avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la mostenire

buna seara,

va rog sa-mi spuneti,daca in cazul unei familii fara copii,dupa decesul sotului,bunurile existente-n casa,sunt obiectul impartirii intre mostenitorii legali.
dar in cazul in care supravetuitoarea,a cumparat bunuridovedite,dupa decesul ,sotului ? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 19:48, 3 Noiembrie 2012
Daca Sotul decedat nu a lasat testament autentic sotului supravietuitor, mostenirea se va imparti in cotele prevazute de lege intre Sotul supravietuitor si mostenitorii legali din clasele 1-4. Se prezuma a fi bunuri comune cu contributie egala la achizitionare toate bunurile cumparate in timpul casatoriei. Inainte pe VCC daca exista intelegere intre Sotul supravietutor si mostenitorii legali se dadeau declaratii de cota in care se stabilea ca la anumite bunuri cota sotului supravietuitor era mai mare. Pe NCC se face lichidarea regimului matrimonial care in mare este cam acelasi lucru..
va rog sa ma scuzati,nu -mi sunt cunoscuti termenii:VCC si NCC.sunt in premiera in asemeni discutii.multumesc ptr.intelegere.
VCC vechiul Cod Civil in vigoare pana la data de 1 oct 2011
NCC noul Cod Civil in vigoare de la data de 1 oct 2011.
NCC se aplica pentru succesiunile deschise dupa 1 oct 2011 adica pentru cei care au decedat dupa aceasta data, iar VCC pentru succesiunile deschise inainte de aceasta data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune c_dobrescu c_dobrescu Doresc sa stiu daca dupa decesul sotului, care sunt cotele pentru sotia supravietuitoare si pentru doi copii? Mai este in viguare legea 319, unde se ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters275732 ContSters275732 ce se intampla daca am facut acceptarea tacita mai tarziu de 6 luni de la data decesului (vezi toată discuția)
Despre succesiune aneletm aneletm dupa decesul unui parite se poate ca parintele supravetuitor sa treaca toata mostenirea unicului copil? (vezi toată discuția)