Domnule, daca nu stiti, nu va mai bagati in seama pe-aici. Cum am calculat eu penalitati la penalitati? De unde ati dedus asta?
Eu am spus cum se calculeaza penalizarile intr-o anumita zi referitor la restante.
Aceasta suma este totalul penalizarilor de-a lungul intregii perioade de neplata.
Ce spuneti dv. este acelasi lucru, numai ca se refera la cum calculezi penalizarile in fiecare luna. Da acelasi rezultat in final pentru totalul penalizarilor.
Buna seara.
Sunt adm. la o asociatie de proprietari, unde ca in mai toate asociatiile sint probleme cu restantierii, calcul penalizari si multe altele.
Asa cum a specificat d-na elga50 mai sus am calculat si eu penalizarile dar proprietarul restant a venit si a achitat o suma substantiala din intretinere inclusiv penalizarile restante si o parte din penalizarile aplicate pe lista de plata inca afisata.Dar de aici incepe tamtamul.
I-am spus proprietarului respectiv ca pe lista de plata urmatoare mai are de plata aproximativ suma de 400,00 lei la penalizari suma ce reiese din calculul penalizarilor pana la data achitarii restantelor. Restantele au fost achitate pentru lunile ian.,feb.,mart.,april.,mai.,iunie,iulie,august, 2012.
La aceasta veste au sarit in sus si presedintele si respectivul proprietar precum ca trebuia anuntat anterior incasarii sumei restante de viitoarele penalizari si ca trebuiau incasate o data cu restanta afisata ca pe lista de plata sa nu mai apara penalizari.
Asi dori sa-mi spuna si mie cineva daca penalizarile calculate la data achitarii restantelor trebuiesc afisate pe lista de plata urmatoare si daca era corect sa le incasez fara a fi afisate pe lista de plata. Va multumesc anticipat.
Va spun cum facem noi si cred ca asa este normal, omeneste si legal mai ales daca faceti la fel pentru toti restantierii sau stabiliti clar in acel sistem propriu de penalizari.
Un proprietar are restante lunile "ian.,feb.,mart.,april.,mai.,iunie,iulie,august, 2012" asa cum spuneti dumneavoastra. Pentru aceste restante s-au calculat luna de luna penalizari si s-au afisat pe listele de plata lunare. Evident ca in fiecare luna a crescut suma restanta si suma penalizarilor aferente.
Pe exemplul dumneavoastra: la restantele de pe august (si toate lunile dinainte de august) se calculeaza penalizari deabia in luna noiembrie 2012. De ce? Cotele pe august se afiseaza pe 18 septembrie si evident ca fiind proaspete nu se penalizeaza, nu sunt inca restanete. Cotele pe septembrie se afiseaza in 18 octombrie si nici atunci restantele de pe august nu se penalizeaza (20 +30 de zile...) pentru ca sunt restante dar inca nepenalizabile.... si deabia in 18 noiembrie se calculeaza penalizari pentru restantele penalizabile din august (la care se adauga penalizarile mai vechi).
Vine restantierul in 25 noiembrie si achita tot ce este calculat si afisat pe lista: restantele inclusiv cele din august, cotele normale pe septembrie, octombrie, penalizarile aferente restantelor. Care penalizari? Cele calculate si afisate. Aceste penalizari sunt calculate pentru toate sumele devenite restante pana la afisare listei, adica inclusiv pentru cotele lunii august 2012, dar nu si pentru cele ale lunii septembrie care inca nu erau penalizabile, adica se puteau plati fara penalizari (20 +30 zile..).
De ce nu si pentru septembrie? Pentru ca acestea deabia au fost afisate pe 18 octombrie si nu sunt restante, ci pot fi platite pana la 20 + 30 de zile de la data afisarii sau alte termene stabilite in sistemul propriu de penalizari.
Nu aveti de ce sa-i mai afisati omului pe lista urmatoare, pe 18 noiembrie penalizari calculate pentru cotele lunii septembrie deoarece acestea au fost platite in termenele stabilite de sitemul propriu de penalizari conform legii.
Daca am gresit cumva lunile, termenele.. din graba, luati ca regula generala ca nu se calculeaza penalizari circa 2 luni dupa afisare listei (20+30 zile) daca omul vine si achita in acest interval.
Eu, daca omul vine si plateste tot, inclusiv penalizari calculate pana la afisarea ultimei liste, pe lista urmatoare nu-i mai calculez penalizari pentru cele cateva zile de la afisare pana la data platii,
Asociatia poate face asemenea beneficiu unui om care intelege sa-si achite integral obligatia de plata.
Nu merita cativa lei sa mentineti o stare de tensiune intre dv. si proprietar.
Ati spus ceva de suma de 400 lei? Penalizari pentru cateva zile? Dar ce suma restanta avea omul? Sau n-am inteles eu bine?
Buna dimineata.
Va multumesc pentru raspunsurile d-voastra, dar cred ca nu am fost destul de explicita si anume:
- conf.legislatiei in vigoare penalizarile incep sa se calculeze incepand cu a 30-a zi de la data scadenta afisata pe lista de plata.
- in situatia prezentata restantierul amintit plateste in aceasta luna o suma substantiala dar nu in totalitate .
-problema mea este : - daca la restanta platita acum pentru lunile de consum ian.,feb.,mart.,april.,mai,iunie,iulie,august 2012 se aplica penalizari calculate pana la data achitarii lor , se trece pe lista de plata urmatoare? sau se poate incasa proprietarului la data platii restantelor afisate pe lista curenta ( nu ma refer la penalizarile deja calculate si afisate pe lista de plata ).
D-na elga50 va multumesc pt. raspunsul d-voastra , si am inteles ca restantierul d-voastra este dispus sa plateasca si penalizarea care urmeaza sa se afiseze pe lista urmatoare ( imi cer scuze daca nu am inteles bine).
Dau un exemplu de calcul penalizare facuta de mine :
- lina consum ian.12 - data gratiata 22.04.2012
- data achitarii sumei 23.11.2012
- numarul de zile de penalizat 214 x0.2% x suma = penalizare
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri si asi dori daca se poate discutii pe aceasta tema .