avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1259 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ce solutii sunt ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ce solutii sunt ?

Buna seara,

Ma lovesc de urmatoarea situatie :
- SC X SA emite o dispozitie de plata a unei sume de bani catre un salariat propriu cu un anumit scop ( mai putin relevant intrebarii mele);
- salariatul ridica de la SC X SA suma de bani stipulata in dispozitia de plata ;

Nelamuririle mele sunt urmatoarele :
1. In ce conditii poate solicita SC X SA salariatului returnarea sumei de bani incasata prin acea dispozitie de plata ?
2. Refuzul salariatului de a returna aceasta suma de bani, primita prin dispozotie de plata de la SC X SA, poate fi considerata DELAPIDARE ?

Rog parerile dvs. urgent ! Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:53, 28 Noiembrie 2012
1. Suma achitata ca avans putea fi inregistrata in contabilitatea societatii in doua moduri:
- ca avans de trezorerie, pentru achizitionare marfuri. Nu a returnat suma nefolosita sau nu a justificat-o, i se pot face retineri din salariu, lunare.
- ca avans din salariu, suma care se recupereaza tot prin retineri lunare.

Fiind vorba de doua conturi contabile diferite (542 sau 425), ramane sa aflati scopul exact al acestei plati. Daca a fost un avans din salariu banuiesc ca a fost acordat in baza uni cereri scrise de catre acesta.

2. Dupa parerea mea, nu poate fi considerata delapidare. Banii nu si i-a insusit prin sustragere, exista documente care atesta primirea acestora, nu-i asa? Dispozitia de plata este semnata pe verso, la primitor?
Da, salariatul a semnat pe verso de primire a banilor.
Rog daca este posibil si mentionarea unor temeiuri legale(legea penala, contabile, civila, etc.) pe care va fundamentati opiniile ; nu este consierata DELAPIDARE in ambele cazuri(contul 542 si contul 425) ?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
nimar, utilizator
Este interpretabila fapta savarsita sau acuzatia pe care vreti sa o aduceti acestuia, deoarece societatea are dreptul pe baza inscrisului sa ii retina sumele din salariu. Si in cazul avansului de trezorerie, dar si in cazul avansului din salariu. Nu stiu daca poate fi considerata infractiune, atata timp cat banii i-a primit cu stiinta si aprobarea unui conducator al societatii.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Gabrielle Monique a scris:

Este interpretabila fapta savarsita sau acuzatia pe care vreti sa o aduceti acestuia, deoarece societatea are dreptul pe baza inscrisului sa ii retina sumele din salariu. Si in cazul avansului de trezorerie, dar si in cazul avansului din salariu.

In baza carui temei legal SC X SA are dreptul pe baza inscrisului sa ii retina sumele din salariu ?


Si, daca CIM-ul salariatul a incetat la initiativa firmei, mai poate recupera SC X SA banii dati salariatului in baza unei dispozitii de plata? Cum?

Multumesc.
Daca i-a incetat contractul de munca, recuperarea sumelor se face numai prin introducerea unei actiuni in instanta.

Dar mie tot nu-mi este clar scopul pentru care i-au fost dati acesti bani. Banuiesc ca nu este vorba nici de avans de trezorerie, nici de avans din salariu, ci de un imprumut acordat acestuia (un ajutor acordat de angajator, sub forma unui avans). Se pune in discutie chiar si suma imprumutata. Poate fi de ordinul sutelor de lei sau a miilor de lei. Multe necunoscute, pentru ca nu doriti sa ne spuneti tot ceea ce stiti.

Retinerea din salariu se putea face numai pe baza unui angajament scris al acestuia. Altfel legea obliga angajatorul sa il dea in judecata pentru a-si recupera sumele acordate ca avans.

Alte discuții în legătură

Este delapidare ? nimar nimar In urmatoarea situatie : - SC X SA in decursul a trei luni i-a dat unui salariat, in baza a 10-12 dispozitii de plata(pe care era inscris scopul :avans, pur ... (vezi toată discuția)
Care este/sunt efectul/ele juridic/e ale unei dispozitii de plata ? nimar nimar SC X SA emite o Dispozitie de Plata catre caseria proprie pentru plata unei sume drept avans unui salariat al sau . Este semnata si bani sunt predate ... (vezi toată discuția)
Imprumut sc -administrator haiducu haiducu administratorul unei sc poate lua in nume personal un imprumut din sc si sa-i returneze prin rate lunare ? daca da ce documente trebuie sa faca? (vezi toată discuția)