avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament olograf autentificat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament olograf autentificat

Nu stiu daca inteleg bine acest termen. Cineva a facut un testament olograf inainte de revolutie. Conform unor documente, rezulta ca aceeasi persoana are un testament autentificat, la o anumita data, dupa revolutie (interval de aprox. 4 ani). E posibil ca un testament olograf sa fie autentificat ulterior de un notar? Daca da, in ce conditii se face acest lucru? Se poate face in absenta celorlalti potentiali mostenitori? Nu au existat mostenitori rezervatari.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 10:37, 14 Decembrie 2012
Acces as trebui sa aveti in baza unei cereri de studiu dosar, formulata in calitate de mostenitor al defunctei ...(anexand dovada).

Dar, dosarul fiind vechi, exista si "sansa" sa nu gasiti mai mult decat aveti deja (acea hotarare in mapa de hotarari a instantei).

Din aceasta pricina, raman la parerea ca ar bine sa citeasca o persoana avizata (avocat) documentele pe care le aveti, inainte de a va apuca de alergat ...dupa te-miri-ce.

Personal as intreba mai intai ce doriti sa faceti dupa ce aflati ce vreti sa aflati. Caci daca ziceti ca cititi intr-o hotarare judecatoreasca de acum ... 'n-shpe ani (scuzati expresia) ramane de vazut ce mai puteti face, dupa ce, vorba aceea, "dezgropati mortii". Ce obiect o fi avut cauza aceea!?
Dosarul este din 1995-1996. Atat citatia cat si hotararea sunt batute la masina si se vad destul de sters, fiind probabil unul dintre mai multe exemplare. Obiectul a fost anularea unor titluri de proprietate eliberate gresit si eliberarea altora in mod corect, partile implicate fiind toti cei indreptatiti/mostenitorii terenurilor retrocedate dupa revolutie (inclusiv mama mea). Cei in masura sa aplice hotararea au facut-o citind exemplarul lor (mai lizibil propabil). In acest proces, a fost parte si mama mea, acum decedata

In urma unei discutii cu niste rude, pe care le-am regasit abia acum (!), am dezgropat mortii, cum ziceti. Nu cred ca citise nimeni din familie pana acum cele 10 pagini aproape ilizibile, scrise la masina. Am incercat sa le descifrez acum impreuna cu rudele. Acestea au observat inadvertentele cu testamentul si acest lucru ne-a pus pe ganduri. Pe baza acestui testament s-au mostenit pamanturi dar si o casa, pe de alta parte.

Nu vi s-a intamplat niciodata sa aveti cazuri cu clienti care descopera foarte tarziu niste posibile inselaciuni? Noi ne-am bazat ca justitia si-a facut treaba corect, de aceea ma gandesc sa nu fie o greseala, dar daca nu e? Mai gasesc actele la dosar?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
dariad, utilizator
Am obtinut de la Judecatorie doar o copie dupa hotarare, timbrata, semnata si stampilata, mult mai clara decat a mea, nici vorba sa mai fie la dosar si vreun testament. Scrisul se vede perfect, deci am putut citi negru pe alb nr. si data acestui testament fantoma, care a fost la dosar ( banuiesc, nu?). "Potrivit testamentului autentificat sub nr..../..., cutare si cutare sunt unicii mostenitori ai..." De unde si cum pot obtine o copie a acestui testament (sau a altora care-or mai fi!!!), care este datat la 7 ani dupa moartea matusii (sora mamei mele)!!!!!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
dariad, utilizator
Daca hotararea judecatoreasca a fost luata in baza unui testament datat dupa moartea defunctului, puteti ataca in instanta titlurile de proprietate acordate in mod ilegal.
Intrucat cunoasteti datele acestui testament sau macar este mentionat in hotararea instantei, atunci puteti merge la notarul care l-a intocmit si sa solicitati o copie de pe acesta. Daca nu aveti un rezultat favorabil puteti solicita sprijinul organelor de politie, formuland o plangere in acest sens...

Alte discuții în legătură

Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Testament atestat de avocat - valabilitate anemary_1982 anemary_1982 cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar? (vezi toată discuția)
Donatie ,vanzare- cumparare sau alta cale? mihaela-ioana mihaela-ioana buna ziua,apelez la dvs pentru lamurire. Sotul meu are o matusa care doreste sa ne lase noua garsonera dumneaei,dupa ce va deceda.Care este forma cea mai ... (vezi toată discuția)