avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Imposibilitate neplata CEC (Insolventa)
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Imposibilitate neplata CEC (Insolventa)

Buna seara. Am o Intrep. individ. in domeniul comertului cu articole vestimentare. Am vechime de aproape 2 ani. Am un singur furnizor de la care iau marfa cu bani cash cat si cu cec-uri. In ultimul timp vanzarile au mers prost si numai fac fata platilor. Am dat si 2 cec-uri la mall-ul unde am spatiul inchiriat. As vrea sa intru in insolventa. Cum e mai bine sa fac ? Daca nu platesc ce pot sa-mi faca ?
Cel mai recent răspuns: , Avocat 14:29, 23 Decembrie 2012
Emiterea de cec-uri fara acoperire in cont este infractiune, cititi mai multe aici www.avocatnet.ro/content/art...
Bun. infractiune, infractiune...totusi eu nu am vrut sa insel. Pur si simplu am achitat atatea, dar acum nu mai pot.Vanzarile nu au mai mers si m-am indatorat tot mai mult.Asta nu conteaza?
Dumneavoastra inainte de emiterea filei CEC trebuia sa verificati daca aveti disponibil in banca ...
Din raspunsul d-voastra trag 2 concluzii: ori nu aveti experienta ori traiti pe alta lume. Imi pierd timpul pe forumul asta.
In practica judiciara instante care au dispus achitarea inculpatului pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, considerand ca lipseste intentia atata timp cat partea vătămată a avut cunoştinţă că la data emiterii cecurilor respective contul nu era aprovizionat, deci nu se poate considera ca inculpatul a avut intentia de a induce in eroare partea vatamata; aceste instante insa, au considerat ca sunt intrunite elementelor constitutive ale infractiunii prevazute de legea cecului la art 84 alin1 pct.2. Altele, dimpotriva, au considerat ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune in astfel de situatii, insa au considerat ca inculpatul nu este vinovat nici de savarsirea infractiunii prevazute de legea cecului. In lucrarea Infracţiunea cu cecuri prevăzută de art. 84 din legea nr. 59/193- Tiberiu Medeanu, Bianca Medeanu, Revista de drept comercial nr 2/2004 - se arata: „Ca urmare a neacceptării de unele instanţe a existenţei infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 59/1934, s-au dat numeroase soluţii de neurmărire penală în cauze de acest gen, cu motivarea că „emitentul cecului spera doar să fie alimentat contul în perioada următoare”, sau că „îi comunicase beneficiarului că nu are disponibil în cont”.
Pe de alta parte, s-a retinut intentia inculpatului in savarsirea infractiunii de inselaciune avand in vedere ca la data emiterii cecurilor nu exista acoperire in cont, chiar daca ulterior, in momentul decontarii cecurilor in cont se gasea disponibil suficient. Ceea ce a considerat instanta importanta a fost faptul ca “în momentul emiterii cecurilor, inculpatul a înscris fictiv o proviziune pe care nu o avea, prin aceasta el a indus în eroare unitatea furnizoare, care a livrat marfă fără să aibă asigurată, la acea dată, plata contravalorii” (Curtea de Apel Cluj).


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Valabilitate fila cec gev gev Buna ziua, Am un client care doreste sa aman introducerea in banca a filei CEC deoarece nu are bani in cont. Am doua intrebari: 1) Cat este valabila fila ... (vezi toată discuția)
Fila cec bubu.g bubu.g Buna dimineata!Am si eu o nelamurire,daca ma poate ajuta cineva, am primit copia unei minute in care X este condamnat la o pedeapsa pentru savarsirea unei ... (vezi toată discuția)