avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cand poti apela la Avocatul Poporului?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cand poti apela la Avocatul Poporului?

As vrea sa stiu concret cu ce probleme poti apela la Avocatul Poporului. Nu am inteles din site-ul lor la ce " acte sau fapte administrative " se refera. Defapt nu am cunostintele necesare ca sa inteleg si as vrea sa-mi dati exemple de astfel de acte sau fapte,daca se poate. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 13 Decembrie 2012
În competenta institutiei Avocatul Poporului intră petitiile care au ca obiect incălcarea drepturilor sau libertăţilor persoanelor fizice prin acte sau fapte administrative ale autorităţilor administraţiei publice sau prin actele administrative ale regiilor autonome.

Actul administrativ este „actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica in vederea executarii sau a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand raporturi juridice; sunt asimilate actelor administrative, in sensul prezentei legi, si contractele incheiate de autoritatile publice care au ca obiect: punerea in valoare a bunurilor proprietate publica; executarea lucrarilor de interes public; prestarea serviciilor publice; achizitiile publice.

Faptele administrative sunt fapte materiale juridice care intervin în sfera administraţiei publice, adică transformări în lumea înconjurătoare care produc efecte juridice, independent de existenţa unei manifestări de voinţă în acest sens a autorităţilor publice (de exemplu, construirea de către primărie a unei clădiri pe terenul proprietatea localităţii, omisiunea de a răspunde la o cerere de informaţii de interes public, etc.), ci doar în baza legii.
Legea este, aşadar, cea care dă valoare unui fapt material, transformându-l într-un fapt juridic, în speţă administrativ.
Faptele administrative pot fi licite (de exemplu, construirea unei clădiri), sau ilicite (exemplul clasic fiind contravenţia).
Am primit o amenda contraventionala ca PFA , de la politia locala Timisoara, pentru desfasurarea activitatii intr-un spatiu comercial in piata (care are autorizate de primarie spatiile in vederea inchirierii pentru activitati comerciale), pentru lipsa unui Acord de functionare de la primarie. Totodata mi s-a suspendat activitate. Dar conform Certificaatului de inregistrare la ONRC si al codului CAEN 4782 am dreptul conorm legii, sa activez si in afara spatiului (chiar am inchiriati 7mp in fata spatiului comercial si o masa de piata pe care aveam expusa marfa), deci fiind PFA si lucrand singura consider ca mi-a fost incalcat dreptul la munca.Asta intra in competenta Avocatului poporului?
Nu intra in competenmta Avocatului Poporului ... amenda si masurile stabilite prin procesul-verbal trebuiau contestate in instnanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faptele administrative pot fi atacate in contencios, de vreme ce nasc raporturi juridice?? aidu aidu faptele administrative sunt fapte materiale juridice care intervin în sfera administraţiei publice, adică transformări în lumea înconjurătoare care ... (vezi toată discuția)
Refuzul autoritatilor de a furniza informatii de interes public Catalin981 Catalin981 Buna ziua. Recent am avut de-a face cu urmatoarea situatie: Trei institutii publice, \\"A\\", \\"B\\" si \\"C\\" au depus mai multe documente la o alta ... (vezi toată discuția)
Intabulare drept de proprietate machis machis În anul 1986 printr-o decizie a Com.Ex. a cons.popular s-a transmis din administrarea Inspectoratului şcolar Judeţean în administrarea unităţii noastre ... (vezi toată discuția)