avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1365 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele si asociatia de locatari nu i-mi dau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele si asociatia de locatari nu i-mi dau acordul petru inlocuire vitrina magazin

La magazinul proprietate a societatii mele, de la parterul unui bloc, vreau sa fac renovare si sa schimb vitrina, in vederea inchirierii lui ulterioare si spre surprinderea mea, la Primarie mi s-a cerut acordul asociatiei de proprietari. Cum relatia mea cu presedintele asociatie nu este buna deloc, va rog frumos sa-mi spuneti daca este o cale legala de a inlocui vitrina si a face renovare fara acordul asociatiei, fara a modifica configuratia peretilor sau a structurii de rezistenta(inlocuiesc numai niste rigips, gresia,faianta si vitrina ). Primaria conditioneaza eliberarea certificatului de existenta acordului asociatiei de proprietari, cu toate ca mi se pare anormal ca in "casa mea" sa-si dea altcineva acordul sa mi-o fac mai frumoasa.
Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: marius cioca , utilizator 12:18, 10 Mai 2009
Dle Constantinescu, parterul blocului, inteleg, este (si a fost) comercial... Dv ati inchiriat / cumparat spatiul de la asoc de proprietari respectiva? Intreb aceasta deoarece, in general (cam 99% dintre cazuri) parterul comercial apartinea ”pe vremuri” unei intreprinderi (S.C. numita azi). Ori, daca ati cumparat de la aceasta S.C. asoc de proprietari respectiva nu prea are ce comenta in privinta amenajarii vitrinelor respective... Si, sa zicem ca ar avea... Primaria nu ar trebui sa va ceara acordul acestor indivizi, ci ar trebui sa va ceara sa respectati hotararile care se refera la aspectul vitrinelor... Cred ca individul de la primarie nu prea stie despre ce vorbeste, dar are un fix privind aprobarea asociatei de locatari din care... nu faceti parte...

In principal, pt a primi un raspuns cat mai aproape de realitate trebuie sa raspundeti la intrebarea: de la cine ati cumparat spatiul respectiv; care este regimul juridic al acestuia?

adriantot si rekul05 au spus direct ca nu trebuia sa mai mergeti la primarie... Practic... ce modificati? Nimic... Doar inlocuiti vitrinele vechi cu unele noi...

Din ceea ce stiu, fostele asociatii de locatari nu au avut in ”custodie” spatii comerciale si, ulterior, asoc de proprietari nu au cumparat spatiile comerciale aflate la parterul unor blocuri (pt a avea pretentii hilare, uneori), deci aceste spatii sunt independente de asoc de proprietari si, fiind independente, cei care au devenit proprietari peste noapte nu au (nu au avut) in co-proprietate aceste spatii comerciale... deci nu prea au multe de comentat... Am senzatia ca la primaria de care apartineti cineva nu stie despre ce vorbeste (si nu ar fi primul caz...) Daca nu as fi intalnit in practica multe cazuri in care fatzada magazinului a fost schimbata fara acordul asoc de proprietari poate as fi in dubiu...
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
trope_doi, utilizator
A intrat abia acuma pe acest topic si l- am citit tot.
Vreau sa dau cateva informatii:
1) acordul vecinilor nu are intotdeauna legatura cu proprietatea comuna. Se cere acordul vecinilor nu al coproprietarilor din diverse motive in situatiile in care se considera ca pot fi afectati(motivat!!!). Din acest punct de vedere are partial dreptate si @proprietaru prin exemplele pe care le- a dat.
2} Am incercat sa explic de fiecare data cand am intrat pe acest forum ca acest "fac ce vreau pe proprietatea mea" este o dovada clara a neantelegerii convietuirii intr- o societate umana. Facea ce vroia maimuta pe creanga ei proprietate personala dobandita prin lupte grele.
3) sfatul d- nei Elga este corect
4) va dau un exemplu: in Statele Unite daca vecinilor de pe strada nu le place cum ti- ai vopsit casa pot sa ceara autoritatilor sa te oblige sa ti- o revopsesti si au castig de cauza. Este un exemplu extrem, dar in toata lumea conteaza parerea vecinilor considerati direct afectati din vari motive
5) Cred ca am sa tot repet: MARGINEA LIBERTATII MELE ESTE MARGINEA LIBERTATII CELUILALT
6) Totul se rezolva in mod normal prin negociere(cu rabdare tutun... si bere)
Dupa parerea mea la schimbarea unui element de fatada este corect sa se ceara autorizatia de constructie, deoarece arhitectul si primaria hotareste daca afecteaza sau nu aspectul fatadei. Uitati- va, de exemplu, cum arata blocurile cu tamplarie de termopan in diferite culori asezate dupa cum se nimereste. totusi ar trebui simplificate procedurile dpdv birocratic. La ora actuala ca sa ai Autorizatia in mana pentru a monta o firma, de exemplu, te costa vreo 1000 lei(10000000)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
marius cioca, utilizator
In U.S.A. vecinilor nu le place cum ti-ai vopsit casa in cazul in care culoarea nu se potriveste ansamblului ce formeaza cartierul (la ”nivelul” caruia, de regula, exista un comitet)... Nu se pune problema in RO, mai ales cand spatiul nu e cumparat de la asociatia de proprietari (sa nu uitam ca cei mai multi dintre proprietarii de azi si-au cumparat locuintele in rate, deci nu au avut vointa sa cumpere si ”parterul comercial” – pt a avea un cuvant de spus mai apoi)... In plus, de ”aspectul” cladirilor se cam ocupa primariile in RO – exista hotarari locale date in baza unei legi... Altfel spus, o vitrina din ”metal vopsit cu bronz argintiu” arata mai putin bine decat una cu rame PVC si geam termopan (si nu amintesc de ”eficienta termica” ce e tare la moda azi – deci nimeni nu se poate plange ca ar fi afectat negativ).
Asadar, revin: traim in RO si, in ceea ce priveste spatiile comerciale de la parterul blocurilor nu am mai auzit pana la acest subiect sa fie necesar acordul... asociatiei proprietarilor care locuiesc in acel imobil, proprietari care ar trebui sa se bucure ca blocul lor va arata mai bine...

Autorizatia primariei trebuie data in ideea de a se respecta ”ansamblul”, dar nu trebuie conditionata de acordul unor indivizi care – in acest caz – par a se crede mai proprietari decat proprietarul spatiului comercial respectiv.
trope_doi a scris:

Autorizatia primariei trebuie data in ideea de a se respecta ”ansamblul”, dar nu trebuie conditionata de acordul unor indivizi care – in acest caz – par a se crede mai proprietari decat proprietarul spatiului comercial respectiv.

Cam asta am vrut sa spun si eu, dar n- am terminat fraza. Deci sunt de acord.
Revin cu o precizare, totusi: fatada=proprietate comuna, deci acord proprietari= asociatie
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
marius cioca, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea acordului tuturor coproprietarilor juridic dana juridic dana Va rog o indrumare pentru situatia urmatoare: Un imobil a fost construit cu urmatoarea destinatie: demisol si parter cu destinatia de spatii comerciale, ... (vezi toată discuția)
Urgent ankalaura85 ankalaura85 Buna ziua! Pentru o autorizatie de construire ( o modernizare a unei agentii a unei banci la parterul unui bloc) mi se cere un acord notarial proprietari ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial cecalecean daniel cecalecean daniel Buna detinem din anul 1999 un spatiu comercial situat la parterul unui bloc,parterul este in intregime cu sptii comerciale,si pana anul acesta autorizatia de ... (vezi toată discuția)