avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... de cand intra in vigoare NCPC???
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

de cand intra in vigoare NCPC???

Am reprezentat pe cineva intr-o cauza in luna octombrie si instanta nu m-a lasat sa pun concluzii cu privire la o exceptie procesuala pt. ca sunt mandatar neavocat

Eu stiu ca aceasta dispozitie este prevazuta in NCPC si din ce stiam eu acesta intra in vigoare in februarie 2013. Gresesc?

Nu mai zic ca instanta sustinea ca nu pot asista reclamantul fara procura, desi reclamantul era in sala si mi-a data prin declaratie verbala in fata instantei mandat.

Mersi

În ipoteza în care mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, articolul 68 alin. 4 CPC stabilește clar că mandatarul nu poate pune concluzii decât prin avocat.
În privința formei, alineatul 2 al articolului 68 dispune că dreptul de reprezentare mai poate fi dat și prin declarație verbală. făcută în instanță și trecută în încheierea de ședință.

În ciuda faptului că legea 76/2012 ne spune că data intrării în vigoare va fi 1 februarie 2013, prof. Viorel Ciobanu ne-a asigurat, în urmă cu câteva cursuri, că nici această data nu va fi ziua în care se vor schimba normele de procedură civilă.
Acum, ținând cont de faptul că domnul prof. a făcut parte din comisia de redactare a codului de procedură civilă, vom vedea ce se va întâmpla când va veni momentul.
doru6 a scris:

nu inteleg de ce instanta a facut anticipat aplicarea dispozitiilor din NCPC.

Instanta NU a facut aplicarea disp. Noului CPC, ci ale actualului CPC - art. 68 alin 4.
Art. 68 alin 4 nu distinge intre concluziile asupra exceptiilor si cele asupra fondului. ("Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatar nu poate pune concluzii decat prin avcocat...").

In interpretarea doamnei Tabarca (pentru care am, de asemenea, un respect deosebit, caci daca se intampla sa stiu ceva procedura, de la domnia sa o stiu) se distinge intre concluziile pe exceptie si cele pe fond. Nu spun ca interpretarea e buna sau rea, spun doar ca este numai una dintre intrepretari.

Or, nimic nu a impiedicat instanta in speta ca, intemeindu-se pe actualul CPC sa faca o interpretare a textului art. 68 alin 4 in sensul care rezulta mult mai explicit din dispozitiile noului CPC. ("Daca mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat...").

Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2012
romascanu, moderator
Intrarea Noului cod de proc. civ. s-a amanat pe data de 1 iulie 2013.
@andreea-p: rog precizati actul normativ prin care s-a amanat la data de 1 iulie 2013 intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila. Data de 1 februarie a fost stabilita conform OUG 44 / 2012.
Intrarea in vigoare a Noului cod de proc.civ. s-a amanat pentru 15.02.2013

ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea art.81 din Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea unor acte normative conexe

Alte discuții în legătură

Procurator? ContSters40598 ContSters40598 Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)
Reprezentare cristina/BZ cristina/BZ Intr-un litigiu de munca ma poate reprezenta in fata judecatorului un membru al familiei, tatal care nu este calificat ca avocat? Cum si de unde pot obtine o ... (vezi toată discuția)
Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)