avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incalzire spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incalzire spatii comune

Buna ziua!Cum se repatizeaza incalzirea partilor comune intr-un bloc necontorizat.S-a stabilit procentul de 10% .Am calculat 10% din factura si am impartit tuturor locatarilor si dif. am impatit-o celor bransati.Este corect? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:42, 18 Decembrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Cine a stabilit coeficientul de 10 % ?
Care este temeiul juridic in baza caruia a fost stabilit acest coeficient?
Actualmente exista norme precise care prevad metodologia de calcul al incalzirii partilor comune,
-Ordinul ANRSC 343/2010, care IMPUNE o cota de 50% din factura ca fiind "parti comune",
-Legea 325/2006, care stabileste modul de calcul si repartizare a cheltuielilor de
incalzire intr-un condominiu.
10% din factura pentru partile comune este foarte putin, macar 30-40% din facura sa fie repartizat pentru partile comune si tevile care trec prin fiecare apartament.
Intrati in subsol sa vedeti cat sunt de multe si groase tevile care traverseaza subsolul!
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2012
ContSters241232, utilizator
Cota de 10% din factura de incalzire, stabilit/hotarat - probabil in AG sau in Com. ex. - intr-un bloc necontorizat este destul de rezonabil si perfect legal. Lasati ce zice Ordinul 343/2010 - vedeti mai bine unde sunt aplicabile aceste prevederi si mai ales baza stiintifica care a dus la enuntarea aberanutlui procent de 50% din factura ce trebuie repartizat partilor comune!
Deci, @grigorevasile58: daca asa ati hotarat, asa faceti repartizarea costurilor cu incalzirea spatiilor comune pentru toate apartamentele din bloc, indiferent daca au CT sau nu. Repartizarea in acest caz se va face proprortional cu cota-parte indiviza de proprietate (sau sup. utila). Diferenta de 90% din costurile facturii se va repartiza numai apartamentelor care au ramas bransate la CET, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate (sau sup. utila).
Pentru diminuarea pierderilor de caldura la in special la subsol, puteti sa izolati cu cochilii din vata minerala peste care puneti/consolidati stratul de vata cu carton bituminat sau alt material - toate tevile de distributie. In ceea ce privesc eventualele tevi de distributie de pe casa scarii si chiar caloriferele care mai sunt pe-acolo, va sfatuiec prieteneste sa le lasati fara izolatie. Asa au fost proiectate, pentru a crea un climat cat de cat normal in casa scarii, climat care pana la urma ajuta destul de mult, mai ales apartamentele care au pereti comuni cu casa scarii.
Succes!
Din calculul unui bloc cu repartitoare, deci care are inventarul sistemului de incalzire facut:
- procentul de 50% este valabil pentru lunile de margine ale sezonului rece cand consumul pe calorifere este intermitent, dar pe partile comune este permanent.
- procentul de 30-35% este rezonabil pentru lunile pline de iarna cand caloriferele functioneaza mai in toate camerele apartamentelor.

Deci nu e aberatie. Plus ca in subsol coloanele de caldura sunt izolate. Si totusi e atat de cald incat se poate locui acolo fara probleme (daca n-ar fi sobolani).

Procentul de 10% este un minim care ar putea fi luat in considerare numai pentru spatiile comune, dar pe tevi el este de cel putin 20%, la marginea sezonului chiar 40%.

Alte discuții în legătură

Repartizarea energiei termice 2010-2011 ? BEN46 BEN46 Cum se repartizeaza energia termica avind in vedere urmatoarele : 1. repartitoare de caldura in camere pe calorifere 2. baie , 2 coloane de ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
lipsa parti comune ale blocului- se pot cere cheltuieli de incalzire ? NeluBalas NeluBalas Buna seara.Subsolul blocului este neamenajat ( pamant pe jos cum a ramas de la constructor),tevile sunt izolate ,pe casa scarii caloriferele au fost ... (vezi toată discuția)