avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incalzire spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incalzire spatii comune

Buna ziua!Cum se repatizeaza incalzirea partilor comune intr-un bloc necontorizat.S-a stabilit procentul de 10% .Am calculat 10% din factura si am impartit tuturor locatarilor si dif. am impatit-o celor bransati.Este corect? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:42, 18 Decembrie 2012
In principiu, la un bloc necontorizat,cota de caldura pt instalatia comuna trebie sa fie proportionala cu cota procentuala pe care o are instalatia comuna din bloc, (SET com) din totalul instalatiei blocului (SET total).
Cand vorbiti de necontorizat, ma gandesc ca va referiti la lipsa de repartitoare sau contoare de apartamente, nu la lipsa contoarelor de bloc.

In fapt, in cazul existentei debransarilor, va aparea un surplus de agent termic in instalatia individuala si comuna, ce se va inregistra pe contorul de bloc. Prin aplicarea strict a cotei de SET comun, pt instalatia comuna se va aloca doar costurile functionarii normale ale acesteia, costul surplusului de agent termic care circula prin instalatia comuna va fi alocat celor bransati.
Surplusul de agent termic este reprezentat de o parte din agentul termic ce trebuia sa circule prin caloriferele debransate si care nu poate fi eliminat din cauza dezwechilibrului hidraulic al instalatiei.
E ca si atunci cand strangulezi partial un furtun prin care trece apa, iar prin portiunea ramasa libera, apa circula cu viteza mai mare, are un debit mai mare decat ar fi trecut prin acea portiune in mod normal.
Contorul blocului inregistreaza consumul si in functie de debitul de agent termic. Daca creste debitul, costul va fi mai mare decat cel normal
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
darida, utilizator
Daca strangulezi un furtun apa v-a circula numai cu viteza marita, debitul v-a fi mai mic.
Eu m-am referit la debitul raportat la aceaasi suparfat a sectiunii, ca va fi mai mare, fata de cat curgea inainte prin acea suprafata de sectiune.

Alt exemplu este cu teava unui robinet prin care curge apa. Daca astupi partial cap[tul tevii, prin sectiunea ramasa libera (ex 40% din suprafata sectiunii), va curge mai multa apa decat ar fi curs prin aceeasi sectiune (40% din suprafata) in mod normal, daca nu ar fi fost astupata partial teava.
Prin acea 40% din sectiune ramasa neastupata, din sectiunea initiala, va circula mai mult de 40% din debitul initial, dar mai putin decat totalul debitul initial. Practic, va scadea debitul, dar nu cu 60%, ci mai putin. Nu comparati debitul referitor la o parte a sectiunii cu debitul din toata sectiunea.
Prin cei 40% din sectiune, la o viteza mai mare va trece mai mult debit decat ar trece prin 40% din sectiunea neacoperita.
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
darida, utilizator
Debitul nu se schimba in functie de sectiunea tevii ci doar viteza.

Debitul este volumul de fluid care trece prin teava in unitatea de timp si este egal cu suprafata inmultita cu viteza fluidului.

Cum debitul pe conducta este acelasi (tot ce pompeaza furnizorul trebuie sa iasa la capatul celalalt) faptul ca undeva teava este strangulata nu are importanta, creste local viteza si atat.

Exemplu cu robinetul nu este corect ales deoarece este o situatie diferita: furnizorul mentine presiunea constanta, nu debitul ca la instalatiile de calorifere.

In situatia de care era vorba in topic debransarile fiind facute legal furnizorul reduce corespunzator debitul si nu apare fenomenul de crestere al vitezei care apare la folosirea repartitoarelor in instalatii neechilibrate hidraulic.
Nu rezulta clar daca debransarile s-au facut legal sau nu. Si cum reduce efectiv debitul? In cazul echilibrariii manuale a retelei se schimba diametrul orificiului diafragmei montata la bransament.
Cuplul presiune/debit nu poate fi separat. Presiunea da debitul, de aceea prin echilibrare hidraulica automata se monteaza regulatoare de presiune, care mentin debitul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea energiei termice 2010-2011 ? BEN46 BEN46 Cum se repartizeaza energia termica avind in vedere urmatoarele : 1. repartitoare de caldura in camere pe calorifere 2. baie , 2 coloane de ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)