avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Buna ziua !
Am si eu o intrebare, daca divortul se poate face la notar, atunci si partajul se poate face la notar sau numai la judecatorie?
Va multumesc!
Atat divortul cat si partajul il puteti face la notar cat si la judecatorie. La notar I'l puteti face atat imediat dupa divort, in aceeasi zi dupa eliberarea certificatului de divort. Lucrarile de publicitate imobiliara sunt in sarcina notarului care trimite la Cartea funciara partajul pentru a se intabula dreptul de proprietate pe numele copartasului caruia I a revenit imobilul/ imobilele.
Si la instanta se poate face in aceeasi zi si partajul odata cu divortul insa depinde de instanta si de imprejurarea de fapt daca va intelegeti sau nu.

Cat priveste locul unde este mai ieftin depinde de foarte multe coordonate.
Sunt situatii in care partajul este mai ieftin la notar si situatii in care partajul este mai ieftin la instanta.
Aceste aspecte se apreciaza in concret in raport de cazul respectiv.
Legea Medierii 192/2006 a fost modificată şi complectată de Legea 115/2012 cu aplicabilitate din 01.10.2012. Art. 59.2 ,, Cererea adresată instanţei , privind pronunţarea unei hotărâri care să consfincţească înţelegerea părţilor rezultată din acordul de mediere , este scutită de plata taxei judiciare de timbru , cu excepţia cazurilor în care acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil , a altor drepturi reale , partaje şi cauze succesorale ,,.Ca atare avantajul avut înainte de 1 octombrie 2012 , privind returnarea taxei judiciare de tiimbru în cazul încuviinţării de către instanţă a unui acord de mediere survenit între părţile litigioase , a ,, căzut ,, recomandarea mea este calea medierii urmată de verificarea acordului de mediere şi autentificarea lui la notar. 1.Partajul unui bun imobil este supus verificării notarului şi înscrierii dreptului de proprietate la OC.P.I. 2. Taxa notarială este de 0,3 % din valoarea imobilului faţă de 3 % căt este taxa judiciară de timbru în cazul promovării unei acţiuni în instanţă.3. Costurile pecuniare , de timp şi stres privind onorariul mediatorului şi notarului sunt mult mai mici decât cheltuielile aferente unei acţiuni în justiţie.Succes la maxim !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune :la notar sau in instanta? jon53 jon53 Suntem 5 mostenitori pe un titlu de proprietate cu mai multe terenuri.O parte din terenuri au fost vandute anterior fara iesire din indiviziune(impreuna), ... (vezi toată discuția)