avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1365 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele si asociatia de locatari nu i-mi dau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele si asociatia de locatari nu i-mi dau acordul petru inlocuire vitrina magazin

La magazinul proprietate a societatii mele, de la parterul unui bloc, vreau sa fac renovare si sa schimb vitrina, in vederea inchirierii lui ulterioare si spre surprinderea mea, la Primarie mi s-a cerut acordul asociatiei de proprietari. Cum relatia mea cu presedintele asociatie nu este buna deloc, va rog frumos sa-mi spuneti daca este o cale legala de a inlocui vitrina si a face renovare fara acordul asociatiei, fara a modifica configuratia peretilor sau a structurii de rezistenta(inlocuiesc numai niste rigips, gresia,faianta si vitrina ). Primaria conditioneaza eliberarea certificatului de existenta acordului asociatiei de proprietari, cu toate ca mi se pare anormal ca in "casa mea" sa-si dea altcineva acordul sa mi-o fac mai frumoasa.
Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: marius cioca , utilizator 12:18, 10 Mai 2009
Din cate am inteles, aveti un spatiu proprietate personala pe care l-ati folosit pana acum ca si spatiu cu alta destinatie decat cea de locuinta (magazin electrocasnice), ei bine cand ati facut prima data transformarea din locuinta in spatiu cu alta destinatie, nu ati avut nevoie de acordul asociatiei de proprietari precum si a vecinilor direct afectati, atat pe orizontala cat si pe verticala? Ceva imi zice ca nu ati avut aceste acorduri, deoarece acum ar fi fost mai usor de obtinut un nou acord pentru ca de fapt in acel spatiu doriti sa desfasurati o noua activitate - pentru care aveti tot dreptul avand in vedere ca sunteti proprietarul spatiului.
Asa cum v-a sfatuit dl. avocat mai sus, chiar daca nu va aveti bine cu asociatia si mai ales cu presedintele (?? !!), solicitati in scris acordul asociatiei si separat al vecinilor direct afectati, cum spuneam mai sus. Faceti referire la prev. Legii nr. 230/2007, art.11, alin. 1 si 2, precum si prev. HG nr. 1588/2007 - Normele de aplicare a Legii 230/2007, art. 26, 27 si mai ales a art. 49, cu privire la acordul (acceptul) pe care asociatia trebuie sa-l dea unui proprietar care doreste schimbarea destinatiei spatiului aflat in proprietate, in coditiile incheierii unei Conventii anuale intre asociatie si proprietar.
Inteleg ca va grabiti. Obtineti mai intai acordul vecinilor dvs. cu privire la schimbarea destinatiei spatiului. Faceti apoi cerere scrisa catre com. executiv al asociatiei de proprietari din care faceti parte, la care anexati acordul vecinilor (sper sa-l obtineti). Avand in vedere opozitia presedintelui, ar trebui sa vorbiti in prealabil si cu membrii com. executiv.
Chiar nu il inteleg pe acest presedinte, mai ales ca este vorba de sediul unei sucursale a unei banci, adica o activitate linistita, civilizata, fara zgomot, fum, mirosuri, etc. Basca faptul ca aveti paza non-stop!
Daca nu obtineti acordul as. de prop., asa cum spunea dl. avocat, va ramane actionarea in instanta a as. de proprietari, eventual cu pretentii (dvs. puteti pierde ocazia inchirierii in mod avantajos a spatiului...).
Va doresc mult succes!
Spatiul a fost spatiu comercial de la constructia blocului, nu este modificat dintr-un apartament si nu mi-a trebuit acordul asociatiei de locatari in1997 cind l-am cumparat si l-am amenajat. Nu am gasit in legea 230/2007 obligativitatea asociatiei de proprietari sa-mi dea acordul scris, cu respectarea celor cuprinse in legea 230/2007. Mentionez ca eu nu fac parte din asociatia de proprietari, chiar daca spatiul este in acelasi bloc si am contribuit de fiecare data cind am fost solicitat, cu bani, la lucrarilece se efectuau in mod accidental. Toata problema este presedintele asociatiei, care ii intarita si pe ceilalti proprietari si care nu vrea sa mearga la notar cu lista cu semnaturi. Cite semnaturi sint necesare? In totalitate nu se poate pentru ca sint si oameni plecati din tara.
Va multumesc anticipat.
Da, m-am mai lamurit. Este o situatie mai usoara in acest caz, insa asa cum prevede legea este necesar acordul asociatiei de proprietar si in special al vecinilor, banuiesc ca numai a celor de pe verticala.
Asociatia de proprietari trebuie sa va dea acordul, nu are nici-un motiv sa nu vi-l dea. Este necesar numai acordul proprietarilor "direct afectati", asa cum spune legea, precum si semnatura si stampila asociatiei si mai ales nu trebuie mers la notar cu acest acord, (am sa va trimit un mesaj privat cu un formular de acord de principiu).
Am mai scris si cu alte ocazii: acordul de principiu dat de asociatia noastra pentru proprietarii care si-au schimbat destinatia spatiului proprietate personala (noi nu am avut spatii comerciale la parter, proiectate special ca si spatii comerciale), a fost necesar la ORC pentru stabilirea sediului social sau a punctului de lucru pentru firmele lor sau ale celor care au inchiriat spatiul respectiv si nu a fost necesar sa se mearga la notar. Dvs. va trebuie acest acord la Primarie in vederea obtinerii autorizatiilor - si dati-mi voie sa ma cam indoiesc de aceasta masura, dar trebuie si ei sa se faca ca muncesc pe acolo - birocratia intruchipata...
Cum spuneam, daca dvs. detineti un spatiu construit special pentru a avea destinatie comerciala, gandesc ca este rea vointa din partea asociatiei de proprietari. Obtineti raspunsul asociatiei si dati-i in judecata!
Si eu subscriu la acest mod de abordare a problemei. In instanta se poate demonstra usor ca reprezentantul asociatiei este manat de rea-vointa si mai cereti si daune. Dar mai intai il avertizati asupra acestui fapt.....asa, ca sa aiba la ce sa se gandeasca, ca dupa cum reactioneaza se pare ca ...cam arde gazul de pomana pe-acolo si-si face de lucru zadarand oamenii....:)
Domnule Adam Grecu va multumesc anticipat. Adresa de e-mail este vioreldoinita@yahoo.com
Nu am gasit in legea 230/2007 paragraful unde este stipulat ca asociatia de proprietari trebuie sa-mi dea un raspuns afirmativ la solicitarea mea, cu respectarea din partea mea a anumitor conditii si care ar fi acestea.
Cu stima,
Viorel Constantinescu

Alte discuții în legătură

Obligativitatea acordului tuturor coproprietarilor juridic dana juridic dana Va rog o indrumare pentru situatia urmatoare: Un imobil a fost construit cu urmatoarea destinatie: demisol si parter cu destinatia de spatii comerciale, ... (vezi toată discuția)
Urgent ankalaura85 ankalaura85 Buna ziua! Pentru o autorizatie de construire ( o modernizare a unei agentii a unei banci la parterul unui bloc) mi se cere un acord notarial proprietari ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial cecalecean daniel cecalecean daniel Buna detinem din anul 1999 un spatiu comercial situat la parterul unui bloc,parterul este in intregime cu sptii comerciale,si pana anul acesta autorizatia de ... (vezi toată discuția)