avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Profesii libere, posibilitate angajare personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Profesii libere, posibilitate angajare personal

Sunt inginer geodez cu Certificat de Autorizare eliberat de către ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), sunt expert tehnic judiciar în cadrul Ministerului Justiţiei şi sunt mediator autorizat. În baza acestor calificări î-mi exercit activitatea ca profesie liberă în baza unui Certificat de Înregistrare Fiscală eliberat de ANAF. Întrebare : dacă pot avea angajaţi în această formă de exercitare a profesiilor ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:09, 25 Noiembrie 2013
In aceasta calitate puteti angaja terte persoane .
Va multumesc pentru raspuns, dar daca a-ti putea preciza suportul legal in acest sens pt. ca pana acum am primit raspunsuri contradictorii
Codul Muncii:
art.10 : Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.

art.14 (1): În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
Va trebui sa va inregistrati ca firma (PFA, Intreprindere individuala, SRL, etc.) la Registrul comertului in baza OUG nr. 44/ 2008 cu modificarile si completarile ulterioare pentru a putea angaja personal cu CIM, urmand sa platiti taxele si impozitele datorate de angajator la stat.
Art.14 al.(1) din Codul muncii se refera la persoane fizice sau juridice care pot angaja, potrivit legii forta de munca in baza unui CIM.
Detineti un certificat fiscal eliberat de ANAF, in urma declaratiei dvs. depuse la fisc ca inregistrati venituri, certificat conform caruia sunteti inregistrat dvs., in nume propriu, ca persoana platitoare de taxe si impozite, numai pentru veniturile incasate de dvs.
Activitatea de expert tehnic judiciar nu o puteti presta decat in nume propriu (nu puteti avea angajati, care sa presteze activitatea de expertiza tehnica judicara in baza autorizatiei emise de MJ, pe care o detineti in nume propriu), in conditiile respectarii prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara (in sensul ca raportul de expertiza poate fi semnat numai de catre dvs. care aveti intreaga responsabilitate in fata instantei de judecata asupra celor mentionate in raport).
Orice persoana fizica sau juridica poate angaja personal , prin urmare si un expert tehnic judiciar poate angaja.

Nu exista nicio interdictie in acest sens.

Alte discuții în legătură

Facturare expertiza judiciara mormelvio mormelvio Buna ziua. Am o intrebare legata de modalitatea de facturare a contravalorii unei expertize judiciare. Urmeaza sa devin expert judiciar. Eu momentam detin un ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar = pfa? tatiana1 tatiana1 Un expert tehnic judiciar autorizat ca persoana fizica pentru efectuarea expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare si care nu a infiintat prin ... (vezi toată discuția)
Instruirea la locul de munca si periodica a salariatilor cu contract individual de munca la domiciliu SC GEEA RUGBY CLUB SRL SC GEEA RUGBY CLUB SRL Sunt destul de multe firme in ROmania (in special venite din Vest) care au adoptat Contractul Individual de Munca cu prestare la domiciliu si care nu stau ... (vezi toată discuția)