avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Stingerea obligatiilor prin remitere datorie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Stingerea obligatiilor prin remitere datorie

Buna ziua,

Societatea A are de primit de la societatea B 1000 lei.
B are de primit de la C 500 de lei iar,
C are de primit de la A 500.

Se poate face remitere de datorie in valoare de 500 de lei intre A si B, B si C, si C si A astfel încât se sting datoriile firmelor A si C si scade datoria lui B fata de A cu 500 lei?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 16:13, 22 Noiembrie 2012
Buna ziua .
Daca contabilul vrea compensatie sau confuziune, aceasta este modalitatea .Aceasta inregistrare ,reprezinta mai de graba,o confuzine din punct de vedere al dreptului civil, adica indeplinirea unei entitati,a calitatii de creditor si debitor ,în acelaşi timp .
Cu stima,
M.B.
Remiterea de datorie este un mod voluntar de stingere a obligatiilor care consta in renuntarea cu titlu gratuit de catre creditor la valorificarea creantei pe care o are fata de debitorul sau. Cu alte cuvinte reprezinta o iertare de datorie, nefiind un act unilateral, ci un contract, care presupune si consimtamantul debitorului, reprezentand defapt o donatie indirecta. Va capata caracter oneros doar in cazul introducerii unei sarcini in contract, cum e cazul contractului de donatie cu sarcini. Contabilul dvs. va sugerat sa alegeti compensatia, deoarece aceasta reprezinta un mijloc de stingere a doua obligatii reciproce si de aceeasi natura, existente intre doua persoane, astfel incat fiecare este, concomitent, creditor si debitor al celeilalte, cum este si in cazul dvs. In plus, compensatia legala opereaza de drept, in virtutea legii si chiar cand debitorii nu ar stii nimic despre aceasta. Am intervenit in discutie pt. ca mi s-a parut interesanta si imi place dreptul civil :D Sper ca v-am fost de ajutor . :) ...si cu privire la confuziune, aceasta opereaza in cazul mostenirilor cand are loc confuziunea patrimoniului defunctului cu a mostenitorului, ( de exemplu) nu si in cazul de fata.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
LuchianSeb, utilizator
Se poate doar cand cercul e format din 3 entitati. Dar daca pentru inchiderea cercului se gaseste un lant de 15 entitati spre exemplu? Adica A1 are de primit de la A2, A2 are de primit de la A3, ..... A15 are de primit de la A1

Panoiu a scris:

Ca alternativă "elegantă": B va emite o cambie asupra lui C în favoarea lui A, pentru suma de 500 lei. În acest fel se sting datoriile "mici", iar B îi va mai fi dator lui A doar cu 500 de lei.

Sa inteleg ca aceste obligatii nu se pot stinge prin remitere ci prin compensare... Nici mie nu mi s-a parut ok folosirea remiterii.... adica toata lumea iarta pe toata lumea de datorie. Atunci care mai este scopul existentei unei societatii?

LuchianSeb a scris:

Remiterea de datorie este un mod voluntar de stingere a obligatiilor care consta in renuntarea cu titlu gratuit de catre creditor la valorificarea creantei pe care o are fata de debitorul sau. Cu alte cuvinte reprezinta o iertare de datorie, nefiind un act unilateral, ci un contract, care presupune si consimtamantul debitorului, reprezentand defapt o donatie indirecta. Va capata caracter oneros doar in cazul introducerii unei sarcini in contract, cum e cazul contractului de donatie cu sarcini. Contabilul dvs. va sugerat sa alegeti compensatia, deoarece aceasta reprezinta un mijloc de stingere a doua obligatii reciproce si de aceeasi natura, existente intre doua persoane, astfel incat fiecare este, concomitent, creditor si debitor al celeilalte, cum este si in cazul dvs. In plus, compensatia legala opereaza de drept, in virtutea legii si chiar cand debitorii nu ar stii nimic despre aceasta. Am intervenit in discutie pt. ca mi s-a parut interesanta si imi place dreptul civil :D Sper ca v-am fost de ajutor . :) ...si cu privire la confuziune, aceasta opereaza in cazul mostenirilor cand are loc confuziunea patrimoniului defunctului cu a mostenitorului, ( de exemplu) nu si in cazul de fata.

@oranca: Păi din întrebarea iniţială chiar reieşea că este vorba despre trei entităţi :)...
Dar nu e o problemă nici dacă sunt mai multe: o cambie, la fel ca şi un bilet la ordin, poate fi girată (cesionată) de un număr nelimitat de ori şi poate contribui astfel la stingerea unui întreg lanţ de datorii reciproce.

Alte discuții în legătură

Modalitate plata cesiune parti sociale catre asociat concept concept va rog sa ma ajutati cu gasirea unei solutii, multumesc anticipat! doresc sa cesionez asociatului meu partile sociale la valoarea nominala a ... (vezi toată discuția)
Compensare obligatii intre 3 parti - ce contracte folosim? cadmo cadmo Buna ziua am urmatoarea situatie: - o persoana fizica straina X a acordat un imprumut catre o firma romaneasca A la care asociat unic este Y, tot cetatean ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani de la bugetul de stat Maria64 Maria64 prin natura activitatii firmei pe care o conduce si administreaza o buna prietena, luna de luna are de incasat de la bugetul de stat sume considerabile......in ... (vezi toată discuția)