avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de concediere

Buna ziua, sunt nou in acest forum si as avea o intrebare...in pe la sfarsitul lui martie anul curent am avut niste probleme ka locul de munca..gestiune comuna si toata lumea stie cam ce inseamna acest lucru..mi am dat demisia ,dar greseala mea a fost ca demisia a fost doar verbala sefului meu nimic scris pe negru pe alb,iar el m a concediat cu art 61 lit A.El sustine ca mi a trimis prin mandat postal aceasta decizie de concediere,dar eu intre timp mi am schimbat domiciliul, el stiind acest lucru,dar greseala fiind tot a mea pentru ca oficial eu nu i am dat nici un act.Astazi avand nevoie de decizia de incetare a muncii am apelat la el sa mi o elibereze si am aflat cu stupoare ca de fapt a fost o decizie de concediere si cu lit A adica abateri repetate sau grave, insotita de doua declaratii de la 2 colegi de servici, la care eu nu am acces pt a vedea exact motivul invocat de angajator.Intrebarea mea este daca se poate schimba ceva ,adica daca angajatorul se duce la revisal se poate remedia ceva?Unde ma pot adresa pentru a schimba aceasta decizie de concediere, ce se poate face?
Va rog din suflet ,sunt disperat!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 18 Noiembrie 2012
Nu nu am anuntat oficial angajatorul de schimbarea domiciliului in schimb el stia neoficial ca nu stau nici la adresa din buletin pe care o avea el. .El sustine ca temeiul e de fapt neprezentarea la servici iar cei 2 colegi au dat aceasta declaratie ,adica eu nu m am mai prezentat la servici, cel putin asa spune angajatorul .Dar eu i am dat demisia verbal ca si pana acuma caci la el lucrez de cel putin 7 ani cu pauze in care demisia i am dat o doar verbal>
Totusi codul muncii spune ca el trebuia sa ma cerceteze,adica intr-un cuvant sa mi dea ocazia sa ma apar nu|??
Chiar azi l am sunat din nou si l am intrebat daca eu gasesc o scapare el ma va ajuta in legatura cu acea decizie?
El sustine ca ma va ajuta doar in conditia in care aceasta e legala, de parca eu i as sugera sa faca ceva ilegal...
Daca el face revocarea cu ce motiv va sustine aceasta revocarre?El va fi obligat sa plateasca din urma toate darile la stat? Urmarirea juridica apare doar in cazul in care il chem eu in instanta?
Va multumesc
1. In cazul in care angajatorul care a decis concedierea, ar constata netemeinicia sau nelegalitatea masurii luate, are posibilitatea , in principiu, sa revin asupra acesteia, sa o revoce.
De asemenea, este posibila o astfel de masura, deoarece, pe de o parte, niciun text legal nu opreste revocarea, iar pe de alta parte, decizia de concediere nu este un act jurisdictional, care se stie ca, prin esenta, este un act irevocabil.

2. art.251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

3. Demisia reprezintă un act formal, legea stipulând necesitatea redactării ei în formă scrisă, ceea ce înseamnă că o demisie verbală este inadmisibilă.
Am fost la fostul ITM iar cei de acolo mi au spus ca daca angajatorul ar reveni asupra acelei decizii de concediere ar fi pasibil de amenda 5000 lei, daca ar veni un control.Acum nu stiu in ce sens sa vina control, pt ca el ar putea imediat modifica articolul avand la baza o demisie scrisa.
Este adevarat ca daca angajatorul revoca acea decizie primeste amenda??
Nu este adevarat ... nu exista sanctiune pentru asa ceva ...
Nu stiu ce sa mai fac...daca el revoca aceasta decizie nu pateste nimic daca nu il dau eu in judecata nu?Tipa aia o zis ca va primi o amenda din cauza ca a depus erori sau ceva de genu la adresa salariatului...Este aceasta lege?Sau in caz de control..Control de la cine??

Alte discuții în legătură

Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
obligata sa mi scriu demisia cu preaviz de 11 zile sarrita sarrita Buna ziua ,va rog sa ma ajutati cu unele raspunsuri ,am fost angajata 3,5 ani intr un plafar functia asistent de farmacie ,avand o colega noua aceasta a ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca maximilian1900 maximilian1900 Am mers astazi la serviciu si mi s-a pus alcooltestul unde mi-a iesit 0.14 alcool in aerul respirat, Directorul a dispus incetarea contractului de munca. Am ... (vezi toată discuția)