avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Stingerea obligatiilor prin remitere datorie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Stingerea obligatiilor prin remitere datorie

Buna ziua,

Societatea A are de primit de la societatea B 1000 lei.
B are de primit de la C 500 de lei iar,
C are de primit de la A 500.

Se poate face remitere de datorie in valoare de 500 de lei intre A si B, B si C, si C si A astfel încât se sting datoriile firmelor A si C si scade datoria lui B fata de A cu 500 lei?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 16:13, 22 Noiembrie 2012
Multumesc pentru raspunsurile de pana acum. O singura intrebare cred ca mai am. Din cate am citit eu ....remiterea de datorie este un act cu titlu gratuit, nu? Deci conditia ca si debitorul sa remita aceeasi suma nu se poate specifica in contract, nu?
Conform art. 1630 Cod civil, remiterea de datorie poate fi cu titlu oneros sau gratuit. De asemenea, conform art. 1629 Cod civil remiterea de datorie are loc atunci cand creditorul il libereaza pe debitor de obligatia sa. Deci, numai cel care are calitatea de creditor poate libera pe debitorul sau.
Rectific numarul articolului mentionat in postarea de la ora 16:17 - este art. 1631, nu 1641.
Buna seara.
Nu intotdeauna ,parerile economistilor converg cu cele ale juristilor .Un contabil , poate nu face distinctie intre compensatie si remitere de datorie ,asa cum un jurist,nu poate sti conturile contabile.Fiecare cu bucataria lui.
Atata timp cat A nu ii datoreaza nimic lui B si B nu ii datoreaza nimic lui C ,nu cred ca poate interveni compensatia sau confuziunea .Ramane deci varianta remiterii de datorie,sau,pentru a opera confuziunea sau compensatia,cred ca trebuie efectuate inainte de aceste lucruri,cesiune de creante intre A,B si C.
In cazul acesta deci,remiterea de datorie ,fiind un fel de renuntare,de scutire de datorie, inregistrarea contabila poate fi :401=758 ,cu scutirea datoriei,conform O.M.F.P.3055/2009-actualizat .
In cazul compensatiei,sau confuziunii ,se poate utiliza inregistrarea 401=411 ,sau invers .
Cu stima,
Marius Bote .
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Marius Bote, Practician in insolventa
si cum e contarea acstor operatiuni? prin ce cont se sting soldurile? Se foloseste doar 411 si 401? Si acte se intocmesc?
Ca alternativă "elegantă": B va emite o cambie asupra lui C în favoarea lui A, pentru suma de 500 lei. În acest fel se sting datoriile "mici", iar B îi va mai fi dator lui A doar cu 500 de lei.

Alte discuții în legătură

Modalitate plata cesiune parti sociale catre asociat concept concept va rog sa ma ajutati cu gasirea unei solutii, multumesc anticipat! doresc sa cesionez asociatului meu partile sociale la valoarea nominala a ... (vezi toată discuția)
Compensare obligatii intre 3 parti - ce contracte folosim? cadmo cadmo Buna ziua am urmatoarea situatie: - o persoana fizica straina X a acordat un imprumut catre o firma romaneasca A la care asociat unic este Y, tot cetatean ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani de la bugetul de stat Maria64 Maria64 prin natura activitatii firmei pe care o conduce si administreaza o buna prietena, luna de luna are de incasat de la bugetul de stat sume considerabile......in ... (vezi toată discuția)