Societatea A are de primit de la societatea B 1000 lei.
B are de primit de la C 500 de lei iar,
C are de primit de la A 500.
Se poate face remitere de datorie in valoare de 500 de lei intre A si B, B si C, si C si A astfel încât se sting datoriile firmelor A si C si scade datoria lui B fata de A cu 500 lei?
Multumesc pentru raspunsurile de pana acum. O singura intrebare cred ca mai am. Din cate am citit eu ....remiterea de datorie este un act cu titlu gratuit, nu? Deci conditia ca si debitorul sa remita aceeasi suma nu se poate specifica in contract, nu?
Conform art. 1630 Cod civil, remiterea de datorie poate fi cu titlu oneros sau gratuit. De asemenea, conform art. 1629 Cod civil remiterea de datorie are loc atunci cand creditorul il libereaza pe debitor de obligatia sa. Deci, numai cel care are calitatea de creditor poate libera pe debitorul sau.
Rectific numarul articolului mentionat in postarea de la ora 16:17 - este art. 1631, nu 1641.
Buna seara.
Nu intotdeauna ,parerile economistilor converg cu cele ale juristilor .Un contabil , poate nu face distinctie intre compensatie si remitere de datorie ,asa cum un jurist,nu poate sti conturile contabile.Fiecare cu bucataria lui.
Atata timp cat A nu ii datoreaza nimic lui B si B nu ii datoreaza nimic lui C ,nu cred ca poate interveni compensatia sau confuziunea .Ramane deci varianta remiterii de datorie,sau,pentru a opera confuziunea sau compensatia,cred ca trebuie efectuate inainte de aceste lucruri,cesiune de creante intre A,B si C.
In cazul acesta deci,remiterea de datorie ,fiind un fel de renuntare,de scutire de datorie, inregistrarea contabila poate fi :401=758 ,cu scutirea datoriei,conform O.M.F.P.3055/2009-actualizat .
In cazul compensatiei,sau confuziunii ,se poate utiliza inregistrarea 401=411 ,sau invers .
Cu stima,
Marius Bote .
Ca alternativă "elegantă": B va emite o cambie asupra lui C în favoarea lui A, pentru suma de 500 lei. În acest fel se sting datoriile "mici", iar B îi va mai fi dator lui A doar cu 500 de lei.