avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... recuperare taxa auto in euro sau in lei ?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

recuperare taxa auto in euro sau in lei ?

buna seara ! este relativ complicat cu inmatricularea fara plata taxei, respectiv te poti astepta ca tii masina in fata blocului ceva vreme, cu toate ca vei castiga, pentru ca toate organele statului tergiverseaza aceste termene la maxim. eu am inmatriculat o masina cumparata din germania in noiembrie 2011 si a doua zi am initiat demersulrecuperarii taxei. dupa 1 an de zile si o saptamana, cu ceva interventii de recuperare mai repede a taxei la admin financiara, am primit banii inapoi + taxele achitate + dobanda . in final am fost multumit, insa eu i-as pune pe cei care fac recurs sa plateasca, intrucat sunt salariati ai statului din vina carora se plateste aceasta dobanda. si mai este un fapt foarte important de care vad ca nu discuta nimeni nimic pana acum; la momentul achitarii de mine a taxei euro era 4 lei si acum este 4,5. sa presupunem ca te imprumuti la o ruda de 800 euro pt plata taxei, care reprezenta 3200 lei. acum recuperezi taxa dupa 1 an, si cu dobanda cu tot primesti 3300 de lei aproximativ. trebuie sa inapoiezi rudei tale cei 800 de euro, care daca ii cumperi acum cu aproximativ 4,6 lei pret de cumparare, reprezinta 3680 lei, deci cu 480 lei mai mult. asta inseamna ca ai pierdut aceasta diferenta de schimb, cu toate ca taxa pe care o achiti este in euro, insa se impune plata in lei. eu consider ca daca eu am platit de exemplu 800 euro la o anumita data, sa mi se restituie aceeasi suma, chiar daca euro este mai mic la momentul restituirii. adica sa fie echitate: platesc euro sau contravaloarea si trebuie sa primesc tot euro sau contravaloarea la momentul restituirii calculat la cursul din acea zi. vi se pare corect ? eu cunosc cazuri cand oamenii au pierdut la schimb ... de ce se calculeaza taxa in euro, se plateste in lei, si se restituie doar leii achitati ?
rog un raspuns pertinent de la o persoana avizata. eu am studiat 5 ani de drept, am studiat si codul fiscal si vechi si nou, insa nu gasesc raspuns la aceasta intrebare cred ca ar trebui o noua actiune in instanta pentru restituirea sumei in euro, de la momentul restituirii !!!
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: chaserica , utilizator 22:34, 4 Decembrie 2012
Buna seara,

Se restituie in moneda in care a-ti platit-o. In cadrul actiunii in instanta, puteti cere sa se indexeze cu rata inflatiei de la data cand a-ti platit pana cand v-ati recuperat banii.

Alte pareri mai avizate sunt binevenite.

Cu respect,

Paul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa prima inmatriculare platita in octombrie 2007 florentincristea florentincristea salut, in urma cu 3 ani am inmatriculat masina personala platind taxa de prima inmatriculare aproximativ 1700 euro. in urma cu putin timp am vorbit cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare dobanda taxa auto mld1976 mld1976 am recuperat taxa de prima inmatriculare pe care am platit-o in iulie 2008 in februarie 2012, in momentul restituiri mi-a fost platita valoare taxei ... (vezi toată discuția)
Taxa prima inmatriculare FlorinaHancu FlorinaHancu Buna, Va rog sa ma ajutati in legatura cu restituirea taxei de poluare. Am achizitionat masina in dec 2010, iar pe 14.12.2010 am platit o taxa de 4800 lei ... (vezi toată discuția)