avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pot comercializa licențe software ca persoanã ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pot comercializa licențe software ca persoanã fizicã?

Doresc să pun la vânzare licențe de utilizare pentru un produs software dezvoltat de mine. Este legal acest lucru atât timp cât nu sunt înregistrat ca entitate comercială? Din câte am aflat nu pot devenii P.F.A. pentru CAEN 6201, deoarece nu am calificările necesare.

Privitor la CAEN 6201, acesta denumește activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client). Produsul meu este destinat unei audiențe generale, nu către unui client anume. Se încadrează acesta cumva într-un alt cod CAEN?
Cel mai recent răspuns: D_Adorian , utilizator 18:49, 16 Noiembrie 2012
Nu exista nici un cod caen special pt dezvotlarea de software general si nu este nici o problema daca dezvoltati pe 6201 un software general, insa va trebui sa aveti si un cod caen de comercializare de produse.

Recomand inainte de punerea in vanzare a software-ul sa va inregistrati in Registrul Naţional al Programelor pentru Calculator la ORDA [ link extern ]
Dupa mine codul caen pentru ce doresti este 5829
[ link extern ]

Corespondenta cu NACE rev.2:
ENG - Other software publishing
FRA - Édition d'autres logiciels
GER - Verlegen von sonstiger software

This class includes:
- publishing of ready-made (non-customised) software, including translation or adaptation of non-customised software for a particular market on own account:
• operating systems
• business and other applications

This class excludes:
- reproduction of software, see 18.20
- retail sale of non-customised software, see 47.41
- production of software not associated with publishing, including translation or adaptation of non-customised software for a particular market on a fee or contract basis, see 62.01
- on-line provision of software (application hosting and application service provisioning), see 63.11
5829 pare cel potrivit. Știți cumva ce calificări sunt necesare pentru acest cod? Eu nu am reușit să găsesc nici un rezultat concret căutând pe internet.
Adorian, nu stiu ce sa zic, ti-am zis doar un cod care pare potrivit pentru ceea ce doresti. Tot ce se poate sa fie acelasi conditii pentru 5829 ca si pentru 6201. La conversia automata de coduri CAEN din 2008 mie mi-au bagat si 5829. Lista de coduri cu explicatiile aferente o gasesti la
[ link extern ]
Fiind vorba de editare soft, 5829 / 6201 ar trebui sa aiba aceleasi cerinte / restrictii la inregistrarea la RC.

EDIT: nu stiu daca nu ai putea merge pe drepturi de autor, bati la cap o firma ce se ocupa de vanzare software, sa-ti cumpere drepturile pentru program, tu obtii venituri din drepturi de autor, ei comercializeaza programele tale.
Pentru drepturi de autor nu cred ca ai nevoie de inregistrare la RC.
Sau iti faci o firma si faci tu tot / sau fa un curs pe baza caruia ai putea sa te inregistrezi ca PFA...
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
Popu, utilizator
ONRC ar trebui sa va zica exact ce acte sunt necesare la inregistrarea pentru oricare CAEN

Opinia mea ar fi sa alegeti varianta cu SRL-ul, pentru ca nu aveti nevoie de nici o calificare pentru oricare din cele 2 coduri CAEN si puteti sa le aveti pe ambele; ce-i drept un SRL implica mai multa raspundere ca un PFA
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
georgeenciu, utilizator

Alte discuții în legătură

Activitati specifice cod caen amalia2009 amalia2009 As dori sa stiu daca sunt descrise undeva activitatile exacte pe care un PFA le poate efectua in momentul alegerii unui anumit cod CAEN. Adica spre exemplu ... (vezi toată discuția)
Un nou cod caen, incepand cu 1 ianuarie 2008 Admin Admin Il puteti accesa la pagina de mai jos: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_8297 Am deschis acest forum pentru a oferi utilizatorilor nostri ... (vezi toată discuția)
Taxe si probleme pfa ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua, Am fost astazi sa depun actele pentru infintarea unui PFA. Vreau sa imi desfasor activitatea pe cod caen 6202 sau 6203... consultanta IT... Avand ... (vezi toată discuția)