociatia sportiva...care este dezavantajul, impedimentul infiintarii a.s. fara pers. juridica? Am adresat pe acest forum intrebarea crezand ca voi reusi sa primesc raspunsuri care sa ma lamureasca, dar, din pacate.....Recunosc, nu ma pricep in chestiile astea....
Scuzati-ma ca revin, dar am mai catat cate ceva si...cred ca mai bine nu citeam ,ceata m-a invaluit total. Mai sus ati spus ca poa te fi sponsorizata
orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice.
Totusi, de ce nu se pot sponsoriza si structurile fara personalitate juridica? Care este motivul? Nu pot emite factura, chitanta? Am gasit scris aici: [ link extern ] .

Spre deosebire de contractul de sponsorizare, care prevede drepturi si obligatii de ambele parti, actul de mecenat nu contine nici o conditie sau obligatie pentru beneficiar; asadar mecenatul este, din punct de vedere juridic, un act unilateral, desi, formal, el trebuie acceptat de beneficiar.



De retinut ca, spre deosebire de contractul de sponsorizare care este un act incheiat prin vointa partilor (“sub semnatura privata”, nefiind deci necesara autentificarea), actul de mecenat trebuie incheiat in fata notarului.

Pentru sponsor sau mecena, intelegerea scrisa este utila intrucat in baza ei aceasta se poate prevala de prevederile din Codul Fiscal care permit deducerea, din calculul profitului impozabil, a cheltuielilor de sponsorizare sau mecenat, in anumite limite
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
catalinban, utilizator
Pentru edificare puteti consulta textul legii sponsorizarii (pe la art.4) de la adresa [ link extern ]
ART. 4 (1) Poate fi beneficiar al sponsorizarii:
a) orice persoana juridicã fãrã scop lucrativ, care desfãşoarã în România sau urmeazã sa desfãşoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învãţãmânt, ştiinţific - cercetare fundamentalã şi aplicatã, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta şi servicii sociale, de protecţia mediului, social şi comunitar, de reprezentare a asociaţiilor profesionale, precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice;

Ok, sa zicem ca am rezolvat chestia asta cu toate ca am vorbit cu persoane care au asociatii sportive fara personalitate juridica si primesc sponsorizari....

La litera b scrie:
b) instituţiile şi autoritãţile publice, inclusiv organele de specialitate ale administraţiei publice, pentru activitãţile prevãzute la lit. a);

Se poate infiinta o asociatie sportiva prin intermediul primariei sau consiliului local, institutia respectiva fiind eventul membru fondator? Sau vreun mod unde primaria sau consiliul local sa fie persoana juridica pentru realizarea sponsorizarii?

Alte discuții în legătură

Asociatie sportiva sau club sportiv biancarenata biancarenata Buna ziua, Suntem un grup de părinți care dorim să atragem sponsorizări, și redirecționarea celor 2 % din venit pentru o echipa de handbal ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociație /ong care sa sprijine sportivii Ana Corina P Ana Corina P Infiintare asociatie Buna ziua. Vă rog mult să mă ajutați cu o informație. Sora mea are 14 și este sportiva, joaca tenis de performanta. De a lungul ... (vezi toată discuția)
Vreau sa pun bazele unei echipe de fotbal pe club sportiv. bob02008 bob02008 Buna ziua. Vreau sa pun bazele unei echipe de fotbal. Vreau sa înființeze o asociație Club Sportiv eu , tatal meu și încă un prieten. Ex: ... (vezi toată discuția)