avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Nu sunt platit conform contractului de munca ./ Pot ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Nu sunt platit conform contractului de munca ./ Pot cere disponibilizare ?

Buna,

Lucrez la o companie privata SA , in domeniul vanzari export. Conform contractului semnat am un salar fix de 2000 RON pe cartea de munca insa eu sunt platit in funtie de targetul stabilit de catre firma in fiecare luna, mai exact am facut vanzari 80% din target, primesc 80% din 2000 RON.

Lucrez de 10 luni in companie si pana acum metoda de calcul al procentelor din salar s-a modificat de 3 ori fara sa fiu anuntat. Este voie sa se schimbe aceasta procedura desi eu cand am semnat contractul era valabila procedura de atunci si eu pe aceasta mam bazat ca voi primi salariul pe toata durata contractului ? Nu pot sa dovedesc acest lucru pentru ca nu am acces la datele contabile ale firmei, insa este clar ca eu stiu cat am vandut/incasat iar la buzunar nu e ceceea ce ar trebui sa fie.

In alte luni dar in special in luna Decembrie 2008, am depasit cu mult targetul, respectiv am facut 170%, deci ar fi trebuit sa iau 170% salar, am luat in schimb 90%.
Explcatia conducerii, este criza si am calculat procentul altfel. Mi sa-au dat de la contabilitate niste cifre din care intaradevar reiesea procentul de 90% insa acele cifre erau clar cu totul altele fata de ceea ce am muncit eu.

Solutia propusa de mine:

Pt ca stiu ca si alti angajati au avut probelme in trecut cu diferite cehstiuni cu aceasta companie si desi era clar ca au dreptate ,in instanta au pierdut procesele , eu am decis ca cel mia bine ar fi sa cer sa fiu disponiilizat, pentru ca daca vreau asmi dau demisia am semnat la angajare o anexa prin care eu sunt obligat sa dau firmei inpoi 1000 ron, reprezentand formarea mea profesionala.

NU am de gadn sa ma complic cu procese si cu drumuri si timp pierdut, si am cerut sa fiu disponibilizat pe motiv ca nu se respecta contractul de munca iar eu cadn am semnat erau alte conditii salariale. O alta motivatie a mea a fost ca , firma a decis ca in aceasta perioada de criza sa acorde obligatoriu pentru toti angajatii, in fiecare luna 2 zile concediu fara plata.Chestiune cu care eu iarasi nu sunt de acord si nu era pervazut asa ceva in contractul de baza semnat.Si totusi firma spune ca are acordul Sindicatului Companiei.

In aceste conditii, daca nu sunt de acord cu aceste schimbari, conform codului munci si a legislatiei in vigoare, nu am dreptul sa fiu lasat sa plec fara sa platesc acea suma de 1000 RON?

NU am dreptul sa cer sa fiu disponibilizat, si astefel sa nu fie incadrat ca demisionar, si deci sa nu mia platesc ?

Mi sa spus de catre directorul de departament ca nu am voie sa fac cerere de disponibilizare, pentru ca nu sunt prevazute disponibilizari momentan, si nu exista in codul munci aceasta optiune, decat daca consiliul de administraie decide acest lucru.

Repet , desi nu mi-am luat bani cuveniti in mai multe luni, eu totusi nu vreau sa ma complic cu judecata si instante, pentru ca e foarte mult stres si pierdere de timp.

Vreau sa fiu lasat sa plec cu acordul partilor insa sunt impiedicat indirect, mi sa spus ca singura solutie e sa0mi dau demisia, si sa restui acea suma de bani. Pai e corect sa mai dau eu bani cand de fapt asa avea chiar de luat bani ?

Ce parere aveti de aceasta poveste ?, ce as putea sa fac ?
celalat lucru :

Pot ei sa ma oblige sa accept ca 2 zile pe luna sa nu fiu platit si sa stau acasa, asta fara voia mea, doar ca asa au decis dansi si sindicatul ? Pai in contractul de munca la angajare nu este pomenit de asa ceva ?



Multumesc





Cel mai recent răspuns: puma_09 , utilizator 08:52, 6 Februarie 2009
Nu exista decit doua posibilitati de a pleca de la firma prin denmsie sau prin acordul partilor, insa ambele presupun plata cheltuielilor de formare profesionala, ati putea fi exonerat de plata acestora numai prin vointa unilaterala a angajatorului.
SI daca nu am fost platit corespunzator, am snase mai mari sa mi se aprobe incetarea CIM cu acordul partilor, sau se va ajunge in instanta ?

Daca da ce despagubiri pot sa cer, si cu ce probe as putea sa vin deoarece ei sigur o sa modifice cifrele in favoarea lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare pt nerealizare plan Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, se poate retine din salariu 33% reprezentand penalizare pt nerealizare plan(aceasta fiind comunicat verbal).Contractul de munca fiind pe perioada ... (vezi toată discuția)
Micsorare salariu ileanaB ileanaB Buna seara , Firma la care lucrez la angajare ( 2008 ) am semnat contractul individual de munca cu salariu brut de 1384.00 Ron + bonuri de masa si 21 zile ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajat vs angajator anitzaa anitzaa Buna ziua, As avea si eu o intrebare. Prietenul meu lucreaza la o firma de distributie. Salariu este format dintr-o parte fixa si o parte de bonus, in functie ... (vezi toată discuția)