avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Chitantier - Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Chitantier - Asociatie de proprietari

Asociatia de proprietari elibereaza chitantele pentru incasarea sumelor calculate pe listele de plata avand doar numar, seria nefiind completata. Chitantierele sunt tipizate cumparate, autoimprimabile si sunt numerotate intern cu pixul doar cu numar, urmarindu-se ca acesta sa fie unic si consecutive de la o chitanta la alta, fara ca chitanta sa aiba inscrisa si o serie (campul seriei ramane necompletat).
Este legal acest lucru? sau chitantele ar trebui sa aiba si numar si serie?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 19:41, 1 Noiembrie 2012
Sigur, chitantierul respectiv trebuie sa aiba si serie, nu numai numar.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Care este reglementarea care specifica obligativitatea ambelor elemente?
Tot ce am reusit sa gasesc referitor la acest aspect este:

Pct. 17 din OMEF nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 870/2008 care specifica ca "fiecare formular va avea un numar de ordine sau o serie, dupa caz, numar sau serie ce trebuie sa fie secvential(a), stabilit(a) de societate".

Din aceasta fraza eu nu inteleg ca sunt obligatorii ambele elemente.

Si daca e obligatorie si seria cum se alege aceasta?

Mentionez ca pana la un moment dat (anul 2008) Asociatia de proprietari a achizitionat chitantiere personalizate care aveau numarul si seria pretiparite apoi s-a renuntat la acel tip de chitantier, cel actual fiind mai ieftin.
De asemenea alte asociatii de proprietari elibereaza chitante in acelasi mod.
Ordin 2226/2006 - privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de către persoanele prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată
Text în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2010


ART. 5
(1) Persoanele prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, vor asigura un regim intern de numerotare a facturii în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 4 care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi altor formulare financiar-contabile care stau la baza înregistrării de venituri, cum ar fi: monetar, chitanţă şi altele, după caz, precum şi avizului de însoţire a mărfii.
[...]
ANEXA 4

Norme privind regimul intern de numerotare a facturii

1. Persoanele care răspund de organizarea şi conducerea contabilităţii vor desemna, prin decizie internă scrisă, o persoană sau mai multe, după caz, care să aibă atribuţii privind alocarea şi gestionarea numerelor aferente facturilor emise de societate.
2. Factura va avea un număr de ordine, în baza uneia sau mai multor serii, număr ce trebuie să fie secvenţial, stabilit de societate, astfel încât să se asigure necesarul în funcţie de numărul de facturi emis.
Anual, se stabileşte numărul de la care se va emite prima factură.
În alocarea numerelor se va ţine cont de structura organizatorică, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.
3. Persoanele prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, vor emite proceduri proprii de stabilire şi/sau alocare de numere prin care se va menţiona, pentru fiecare exerciţiu financiar, care este numărul de la care se emite prima factură.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara seria pe factura si chitanta hermitob hermitob Pe factura si chitanta daca nu scriem SERIA numai numarul este vreo problema ? Firma este platitor de TVA infiintat in 2014. (vezi toată discuția)
Factura emisa pfa blueyes1957 blueyes1957 buna ziua si LA MULTI ANI daca emit prima factura pe 2012 trebuie sa incep o serie noua cu nr. 001 va multumesc (vezi toată discuția)
Declaratie serie si numar de factura? georgiana_mir georgiana_mir Pentru o firma nou infiintata(mai exact in octombrie 2010) trebuie sa declar seria si numarul de factura la registrul comertului sau A.N.A.F?Daca da ce ... (vezi toată discuția)