avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... desfierea unui copil înfiat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

desfierea unui copil înfiat

Buna ziua,
Problema este următoarea acum 10-11 ani o cunoștința a adoptat o fetita de 2 ani jumate, care anterior fusese data în grija unei asistente maternale. In momentul adopției copilul de abia știa sa mănânce și avea unele carente în privința relațiilor cu cei din jur. Doamna care a crescut-o are și a avut posibilități materiale foarte bune, numai ca deși a avut tot ce și-a dorit din punct de vedere al educației și material, nu a vrut sa-si gasesca exemple comportamentale in casa, ci le-a preferat pe cele din afara casei, adică acum la 13 ani se poarta ca un copil crescut pe strada (înjura, fura, se bate etc.), în plus a fost mutata la cel putin 5-6 școli pentru ca nu este capabila sa învețe absolut nimic. Ultima pățanie a fost furatul de aur din casa pe care l-a dus la amanet (aurul a fost recuperat ulterior) .
Nu doresc răspunsuri de genul "vai de mine de ce oare adopta copii acești oameni nenorociți", va invit sa stați o săptămâna cu un astfel de copil și va garantez ca veți ajunge la aceiași concluzie!
Mulțumesc!
P.S. Cunosc legea adopțiilor, ma interesează dacă exista un precedent pentru un astfel de caz și pe ce baza a fost făcut.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:05, 27 Noiembrie 2012
După mine problema nu este chiar atât de gravă pe cât pare. Acel copil are 13 ani, vârstă la care majoritatea copiilor încep să aibă genul acesta de apucături, deci faptul că face aceste lucruri acum nu înseamnă că le va face şi peste 5 ani. Mama adoptivă ar trebui să îl ducă la un psiholog pentru a afla de ce se comportă copilul astfel şi pentru a căuta soluţii pentru redresarea comportamentului. A investit totuşi 10-11 ani în educarea unui copil, cred că este în interesul tuturor ca soluţia găsită să fie mai puţin drastică, precum renunţarea la acesta.
Ar exista soluţii de a "scăpa" de copil. Pe scurt, doamna ce l-a adoptat nu îi mai oferă copilului nimic, îl neglijează, îi îngrădeşte dreptul la educaţie, un vecin face o reclamaţie la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, se constată că cele sesizate se confirmă, copilul este retras din mediul actual iar părintele este decăzut din drepturile părinteşti.
Totuşi e păcat după atâţia ani să renunţe la luptă. Va avea nevoie şi domnia sa de un sprijin la bătrâneţe şi e foarte probabil să regrete decizia luată. Un psiholog competent poate face minuni cu astfel de copii cât timp şi părinţii ascultă sfaturile primite.
Povestea mi se pare suspecta: ce sa faca un copil de 13 ani cu atatia bani? La ce i-ar trebui sau de ce ar avea nevoie de ei? Ca doar nu se drogheaza. Si nu mi se pare credibil ca o casa de amanet sa dea o groaza de bani unei fete de 13 ani.

Insa este tristul adevar: copiii care au stat primii 3-5 de viata la orfelinatele din Romania sunt distrusi psihic de lipsa de atentie si lipsa de caldura sufleteasca. Asa raman pentru tot restul vietii si nu prea se poate face mare lucru. Asa ca daca a luat copilul de la orfelinat a primit precis ce si-a comandat.
exista fundament stiintific (psihologic) pt ce povestiti. e si o carte publicata la noi despre tulburari grave de atasament (imi cer scuze, nu-mi amintesc numele autorului). Cautati-o daca va ajuta sa vedeti ca sunt si altii care s-au confruntat cu asemenea probleme.

Ideea ar fi ca primii ani din viata unui copil sunt esentiali pt formarea personalitatii lui (si a capacitatii de a rezona emotional, de a forma un atasament sanatos, etc). Daca acesti primi ani au fost petrecuti intr-un mediu nesanatos, copilul a fost afectat serios.

Sigur ca ar merita sa mearga la un psiholog. Fiind vorba de un adolescent, poate fi totusi ceva rezolvabil. Oricum, mama are nevoie urgent de suport specializat. Neaparat mergeti la un psiholog.

kres a scris:

Mie mi s-ar parea foarte normal ca un copil infiat care are un comportament salbatic, antisocial de tipul celui descris, sa poata fi desfiat si lasat pe drumuri, mai ales daca relatia cu parintii adoptivi a devenit ireconciliabila. Puneti-va in locul acelui parinte adoptiv...Ce ati face? Ati intoarce si celalalt obraz, v-ati lasa calcati in picioare?




Cum adica sa vi se para normal? Infierea nu este achizitia unui obiect necesar la un moment dat. Sunt convinsa ca acea copila are niste frustrari imense care parintilor le scapa.
Probabil, avand foarte multi bani nu au avut si suficient timp disponibil s-o inteleaga si sa-si dea seama ca ceva nu este in regul. Odata infiat un copil..nu-l mai poti considera infiat ci pur si simplu al tau...bun sau rau , este al tau , iar daca este rau , cu siguranta ai o mare vina care nicidecum nu se rezolva prin desfiere.....Sunt convinsa ca acea copila sufera enorm..iar cand parintii trebuie sa fie langa ea, se gandesc s-o desfieze , pentru niste aur care canteraste in viata mai mult decat ea....Cred ca ar trebui sa le fie rusine parintilor daca au un astfel de gand...raman simpli oameni de afaceri cu inima de piatra si vor muri in singuratate si ....poate si saraci material, pentru ca la suflet sunt oricum.
Eu cred ca e si problema de educatie aici, o posibila atitudine superioara, ca eu te-am luat, salvat de unde erai tu trebuie sa fi docil. Rezultatul e pe dos. Psihologul ar fi mai indicat si nu doar pentru copil ci ca sedinte impreuna. Sper ca nu jignesc pe nimeni dar comportamentul pare o razvratire impotriva unei atitudini pe care nu o poate suporta.

Alte discuții în legătură

Probleme la scoala pt copilul infiat; solutii ? panzarumitica panzarumitica speta: un minor, infiat, clasa XI, datorita propagandei ostile as zice a unui coleg de clasa, a fost invrajbit tot colectivul impotriva primului in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul persoanelor adoptate de a-ºi cunoaºte originile ºi propriul trecut Roland Mindrila Roland Mindrila Modificarile aduse legii adoptiei au stabilit ca părinţii care au adoptat un copil trebuie să îi spună acestuia de la vârste cât mai mici, cu sprijinul ... (vezi toată discuția)
Desfiere mango mango La varsta de 15 ani am fost infiata. Acum, la 45 de ani, doresc sa ma desfiez. Este posibil acest fapt, tinand cont ca numai unul din parintii naturali mai ... (vezi toată discuția)