avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recurs dupa 6 luni pentru lipsa comunicare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recurs dupa 6 luni pentru lipsa comunicare

Am primit o amenda penala pt. o infractiune legata de circulatie. Amenda e foarte mare , am incercat sa fac un credit sa o platesc , dar nu am reusit inca.
Uitandu-ma insa pe internet , sa citesc hotararea , am observat ca scria , la sfarsit: " cu recurs in 10 zile de la pronuntare , pentru partile prezente , si de la comunicare pentru partile lipsa" .
Hotararea s-a pronuntat la 2 zile dupa ultimul termen , iar mie nu mi-a fost comunicata nici pana azi , dupa 6 luni . Credeti ca mai pot face recurs acum , mai sunt in termen ?
georgiana.td a scris:

Am primit o amenda penala pt. o infractiune legata de circulatie.
...
. Credeti ca mai pot face recurs acum , mai sunt in termen ?


Dacă aţi fost prezent la dezbateri sau la pronuţare, termenul de 10 zile curge de la pronunţare.

Art. 363 pct. 3 C. proc. pen. se aplică corespunzător (şi-n cazul termenului de declarare a recursului).

Nu mai sunteţi în termen!

Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2012
inglezu, utilizator
Da, cam aceasta era ideea exprimata...
Nu este adevarat. Nu mai dati informatii gresite daca nu cunoasteti procedura. Daca ati fost prezent la termenul de judecata atunci termenul de recurs curge de la data pronuntarii. Daca judecarea se facea in lipsa partii abia atunci se putea formula recurul in 10 zile de la data comunicarii, data postei asa cum ati mentionat....Altfel, recursul este tardiv formulat si cheltuiti degeaba.....
A fost prezent la judecata si nu era nici arestat.

Nu am inteles cu cine va certati.
Incercati sa precizati.
ART. 385^3
Termenul de declarare a recursului
Termenul de recurs este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel.
Dispoziţiile art. 363 - 365 privind data de la care curge termenul, repunerea în termen şi declararea peste termen a căii de atac se aplică în mod corespunzător.
ART. 363
Termenul de declarare a apelului
Termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel.
Pentru procuror, termenul curge de la pronunţare. În cauzele în care procurorul nu a participat la dezbateri, termenul curge de la înregistrarea la parchet a adresei de trimitere a dosarului. După redactarea hotărârii, instanţa este obligată să trimită de îndată dosarul procurorului, iar acesta este obligat să-l restituie după expirarea termenului de apel.
Pentru partea care a fost prezentă la dezbateri sau la pronunţare, termenul curge de la pronunţare. Pentru părţile care au lipsit atât la dezbateri, cât şi la pronunţare, precum şi pentru inculpatul deţinut ori pentru inculpatul militar în termen, militar cu termen redus, rezervist concentrat, elev al unei instituţii militare de învăţământ, ori pentru inculpatul internat într-un centru de reeducare sau într-un institut medical-educativ, care au lipsit de la pronunţare, termenul curge de la comunicarea copiei de pe dispozitiv.
În cazul prevăzut în art. 362 lit. e), calea de atac poate fi exercitată de îndată după pronunţarea încheierii prin care s-a dispus asupra cheltuielilor judiciare şi cel mai târziu în 10 zile de la pronunţarea sentinţei prin care s-a soluţionat cauza. Judecarea apelului se face numai după soluţionarea cauzei, afară de cazul când procesul a fost suspendat.
ART. 364
Repunerea în termen
Apelul declarat după expirarea termenului prevăzut de lege este considerat ca fiind făcut în termen, dacă instanţa de apel constată că întârzierea a fost determinată de o cauză temeinică de împiedicare, iar cererea de apel a fost făcută în cel mult 10 zile de la începerea executării pedepsei sau a despăgubirilor civile.
Până la soluţionarea repunerii în termen, instanţa de apel poate suspenda executarea hotărârii atacate.
ART. 365
Apelul peste termen
#M50
Partea care a lipsit atât la toate termenele de judecată, cât şi la pronunţare poate declara apel şi peste termen, dar nu mai târziu decât 10 zile de la data, după caz, a începerii executării pedepsei sau a începerii executării dispoziţiilor privind despăgubirile civile.
#B
Apelul declarat peste termen nu suspendă executarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen apel ContSters304069 ContSters304069 Daca procurorul a participat la dezbateri termenul de 10 zile curge de la pronuntare. Dar pentru procurorul de caz sau alti procurori care ar putea sa faca ... (vezi toată discuția)
Apel ruonscalafat ruonscalafat dupa ce Tribunalul Dolj va da o hotarare la finalul unui proces de fond, in cat timp trebuie efectuat apelul catre Curtea de Apel Craiova? (vezi toată discuția)
Apel peste termenul legal melinaR melinaR apelul formulat de partea vatamata si de procuror la o sentinta penala din data de 15.11.2007 este formulata la data de 26.06.2008 ce se poate face procesul in ... (vezi toată discuția)