avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Anulare factura de catre Garda Financiara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Anulare factura de catre Garda Financiara

Buna ziua,
Recent am avut un control inopinat de la Garda Financiara datorita unei societati cu care am lucrat acum mai bine de 8 luni. Ideea este ca dupa iarna 2011-2012 societatea la care lucrez a facut o revizie si verificare la tot parcul auto (aprox 45 masini - berline), dar greseala este ca nu am folosit un service autorizat. Din comoditate si lipsa de personal, cei cu care am lucrat au venit si au luat masinile de la sediul societatii, le-au facut reviziile, au schimbat piesele si le-au adus reparate tot la sediul societatii. Exista contract pentru prestari servicii de reparatii si intretinere auto si cate un deviz cu piese si manopera pt. fiecare auto.
Firma aceea era veche si verificata de noi, dar cei de la garda ne-au spus ca chiar daca toate facturile au fost inregistrate si declarate la timpul, ei au intrari fictive cu chitante si prin urmare nu au platit tva si impozit la stat.
Noi am platit reparatiile auto prin banca cu op pe baza facturii emise si contractului existent dupa ce am primit masinile reparate si am si mers ceva vreme cu ele (cateva saptamani).
Garda ne-a obligat sa platim TVA si impozit aferente facturilor inregistrate de la acea firma, ne-au facut inca 2 dosare si au spus ca le inainteaza la admin. fin si la parchet pt cercetari.
Nu inteleg ce vina avem noi, care am achitat prestatiile prin banca cu op ca ala si-a bagat facturi fictive cu chitante si ca nu a platit impozitul la stat??? La vremea aceea noi am verificat firma pe listafirme.ro, la mfinante.ro ba chiar si pe portal.just.ro si totul era ok.
Daca cineva s-a mai confruntat cu un asemenea caz, doresc sa stiu ce e de facut si la ce sa ma astept de la adm. fin si de la parchet/politie.
Cel mai recent răspuns: vasilemb , utilizator 19:39, 12 Februarie 2013
Nu vi se va atrage nici un fel de invinuire daca este asa cum spuneti dumnevoastra, doar ca cheltuiala cu revizia autovehiculelor va este socotita nedeductibila si nu va puteti deduce TVA.
Opinia mea este sa fiti cat mai sinceri in declaratii si sa ajutati la rezolvarea problemei. Probabil societatea care v-a efectuat reviziile este cercetata pentru savarsirea de fapte de evaziune fiscala, iar autoritatile urmaresc sa afle daca si dumneavoastra aveti vreo implicare in aceasta situatie.
multumesc pt raspuns. Si totusi, de ce sa nu deducem tva si impozit pentru niste facturi platite prin banca care au la baza contract si devize??? La noi tranzactia este validata de banca, banii sunt dati, pt ne sa nu-i deducem??
sunteti sigur ca piesele au fost schimbate?
ce s-a intamplat cu piesele defecte inlocuite?

daca operatiunile de service sunt reale, iar la momentul respectiv prestatorul nu era declarat inactiv prin ordin al presedintelui anaf, atunci firma dvs. nu poate fi trasa la raspundere pentru situatia creata.
Prestatorul nu numai ca era activ, dar si-a inregistrat toate facturile emise catre noi in declaratii si prin urmare a declarat tot tva-ul. (cei ce au facut controlul ne-au spus acest lucru)
Dupa cum am mentionat la inceput, nu am cum sa fac dovada operatiunilor de service decat prin contract, factura si devize stampilate si semnate de firma prestatoare. (piese vechi nu am)
Eu sincer cred ca masinile au fost reparate de catre acea persoana intr-un service sau poate intr-un garaj propriu (el ne-a spus ca le duce in service) iar piesele nu au fost cumparate de el cu factura, intrucat cei de la garda mi-au spus ca nu au gasit la el intrari de piese sau facturi de la un service autorizat.
Este adevarat ca dupa semnarea contractului, ne-a incantat faptul ca a luat masinile pe rand, le-a reparat fara sa ceara vreun ban in avans, iar noi am platit facturile dupa ce am testat ca masinile sunt ok si ca reviziile sunt factue.
Totusi nu gasesc vina noastra si nu inteleg de ce ne-au fortat cei de la garda sa platim tva si impozit la acea factura si mai mult, au inaintat copii dupa dosar la adm. fin si procuratura.
Ce pot face in acest caz? Ce actiune sa iau? Fiind 40 auto, va dati seama ca nici suma nu este prea mica..
nu am priceput urmatoarele aspecte:
1.firma prestatoare nu este autorizata RAR?
2.firma prestatoare nu are obiect de activitate declarat la registrul comertului intretinerea si repararea autovehiculelor?
3.facturile contin rubrici separate de manopera si rubrici separate de piese?

Alte discuții în legătură

Monografie service auto animis animis Buna ziua, doresc sa ma ajutati daca se poate, in lamurirea urmatorului aspect. Un service auto (care nu efectueaza comert cu amanuntul ci efectueaza ... (vezi toată discuția)
Leasing - despagubire - asigurare Puff Daddy Puff Daddy Buna ziua, am cumparat un Camion prin leasing pe o perioada de 2 ani ... cu 3 luni inainte de terminarae leasing-ului camionul a fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)
Service auto autorizat rar refuza sa verifice/repare pe garantie Catalin_George Catalin_George In data de 15 iulie 2020 am schimbat kit ambreiaj + volanta la un service auto autorizat RAR din Bucuresti, cost aprox. 5000 lei. Imediat dupa preluarea ... (vezi toată discuția)